Studiu: Copiii care au fost agresati sunt mai predispusi sa dezvolte boli mintale

externe

copil-batuti

Copiii si adolescentii care au fost agresati fizic sunt de aproape doua ori mai predispusi decat ceilalti sa dezvolte boli psihice dupa agresiune – iar riscul este chiar mai mare in primul an de la incident, sugereaza noi studii in domeniu.

Studiul, publicat miercuri in JAMA Network Open, a analizat dosarele medicale a 27.435 de copii din Ontario, Canada, inclusiv 5.487 de copii care au fost la o camera de urgenta sau la spital dupa o agresiune fizica intre 2006 si 2014, inainte de varsta de 14 ani, transmite The Washington Post.

In timp ce 38,6% dintre copiii care fusesera agresati au primit diagnostice de boli mintale dupa agresiune, doar 23,4% dintre cei care nu au suferit o agresiune au primit astfel de diagnostice. Copiii care fusesera agresati au fost de 1,96 ori mai predispusi sa fie diagnosticati cu boli mintale, in special in anul urmator agresiunii.

Copiii care fusesera agresati erau mai predispusi sa fie diagnosticati cu tulburari nepsihotice, tulburari de comportament, cum ar fi tulburarea de deficit de atentie/hiperactivitate, tulburari legate de consumul de substante si autoagresiune intentionata.

Copiii care au supravietuit agresiunilor erau mai predispusi sa aiba mame cu boli mintale (34,5% fata de 19,1% dintre cei care nu fusesera agresati) si sa aiba mame care au raportat violenta domestica sau agresiune (4,6% fata de 0,5% pentru copiii care nu fusesera agresati). De asemenea, era mult mai probabil ca acestia sa aiba o mama care avea mai putin de 19 ani cand a nascut.

Cercetatorii recunosc faptul ca numarul copiilor care au fost efectiv agresati fizic a fost probabil mai mare decat cel raportat, deoarece multe agresiuni nu duc la vizite la Urgente sau spitalizari.

Este important sa se trateze copiii in anul de dupa o agresiune cunoscuta, sugereaza studiul, adaugand ca interventiile ar trebui sa fie adaptate la cele mai raspandite tipuri de boli mintale legate de agresiune.

„Agresiunea fizica in timpul copilariei este comuna si poate duce la probleme de sanatate mintala de durata”, scriu cercetatorii. Centrele pentru controlul si prevenirea bolilor estimeaza ca 1 miliard de copii – jumatate din toti copiii din lume – sunt victime ale violentei in fiecare an.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: