Agentia pentru proiecte de cercetare avansata in domeniul apararii din Statele Unite (DARPA) a atribuit companiei Raytheon (si companiei RTX) sarcina de a dezvolta un prototip de motor cu detonatie (RDE) functional. Daca va fi realizat, programul „Gambit” ar trebui sa produca un sistem de propulsie mai compact si mai eficient decat cel conventional de propulsie a rachetelor. Daca totul decurge conform planului, ar trebui sa ofere, de asemenea, potentialul unor costuri de functionare mult mai mici, relateaza Interesting Engineering.
Programul „Gambit”, explica Raytheon, este un proiect inovator de dezvoltare a motoarelor. Datorita dimensiunilor sale compacte si a combustiei eficiente, motorul ofera o crestere a razei de actiune si a vitezei in comparatie cu armele cu raza lunga de actiune existente, permitand un raspuns rapid la amenintarile avansate. „Programul „Gambit” se concentreaza pe dezvoltarea motoarelor cu detonatie rotativa (RDE) ca o noua clasa de propulsie pentru a permite lovirea la distanta a tintelor critice de catre avioanele de lupta din a patra generatie”, explica DARPA.
Tehnologia de baza, RDE, ofera un potential promitator pentru sistemele de propulsie si energie in viitor, datorita eficientei termodinamice ridicate si a designului compact. Ideea de baza a unui RDE este o unda de detonare care se deplaseaza in jurul unui canal circular. Orificii sau fante mici injecteaza combustibil si oxidant in canal, iar apoi se utilizeaza un dispozitiv de aprindere pentru a initia detonarea in amestecul combustibil/oxidant. Odata ce motorul este pornit, detonarile ar trebui sa se autointretina, iar produsele de ardere se extind apoi in afara canalului si sunt impinse de combustibilul si oxidantul care intra.
„Acesta este un sistem de propulsie revolutionar”, a declarat Colin Whelan, presedintele departamentului de tehnologie avansata de la Raytheon. „Ne folosim de instrumentele de proiectare digitala existente si de experienta acumulata in intreaga activitate RTX pentru a crea rapid prototipuri pentru aceasta arma de atac de noua generatie si pentru a maturiza tehnologia”, a adaugat el.
„Cu acest contract, RTX devine prima companie care aplica tehnologia motoarelor cu detonare rotativa intr-un sistem de testare real”, explica Raytheon.
Oricat de interesanta ar fi aceasta evolutie, Raytheon nu este prima companie sau grup care lucreaza la aceasta tehnologie. Universitatea Stanford, de exemplu, lucreaza la RDE-uri prin intermediul Scolii de studii postuniversitare a Marinei, ca parte a Grupului de cercetare Hanson. De asemenea, un proiect comun public si privat chinezesc ar fi dezvoltat o drona functionala dotata cu RDE care, potrivit presei chineze, a efectuat recent un zbor de testare.
Planul de cheltuieli provizorii negociat intre republicanii si democratii din Camera Reprezentantilor pentru a evita…
Presedintele rus Vladimir Putin urmeaza sa sustina joi conferinta de presa anuala combinata si sesiunea…
Politistii din cadrul Biroului Rutier Cluj au intervenit in noaptea de miercuri spre joi la…
Un doljean, de 53 de ani, a fost retinut, ieri, pentru incitare la ura sau…
O boala misterioasa, care ii face pacienti sa tremure necontrolat, se raspandeste in Uganda intr-un…
Un incident deosebit de grav a avut loc, zilele trecute, intr-o locuinta din Timisoara. Adus…