SUA au sfatuit Ucraina sa isi amane contraofensiva. NATO: „Trebuie sa dam acum mai multe arme Ucrainei”
Oficiali americani de rang inalt au sfatuit Ucraina sa nu lanseze o ofensiva majora impotriva fortelor rusesti pana cand nu va fi gata ultima livrare de armament american si nu va fi asigurata pregatirea, a declarat vineri un oficial de rang inalt al administratiei Biden, citat de Reuters.
Oficialul, care a vorbit cu un grup restrans de reporteri sub rezerva anonimatului, a declarat ca Statele Unite isi mentin decizia de a nu furniza tancuri Abrams Ucrainei in acest moment, pe fondul unei controverse cu Germania privind tancurile.
Discutiile SUA cu Ucraina despre o eventuala contraofensiva au avut loc in contextul in care americanii s-au asigurat ca ucrainenii dedica mai intai suficient timp pentru a se antrena cu cele mai recente arme furnizate de Statele Unite, a spus oficialul.
Statele Unite au anuntat joi ca vor trimite sute de vehicule blindate Ucrainei pentru a fi folosite in lupta.
Vremea rea din timpul iernii a impiedicat luptele de pe linia frontului, desi un val de frig care ingheata si intareste solul ar putea deschide calea pentru ca oricare dintre parti sa lanseze o ofensiva cu echipamente grele, a declarat Serhi Haidai, guvernatorul regiunii ucrainene Luhansk.
Oficialul a spus ca Statele Unite nu intentioneaza in acest moment sa trimita tancuri Abrams in Ucraina, deoarece acestea sunt costisitoare si dificil de intretinut.
Ministrul german al Apararii, Boris Pistorius, a negat vineri ca Berlinul blocheaza unilateral trimiterea de tancuri de lupta Leopard catre Ucraina, dar a declarat ca guvernul este pregatit sa actioneze rapid pentru a le trimite daca exista un consens intre aliati.
Dupa reuniunea de vineri la Ramstein, secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a avertizat pe Twitter si intr-un comunicat al Aliantei ca „Rusia se pregateste pentru noi ofensive, astfel ca este urgenta intensificarea sprijinului militar pentru a permite Ucrainei sa invinga si sa-si recapete teritoriul ocupat”.
„Ca majoritatea razboaielor, este probabil ca acesta sa se termine la masa negocierilor, dar ce se intampla la negocieri este direct legat de ceea ce se intampla pe campul de lupta, prin urmare trebuie sa dam acum mai multe arme Ucrainei”, considera Stoltenberg.
Desi la Ramstein nu s-a ajuns la un acord asupra tancurilor Leopard, a fost convenit „un nou pachet semnificativ de capacitati de lupta” pentru Ucraina, a mentionat secretarul general al NATO, care i-a multumit secretarului american al apararii, Lloyd Austin, pentru „leadershipul SUA in oferirea unui ajutor militar foarte semnificativ Ucrainei”. Stoltenberg a apreciat de asemenea anunturile recente de noi livrari de arme catre Ucraina ale unor tari precum Marea Britanie, Polonia, Germania, Franta, Canada, Danemarca, Olanda sau Suedia.
Pe de alta parte, Stoltenberg a insistat ca Ucraina are nevoie de asemenea de mari cantitati de munitii, de combustibil, de provizii si materiale medicale. El a indemnat astfel tarile NATO sa-si intensifice productia de munitii, nu doar pentru a le trimite Ucrainei, ci si pentru a-si completa propriile stocuri diminuate in urma ajutorului oferit armatei ucrainene.