Statele Unite nu iau in considerare returnarea catre Ucraina a armelor nucleare la care tara a fost anterior de acord sa renunte in temeiul Memorandumului de la Budapesta, a declarat consilierul pentru securitate nationala al SUA, Jake Sullivan, intr-un interviu acordat pe 1 decembrie.
„Acest lucru nu este luat in considerare. Ceea ce facem este sa trimitem Ucrainei diverse capacitati conventionale, astfel incat sa se poata apara eficient si sa duca lupta impotriva rusilor, nu capacitati nucleare”, a declarat Sullivan pentru ABC News.
Cotidianul The New York Times a relatat pe 22 noiembrie ca mai multi oficiali americani au sugerat ca presedintele Joe Biden ar putea permite Ucrainei sa detina din nou arme nucleare.
Ucraina a fost de acord sa renunte la arsenalul sau nuclear in cadrul Memorandumului de la Budapesta din 1994, in schimbul primirii de garantii de securitate din partea SUA, Marii Britanii si Rusiei.
Comentariile lui Sullivan pe aceasta tema vin in contextul in care administratia Biden continua sa ia o serie de decizii menite sa ofere Kievului o parghie in viitoarele negocieri, inainte de inaugurarea din ianuarie a presedintelui ales Donald Trump – care a criticat sprijinul militar pentru Kiev.
Aceste masuri au inclus aprobarea livrarii de mine antipersonal si acordarea permisiunii Ucrainei de a lansa ATACMS cu raza lunga de actiune fabricate in SUA catre tinte din Rusia.
In ultimele luni, oficialii ucraineni ar fi lansat propunerea de a-si asigura arme nucleare in cazul in care tarii lor nu i se garanteaza aderarea la alianta militara NATO. La 17 octombrie, presedintele Volodimir Zelenski a declarat ca i-a spus candidatului republican la presedintie Donald Trump in septembrie ca Ucraina trebuie fie sa adere la NATO, fie sa obtina capacitati nucleare pentru protectie.
Ulterior, Zelenski a clarificat comentariile, afirmand ca Ucraina nu urmareste sa obtina arme nucleare si ca remarcile au fost facute pentru a sublinia esecurile Memorandumului de la Budapesta.
Rusia continua sa isi intensifice sabotajul nuclear, asa cum a facut-o pe tot parcursul invaziei la scara larga. In ciuda amenintarilor Kremlinului, riscul unui atac nuclear este putin probabil, a raportat Reuters, citand cinci surse anonime familiarizate cu datele serviciilor de informatii americane.
In timp ce Rusia continua sa isi intensifice retorica nucleara pe plan intern, 39% dintre rusi cred acum ca „utilizarea armelor nucleare ar putea fi justificata” in Ucraina, a declarat Alexei Levinson, seful departamentului de cercetare socioculturala din cadrul organizatiei ruse independente de sondaje Levada Center, in cadrul unei conferinte din 29 noiembrie.
Planul de cheltuieli provizorii negociat intre republicanii si democratii din Camera Reprezentantilor pentru a evita…
Presedintele rus Vladimir Putin urmeaza sa sustina joi conferinta de presa anuala combinata si sesiunea…
Politistii din cadrul Biroului Rutier Cluj au intervenit in noaptea de miercuri spre joi la…
Un doljean, de 53 de ani, a fost retinut, ieri, pentru incitare la ura sau…
O boala misterioasa, care ii face pacienti sa tremure necontrolat, se raspandeste in Uganda intr-un…
Un incident deosebit de grav a avut loc, zilele trecute, intr-o locuinta din Timisoara. Adus…