externe

SUA nu pleaca din Niger pentru ca nu au primit o cerere oficiala din partea juntei

Un oficial de rang inalt al Pentagonului a declarat joi Congresului ca SUA nu au primit o cerere oficiala din partea juntei din Niger de a parasi tara, insa au primit semnale contradictorii cu privire la faptul ca sutele de militari americani de acolo nu mai sunt bineveniti, potrivit AfricaNews.

Celeste Wallander, secretar adjunct al apararii pentru afaceri de securitate internationala, a declarat Comitetului pentru serviciile armate a Camerei Reprezentantilor ca pana acum consiliul militar de guvernamant al Nigerului, cunoscut sub numele de CNSP, nu a cerut oficial armatei americane sa plece.

Potrivit lui Wallander, CNSP a declarat ca acordul privind statutul fortelor, care stabileste conditiile prezentei militare americane intr-o tara, este acum nul si neavenit. Cu toate acestea, ea a spus ca junta „ne-a asigurat ca fortele militare americane sunt protejate si ca nu vor lua nicio masura care sa le puna in pericol”.

Armata americana are aproximativ 650 de militari si alte cateva sute de membri ai personalului de sprijin inca in Niger, care in trecut a fost un centru critic pentru operatiunile de combatere a terorismului. Dar in iulie anul trecut, armata l-a inlaturat pe presedintele ales democratic al tarii si cateva luni mai tarziu au cerut fortelor franceze sa plece.

Wallander a spus ca SUA continua sa caute modalitati de a desfasura operatiuni impotriva organizatiilor extremiste violente din regiune.

In Niger, personalul american s-a concentrat in mare masura intr-o singura baza si continua sa desfasoare operatiuni cu drone, dar acestea se limiteaza la protectia fortei, a declarat secretarul de presa adjunct al Pentagonului, Sabrina Singh.

„Sunt discutii in curs cu CNSP pentru a discuta calea de urmat”, a spus Singh.

Intorsatura rapida a relatiilor i-a facut pe unii parlamentari americani sa se intrebe cum Nigerul ar putea trece de la un aliat strategic la a fi condus de o junta intr-un timp atat de scurt.

Generalul Michael Langley, seful Comandamentului SUA pentru Africa, a spus ca dezinformarea a jucat un rol important in Niger si intr-o serie de guverne care au cazut in Sahel in ultimii ani.

Exista mai mult de 600 de milioane de oameni pe intreg continentul pe retelele de socializare acum, in comparatie cu o foarte mica parte care a avut acces in urma cu doar un deceniu, a spus Langley. Rusia a saturat activ si strategic acea audienta cu dezinformare, a spus Langley.

Langley a spus ca a cerut Departamentului de Stat resurse suplimentare pentru a contracara campania de dezinformare a Rusiei.

Urmareste-ne si pe:
Camelia Stanciu

Share
Published by
Camelia Stanciu

Recent Posts

Donald Trump a blocat, la instigarea lui Elon Musk, planul bipartizan care ar fi evitat o inchidere a guvernului. Masura ii va costa miliarde de dolari pe contribuabilii americani

Planul de cheltuieli provizorii negociat intre republicanii si democratii din Camera Reprezentantilor pentru a evita…

o lună ago

Vladimir Putin va tine joi marea conferinta de presa anuala, dupa care va raspunde la intrebarile „cetatenilor rusi”

Presedintele rus Vladimir Putin urmeaza sa sustina joi conferinta de presa anuala combinata si sesiunea…

o lună ago

O femeie din Cluj a distrus patru masini dupa ce s-a urcat la volan cu o alcoolemie de peste 1 la mie

Politistii din cadrul Biroului Rutier Cluj au intervenit in noaptea de miercuri spre joi la…

o lună ago

Dinga Dinga, o boala misterioasa, care ii face pe pacienti sa tremure necontrolat, se raspandeste rapid in Africa – VIDEO

O boala misterioasa, care ii face pacienti sa tremure necontrolat, se raspandeste in Uganda intr-un…

o lună ago

Tanar din Timisoara, internat la Psihiatrie dupa ce a lovit-o pe bunica prietenei sale cu un crucifix in fata, sustinand ca il vede pe „Dracul”

Un incident deosebit de grav a avut loc, zilele trecute, intr-o locuinta din Timisoara. Adus…

o lună ago