Administratia Biden va permite unei unitati militare ucrainene cu un trecut zbuciumat sa foloseasca armament american, a anuntat luni Departamentul de Stat, dupa ce a ridicat o interdictie impusa cu ani in urma pe fondul ingrijorarilor Washingtonului cu privire la originile grupului.
Brigada Azov, cunoscuta pentru apararea tenace, dar in cele din urma nereusita, a otelariei Azovstal din Mariupol la inceputul invaziei pe scara larga a Rusiei in Ucraina, este considerata o forta de lupta deosebit de eficienta. Dar ei i s-a interzis in urma cu aproximativ un deceniu sa foloseasca arme americane, deoarece oficialii americani au stabilit ca unii dintre fondatorii sai au imbratisat opinii rasiste, xenofobe si ultranationaliste, iar oficialii ONU pentru drepturile omului au acuzat grupul de incalcari umanitare.
Acum, brigada, o fosta militie voluntara absorbita in 2015 de Garda Nationala ucraineana, va avea acces la aceeasi asistenta militara americana ca orice alta unitate. Schimbarea de politica a fost dezvaluita in momentul in care Kievul incepe sezonul de lupte de vara si se confrunta cu o armata rusa care si-a intensificat presiunea asupra obiectivelor din estul Ucrainei si asupra infrastructurii energetice a tarii.
„Dupa o analiza amanuntita, Brigada 12 a fortelor speciale ucrainene Azov a trecut de verificarea Leahy efectuata de Departamentul de Stat al SUA”, a precizat agentia intr-un comunicat, referindu-se la „Legea Leahy”, care impiedica acordarea de asistenta militara americana unitatilor straine despre care s-a constatat in mod credibil ca au comis incalcari majore ale drepturilor omului. Aceasta poarta numele fostului senator Patrick J. Leahy, care a redactat legislatia.
Departamentul de Stat nu a gasit „nicio dovada” a unor astfel de incalcari, se arata in declaratia citata de The Washington Post.
Anularea interdictiei a fost o prioritate majora pentru oficialii ucraineni, care spun ca brigada ar fi putut fi mai eficienta in timpul apararii Azovstalului in 2022 daca ar fi avut acces la echipamente americane. De asemenea, membrilor brigazii le-a fost interzis sa participe la antrenamente organizate de armata americana.
Presedintele rus Vladimir Putin a citat de mult timp elementele rasiste si ultranationaliste ale Batalionului Azov ca un element al acuzatiei sale ca luptatorii ucraineni si conducatorii lor de la Kiev sunt neonazisti. Schimbarea politicii americane este probabil sa reaprinda aceste critici rusesti.
Planul de cheltuieli provizorii negociat intre republicanii si democratii din Camera Reprezentantilor pentru a evita…
Presedintele rus Vladimir Putin urmeaza sa sustina joi conferinta de presa anuala combinata si sesiunea…
Politistii din cadrul Biroului Rutier Cluj au intervenit in noaptea de miercuri spre joi la…
Un doljean, de 53 de ani, a fost retinut, ieri, pentru incitare la ura sau…
O boala misterioasa, care ii face pacienti sa tremure necontrolat, se raspandeste in Uganda intr-un…
Un incident deosebit de grav a avut loc, zilele trecute, intr-o locuinta din Timisoara. Adus…