Coreea de Nord a amenintat sambata ca isi va spori capacitatea nucleara si ca va face Statele Unite si Coreea de Sud sa plateasca „un pret inimaginabil de mare”, in timp ce a criticat noile linii directoare de aparare ale rivalilor sai, despre care spune ca dezvaluie intentia de a invada tara, potrivit AP.
Joi, presedintele american Joe Biden si presedintele sud-coreean Yoon Suk Yeol au autorizat semnarea unor linii directoare comune de descurajare nucleara, ca parte a eforturilor de a-si imbunatati capacitatile de a face fata arsenalului nuclear in crestere al Coreei de Nord. Liniile directoare au fost adoptate la un an dupa ce au infiintat un organism de consultare pentru a consolida schimbul de informatii cu privire la operatiunile nucleare si a discuta despre modul de integrare a armelor nucleare americane si a armelor conventionale sud-coreene in situatii neprevazute.
Intr-o declaratie transmisa de presa de stat, Ministerul nord-coreean al Apararii a declarat ca liniile directoare SUA-Coreea de Sud au tradat „intentia lor sinistra de a-si intensifica pregatirile pentru un razboi nuclear impotriva” Coreei de Nord.
In declaratie se mai arata ca escaladarea amenintarilor nucleare ale inamicilor sai impune urgent Coreei de Nord sa isi imbunatateasca in continuare capacitatea de descurajare nucleara si sa adauge „elemente importante in componenta masurii de descurajare”, elemente care nu au fost specificate, iar SUA si Coreea de Sud vor „plati un pret inimaginabil de mare” daca nu vor opri actele provocatoare.
Ministerul Apararii din Coreea de Sud a numit duminica declaratia Coreei de Nord un „sofism”, spunand ca liniile directoare nu ar fi fost necesare daca nu ar exista amenintari nucleare nord-coreene. Ministerul a avertizat intr-o declaratie ca orice incercare a Coreei de Nord de a folosi arme nucleare va invita la un raspuns coplesitor din partea aliantei si va duce la sfarsitul guvernului nord-coreean.
Detaliile privind liniile directoare SUA-Coreea de Sud nu au fost disponibile, dar expertii spun ca acestea se refera in mare masura la modul in care cele doua tari ar integra armele nucleare americane si armele conventionale din Coreea de Sud pentru a raspunde diferitelor situatii neprevazute cauzate de atacurile si provocarile nord-coreene. Expertii spun ca SUA si Coreea de Sud ar trebui sa elaboreze conceptul si planurile de operare detaliate pe baza liniilor directoare si sa le revizuiasca prin exercitii militare bilaterale.
Orientarile sunt primele de acest fel intre aliati. SUA au promis in mod repetat ca isi vor folosi toate capacitatile militare, inclusiv armele nucleare, pentru a proteja Coreea de Sud daca este atacata de Coreea de Nord, dar multi experti din Coreea de Sud cred ca SUA nu are planuri cu privire la modul in care isi vor pune in aplicare descurajarea extinsa pentru aliatul sau. Coreea de Sud nu are arme nucleare.
Coreea de Nord a sustinut ca a fost fortata sa se doteze cu arme nucleare pentru a face fata amenintarilor nucleare conduse de SUA. Oficialii americani si sud-coreeni au spus cu fermitate ca nu au intentia de a ataca Coreea de Nord.
Preocuparile cu privire la programul nuclear al Coreei de Nord au crescut in ultimii ani, deoarece Nordul a efectuat o serie de teste provocatoare cu rachete si a amenintat in mod deschis ca va folosi armele nucleare preventiv in potentiale conflicte cu adversarii sai.
Planul de cheltuieli provizorii negociat intre republicanii si democratii din Camera Reprezentantilor pentru a evita…
Presedintele rus Vladimir Putin urmeaza sa sustina joi conferinta de presa anuala combinata si sesiunea…
Politistii din cadrul Biroului Rutier Cluj au intervenit in noaptea de miercuri spre joi la…
Un doljean, de 53 de ani, a fost retinut, ieri, pentru incitare la ura sau…
O boala misterioasa, care ii face pacienti sa tremure necontrolat, se raspandeste in Uganda intr-un…
Un incident deosebit de grav a avut loc, zilele trecute, intr-o locuinta din Timisoara. Adus…