SRI a avut marti o reactie iritata dupa ce a fost acuzat, in Parlament, inainte de votul privind numirea unui nou judecator la CCR in locul lui Valer Dorneanu, ca s-a implicat in acest proce sin favoarea lui Bogdan Licu.
„SRI a luat act de declaratiile politice rostite azi in Parlamentul Romaniei in care a fost invocat Serviciul in contextul numirilor de la Curtea Constitutionala a Romaniei.
Numirile in functiile de judecatori in aceasta instanta sunt apanajul exclusiv al partidelor politice, in conformitate cu un set de criterii care nu au legatura cu rolul institutional al SRI. Invocarea institutiei noastre in acest context este gratuita, nu are legatura cu realitatea, cu normele unui stat de drept ori cu misiunea Serviciului.
Constatam, fara surprindere si fara caracter de noutate, atacuri sistematice la adresa Serviciului si a conducerii acestuia si incercari de atragere in disputa politica actuala. Serviciul nu este la prima astfel de campanie si isi mentine determinarea in apararea cetatenilor si a valorilor constitutionale.
Aceste declaratii politice nu au legatura cu valorile constitutionale aparate si promovate de SRI”, se arata intr-un comunicat al SRI.
Stelian Ion, fost ministru al Justitiei, a acuzat ca „serviciile secrete si-au impins de la spate un candidat pentru functia de judecator la CCR”.
„Astazi, in Camera Deputatilor, serviciile secrete si-au impins de la spate un candidat pentru functia de judecator la CCR. Ceea ce reprezinta un derapaj extrem de grav in ce priveste functionarea statului de drept.
Este o dovada a slabiciunii statului, a slabiciunii oamenilor politici, dar si a puterii pe care, din ce in ce mai mult, si-o aroga in mod nelegitim SRI.
Astazi, Camera Deputatilor a ridicat la nivel de valoare constitutionala impostura si furtul intelectual.
Am avut un candidat pentru CCR cu o pregatire profesionala impecabila, cu studii facute temeinic, cu lucrari stiintifice publicate, cu activitate de cadru didactic si activitate in magistratura si cu o activitate civica foarte importanta, de educare juridica a tinerilor si o activitate didactica foarte importanta.
Vorbesc despre judecatorul Cristi Danilet, propus de USR pentru functia de judecator la Curtea Constitutionala.
Contracandidatul lui, propunerea PSD, Bogdan Licu, are o pregatire precara din timpul liceului, note foarte slabe si la Bacalaureat, nota 5 la Limba romana. De asemenea, a urmat niste cursuri la o facultate obscura de Drept, la „Spiru Haret”, a avut note foarte mici la licenta. Aceasta propunere vine mai degraba dintr-o sustinere a unei forte apolitice, a unei forte care tine mai degraba de serviciile secrete, de SRI, decat de partidele politice.
Semnalul pe care l-a tras astazi Camera Deputatilor este acela ca, daca ai o pregatire precara, o pregatire care poate fi contestata, note slabe si in liceu, si la facultate, poti avea toate sansele, daca esti sustinut politic, sa fii numit la CCR in functia de judecator. Este o palma peste obrazul celor care si-au facut studiile la timp Este o palma peste obrazul magistratilor care au facultatea la zi, care nu au plagiat.
Culmea este ca Bogdan Licu a plagiat tocmai din lucrarea judecatorului Cristi Danilet, pe care l-a avut drept contracandidat.
Vom ataca la Curtea Constitutionala aceasta numire. Din dosarul de candidatura al lui Bogdan Licu lipseste actul de studii, nu s-a depus acea diploma de licenta contestata, pe care am vazut-o doar prin presa, din care am aflat notele foarte mici obtinute la sfarsitul facultatii. De asemenea, nu s-au depus alte acte relevante, cum ar fi declaratia de necolaborare cu serviciile si cu Securitatea.
Vom ataca si sub aspect procedural, pentru ca este foarte gresit modul in care s-a desfasurat activitatea de audiere la Comisia juridica a Camerei Deputatilor, unde in final s-a dat un vot pentru toti candidatii odata, lipsindu-ne de posibilitatea de a da un aviz negativ pentru un candidat. Ori aveau toti aviz favorabil, ori aveau toti aviz negativ”, a anuntat Stelian Ion.
Camera Deputatilor l-a ales, marti, pe actualul procuror general adjunct Bogdan Licu in functia de judecator la Curtea Constitutionala.
Licu, propus de PSD pentru aceasta functie, a obtinut 208 voturi „pentru” si 93 „impotriva”.
Votul a fost secret cu buletine.
El va ocupa functia de judecator al CCR pe locul actualului presedinte al Curtii, Valer Dorneanu, al carui mandat expira in luna iunie.
Cristian Danilet, propus de USR, a obtinut 59 voturi „pentru” si 242 „contra”, in timp ce candidatul propus de AUR, Ioan Sabau-Pop, a intrunit 34 voturi „pentru” si 267 „contra”.
Potrivit Legii, numirea noului judecator la CCR trebuie efectuata cu cel putin o luna inainte de incetarea mandatului judecatorului predecesor.
Curtea Constitutionala este compusa din 9 judecatori, numiti pentru un mandat de 9 ani, care nu poate fi prelungit sau innoit. Dintre acestia, 3 sunt numiti de Camera Deputatilor, 3 de Senat si 3 de presedintele Romaniei. Curtea se innoieste cu o treime din numarul judecatorilor din 3 in 3 ani.
Presedintele Curtii Constitutionale este ales prin vot secret pentru o perioada de 3 ani, in termen de 5 zile de la innoirea Curtii. Mandatul presedintelui poate fi reinnoit.
Planul de cheltuieli provizorii negociat intre republicanii si democratii din Camera Reprezentantilor pentru a evita…
Presedintele rus Vladimir Putin urmeaza sa sustina joi conferinta de presa anuala combinata si sesiunea…
Politistii din cadrul Biroului Rutier Cluj au intervenit in noaptea de miercuri spre joi la…
Un doljean, de 53 de ani, a fost retinut, ieri, pentru incitare la ura sau…
O boala misterioasa, care ii face pacienti sa tremure necontrolat, se raspandeste in Uganda intr-un…
Un incident deosebit de grav a avut loc, zilele trecute, intr-o locuinta din Timisoara. Adus…