Strangerea de fonduri pentru politistul care a impuscat un adolescent de origine algeriano-marocana arata polarizarea societatii franceze
O campanie de strangere de fonduri pentru familia politistului care l-a impuscat pe Nahel a ajuns la aproape 1,5 milioane de euro, depasind cu mult donatiile facute familiei lui Nahel, provocand rusine si furie in randul multor francezi, transmite Reuters.
Valul de revolte pe care l-a declansat moartea adolescentului in suburbiile sarace ale Frantei au continuat sa domine dezbaterile politice, prim-ministrul Elisabeth Borne sustinand in parlament o represiune impotriva tinerilor revoltati si a parintilor lor.
Presedintele Emmanuel Macron a gazduit o intalnire de trei ore si jumatate cu 302 primari ai oraselor in care au avut loc revolte, descrise drept „cathartice” de unul dintre participanti, si le-a spus ca violentele scad in intensitate.
Dupa ce a ascultat o serie de opinii ale primarilor, el a spus ca inca nu exista un consens cu privire la modul cel mai bun de a raspunde la tot ceea ce s-a intamplat.
Macron le-a spus primarilor ca guvernul sau va introduce o lege de urgenta menita sa faciliteze reconstructia cladirilor si infrastructurii arse si deteriorate prin reducerea birocratiei.
Anterior, seful principalei organizatii patronale din Franta estima ca pagubele cauzate de revolte ar depasi 1 miliard de euro, vorbind despre 200 de magazine jefuite si vandalizarea a 300 de sucursale bancare si 250 de tutungerii.
Buletinele de stiri franceze s-au concentrat in mare masura pe problema campaniilor de strangere de fonduri concurente pentru Nahel si pentru ofiterul de politie, subiect care a atras reactii vitriolice din partea oamenilor, scotand la lumina polarizarea profunda a societatii franceze.
Efortul de strangere de fonduri in numele ofiterului, care se afla in arest acuzat de omucidere voluntara, a fost lansat pe platforma GoFundMe de personalitatea mass-media de extrema dreapta Jean Messiha, care a primit peste 72.000 de donatii private.
Politicienii de stanga au calificat strangerea de fonduri ca fiind rusinoasa si au cerut inchiderea acesteia, in timp ce extrema-dreapta a aparat forta de politie despre care spune ca este o tinta zilnica a violentei in suburbii.
„Acest ofiter de politie este victima unei vanatoare nationale de vrajitoare si este o rusine”, a scris Messiha pe Twitter.
Angajamentele de strangere de fonduri pentru familia lui Nahel au fost de 352.000 de euro.
Uciderea pe 27 iunie a lui Nahel, un tanar de 17 ani de origine algeriano-marocana, a dezlantuit violente de o amploare care a socat Franta inainte ca politia sa ia masuri impotriva revoltatilor, ducand la o relativa liniste in ultimele doua nopti.
Politia a facut 72 de arestari peste noapte, a declarat Ministerul de Interne.
Ceea ce a inceput ca o revolta s-a transformat intr-o revarsare mai larga de ura si furie fata de stat si violenta oportunista.
Manifestantii au incendiat peste 5.000 de masini, au jefuit centre comerciale si au vizat primarii, scoli si institutii considerate simboluri ale statului.
Adresandu-se parlamentarilor, premierul Borne a aparat o pozitie dura, declarand ca sistemul de justitie penala ar trebui sa se asigure ca inclusiv infractiunile minore comise in timpul revoltelor sunt urmarite penal.
De asemenea, ea a mai spus ca parintii revoltatilor minori ar trebui sa primeasca amenzi si instruire privind responsabilitatea parinteasca si ca ministrul justitiei va trimite o directiva in acest sens.
Raspunzand unui deputat de opozitie de stanga care a cerut o condamnare clara a violentei politiei si o modificare a unei legi despre care multi critici ai politiei spun ca duce la cresterea numarului de impuscaturi ale politiei, Borne l-a acuzat pe parlamentar ca nu respecta valorile Republicii.
Discursul ei nu a abordat problema urii fata de fortele de ordine din suburbiile sarace si amestecate din punct de vedere rasial din marile orase franceze – cunoscute sub numele de banlieues – unde comunitatile musulmane de origine nord-africana au acuzat de mult timp politia de rasism si tactici violente.