news

Steinmetz ramane in Cipru, cererea de extradare in Romania a fost respinsa. Decizie definitiva

Cererea de extradare din Cipru in Romania a miliardarului Beny Steinmetz a fost respinsa, decizia fiind definitiva.

Condamnat in dosarul Baneasa, Steinmetz are de executat cinci ani de puscarie.

Ministrul Justitiei, Alina Gorghiu, anuntase in Parlament, pe 11 octombrie, ca instanta din Cipru a decis ca afaceristul Beny Steinmetz sa fie extradat in Romania.

„Statul roman este activ in problematica fugarilor.

In decembrie 2020, STEINMETZ Benyamin a fost condamnat definitiv, de ICCJ, la pedeapsa de 5 ani inchisoare, pentru savarsirea infractiunii de constituire a unui grup infractional organizat.

Pe numele acestuia a fost emis un mandat european de arestare, de catre Curtea de Apel Brasov.

Ministra justitiei, Alina Gorghiu, a anuntat, astazi, ca instanta cipriota a decis predarea lui STEINMETZ Benyamin autoritatilor din Romania, in conformitate cu prevederile Deciziei-cadru 2002/584/JAI, precizand ca decizia nu este definitiva. Termenul in care poate fi atacata cu apel este de 3 zile.

Cooperarea judiciara in materia mandatului european de arestare are loc pe cale directa, intre autoritatile judiciare romane si straine. Ministerul Justitiei, in calitate de autoritate centrala, are posibilitatea de a facilita cooperarea si a facut-o cu promptitudine cand instantele au solicitat acest lucru. Ministerul Justitiei indeplineste cu promptitudine toate atributiile pe care le are in aceasta materie.

Ministerul Justitiei, prin Administratia Nationala a Penitenciarelor, a sprijinit cu toate datele necesare instantele cipriote, in vederea oferirii garantiilor ca sunt respectate standardele CEDO in ceea ce priveste conditiile de detentie”, a anuntat Ministerul Justitiei.

Magnatul israelian al mineritului Beny Steinmetz a fost retinut pe 3 septembrie in Cipru in baza unui mandat de arestare emis de Romania, a declarat atunci un purtator de cuvant al lui Steinmetz, citat de Reuters.

Potrivit unui comunicat al purtatorului de cuvant, Steinmetz a fost retinut „in timpul sosirii sale pe aeroportul din Larnaca, din cauza unui mandat european de arestare (MEA) emis de autoritatile romane, care a fost deja anulat in diferite tari europene, printre care Grecia si Italia”.

Miliardarul israelian Beny Steinmetz a fost condamnat in Romania, in contumacie, la cinci ani de inchisoare intr-un dosar de restituiri ilegale.

In 2021, acesta a fost condamnat de un tribunal elvetian la cinci ani de inchisoare intr-un dosar de coruptie legat de obtinerea unui permis de exploatare miniera in Guineea. Steinmetz si doi colaboratori de-ai sai au fost acuzati de un procuror din Geneva de dare si luare de mita in valoare totala de circa 10 milioane de dolari (8,2 milioane de euro), care ar fi ajuns, prin conturi elvetiene, la o serie de inalti responsabili din Guineea pentru a-i atribui grupului Beny Steinmetz Group Resources (BSGR) drepturi miniere in sud-estul acestei tari sarace din Africa de Vest, dar bogata in resurse naturale.

In Romania, in dosarul „Ferma Baneasa”, oamenii de afaceri israelieni Tal Silberstein si Benyamin Steinmetz au fost condamnati la cate cinci ani de inchisoare cu executare. Acuzatiile din acest dosar vizeaza infractiuni comise in perioada 2006 – 2013 in diferite forme de participare, in interesul obtinerii unor bunuri de o valoare deosebita, printre care Padurea Snagov si Ferma Regala Baneasa, revendicate fara drept de printul Paul.

Miliardarul israelian ar fi fost liderul retelei de retrocedari ilegale si cel care dadea banii pentru a cumpara bunavointa functionarilor, se arata in rechizitoriul procurorilor, care mai spun ca miliardarul avea mare trecere la politicieni cu greutate.

Potrivit anchetatorilor romani, pentru a-si asigura sustinerea intereselor membrilor grupului, inculpatul Benyamin Steinmetz a organizat petreceri private, in Israel sau la Monaco, la care a invitat persoane cu functii importante in statul roman, parlamentari sau membri ai Guvernului, iar apoi numele acestora a fost folosit de membrii grupului pentru a-si dovedi influenta, atat fata de inculpatul Paul al Romaniei, cat si fata de functionarii publici cu atributii in retrocedarea bunurilor revendicate de acesta si urmarite de grup”, potrivit rechizitoriului DNA.

De altfel, acuza procurorii, influenta politica a lui Remus Truica si Tal Silberstein, fosti consilieri ai unor premieri, in special ai lui Calin Popescu Tariceanu, a fost motivul pentru care cei doi au fost cooptati in afacere.

Urmareste-ne si pe:
Bogdan Constantinescu

Share
Published by
Bogdan Constantinescu

Recent Posts

Donald Trump a blocat, la instigarea lui Elon Musk, planul bipartizan care ar fi evitat o inchidere a guvernului. Masura ii va costa miliarde de dolari pe contribuabilii americani

Planul de cheltuieli provizorii negociat intre republicanii si democratii din Camera Reprezentantilor pentru a evita…

o lună ago

Vladimir Putin va tine joi marea conferinta de presa anuala, dupa care va raspunde la intrebarile „cetatenilor rusi”

Presedintele rus Vladimir Putin urmeaza sa sustina joi conferinta de presa anuala combinata si sesiunea…

o lună ago

O femeie din Cluj a distrus patru masini dupa ce s-a urcat la volan cu o alcoolemie de peste 1 la mie

Politistii din cadrul Biroului Rutier Cluj au intervenit in noaptea de miercuri spre joi la…

o lună ago

Dinga Dinga, o boala misterioasa, care ii face pe pacienti sa tremure necontrolat, se raspandeste rapid in Africa – VIDEO

O boala misterioasa, care ii face pacienti sa tremure necontrolat, se raspandeste in Uganda intr-un…

o lună ago

Tanar din Timisoara, internat la Psihiatrie dupa ce a lovit-o pe bunica prietenei sale cu un crucifix in fata, sustinand ca il vede pe „Dracul”

Un incident deosebit de grav a avut loc, zilele trecute, intr-o locuinta din Timisoara. Adus…

o lună ago