Administratia presedintelui american Joe Biden nu mai are obiectii de principiu fata de invitarea Ucrainei sa adere la NATO, iar in cazul unei victorii a lui Kamala Harris pe 5 noiembrie, probabil ca ar putea incepe sa se miste in aceasta directie, relateaza publicatia franceza Le Monde.
Joe Biden a profitat de scurta vizita in Germania, de vineri, la Berlin, pentru a discuta cu cancelarul german Olaf Scholz, Emmanuel Macron si Keir Starmer, despre problemele actuale din Ucraina si Orientul Mijlociu.
In ceea ce priveste Ucraina, cei patru lideri au cautat, inainte de toate, sa-si coordoneze raspunsurile la „planul de victorie” prezentat lor de Volodimir Zelenski in ultimele saptamani.
Invitatia Ucrainei de a adera la NATO se afla in fruntea listei subiectelor sensibile. Potrivit sefului statului ucrainean, in mod ideal, o astfel de invitatie ar putea veni inainte de decembrie si de sfarsitul mandatului lui Joe Biden, dar integrarea Ucrainei in Alianta Atlantica va deveni o realitate in cel mai bun caz dupa incheierea razboiului.
Pana acum, potrivit publicatiei, Statele Unite si Germania au blocat orice perspectiva de extindere a NATO in detrimentul Ucrainei, in timp ce Franta si Marea Britanie sunt mai deschise fata de aceasta idee.
Totusi, potrivit unor date, americanii nu mai au obiectii fundamentale la invitarea Ucrainei sa adere la Alianta. Se presupune ca in cazul unei victorii a lui Kamala Harris, Joe Biden ar putea intreprinde actiuni concrete in aceasta problema.
„Daca Kamala Harris este aleasa, este foarte posibil ca Biden sa faca pasi in aceasta directie in perioada de tranzitie (inainte de investirea noului presedinte). Daca este Trump, atunci acest argument nu mai functioneaza, iar cea mai mica initiativa a lui Biden risca sa inrautateasca situatia”, a spus o sursa diplomatica europeana.
Cele mai optimiste surse cred ca o schimbare a pozitiei Statelor Unite poate duce si la o schimbare a pozitiei Germaniei.
In orice caz, cei patru lideri care s-au intalnit vineri la Berlin nu pot decide singuri o astfel de problema – decizia trebuie luata de toti cei 32 de membri NATO. Turcia si Ungaria, precum si Slovacia, sunt susceptibile sa se opuna oricarei apropieri rapide dintre Kiev si Alianta.
Premierul ungar Viktor Orban s-a declarat ingrozit de „planul de victorie” al lui Volodimir Zelenski, al carui prim punct implica invitarea imediata a Ucrainei la NATO.
Planul de cheltuieli provizorii negociat intre republicanii si democratii din Camera Reprezentantilor pentru a evita…
Presedintele rus Vladimir Putin urmeaza sa sustina joi conferinta de presa anuala combinata si sesiunea…
Politistii din cadrul Biroului Rutier Cluj au intervenit in noaptea de miercuri spre joi la…
Un doljean, de 53 de ani, a fost retinut, ieri, pentru incitare la ura sau…
O boala misterioasa, care ii face pacienti sa tremure necontrolat, se raspandeste in Uganda intr-un…
Un incident deosebit de grav a avut loc, zilele trecute, intr-o locuinta din Timisoara. Adus…