Speranta medie de viata a soldatilor rusi trimisi pe front este de doar 4,5 luni: unul din cinci dintre cei mobilizati nu a supravietuit mai mult de opt saptamani

externe

soldati, rusi, front, supravietuire, patru luni, carne de tun, purificare etnica, Vladimir Putin

O investigatie comuna realizata de Important Stories si de Conflict Intelligence Team (CIT) a analizat moartea raportata a mii de rusi mobilizati. Expertii au constatat ca aproape fiecare regiune a Rusiei a inregistrat decese, cel mai tanar militar ucis avand doar 19 ani, iar cel mai in varsta 62 de ani.  Analiza releva ca rusii mobilizati care au fost trimisi in Ucraina au supravietuit, in medie, doar 4,5 luni inainte de a fi ucisi, iar unul din cinci dintre cei mobilizati nu a supravietuit mai mult de opt saptamani.

Cel putin 130 de persoane au murit in prima luna de la mobilizare, iar unele au fost ucise la doar cateva zile dupa ce au ajuns in Ucraina. 20% au fost ucisi in decurs de doua luni, iar in medie un soldat rus moare la 4,5 luni de la venirea pe front. Doar 0,2% au supravietuit 11 luni inainte de a fi ucisi.

Fiecare a zecea persoana mobilizata care a murit avea varsta sub 25 de ani, iar jumatate dintre decese vizat grupa de varsta intre 30 si 45 de ani. Anton Ghetman, din regiunea Rostov, a fost cel mai tanar, la 19 ani; a fost mobilizat la trei luni de la incheierea serviciului de recrutare.

La celalalt capat al scalei, maiorul Nikolai Isakov, in varsta de 62 de ani, din regiunea Tver, a supravietuit opt luni in Ucraina. El a fost ucis in districtul Sebekinskin din regiunea rusa Belgorod, in timpul incursiunii din iunie 2023 a Corpului Voluntarilor Rusi pro-ucraineni.

CIT atribuie disparitatile demografice faptului ca persoanele mai tinere sunt mai bine informate despre ceea ce se intampla in razboi si, prin urmare, sunt mai inclinate sa se sustraga mobilizarii.

„Ei se informeaza mai bine despre brutalitatea care se intampla pe front, inteleg starea armatei ruse. Prin urmare, a fost mai usor pentru birourile de inregistrare si inrolare militara sa recruteze persoane mai in varsta decat tineri: cei care au servit in anii 2000 nu compara serviciul militar cu cel de acum – ei cred ca totul s-a schimbat”, arata CIT.

Numarul victimelor a avut un flux si un reflux in timpul razboiului, iar cele mai mari varfuri au fost inregistrate in timpul „macelului” de la Kreminna si Svatove, in estul Ucrainei, in toamna anului 2022. Soldatii rusi au murit, de asemenea, in masa in atacurile ucrainene asupra cazarmilor si convoaielor lor.

Alte varfuri au fost inregistrate in primavara anului 2023, in timpul luptelor pentru Avidiivka si Bahmut, cand multi soldati rusi au fost transferati la unitati aflate sub comanda „Republicilor Populare” din Donetk si Luhansk. Comandantii acestora au trimis la moarte, in mod absolut inutil, mii de oameni in asalturi esuate.

CIT spune ca perspectivele soldatilor rusi supravietuitori sunt sumbre: „In ultimele luni, putine lucruri s-au schimbat pentru cei mobilizati: modul in care au fost folositi [in cele mai fierbinti puncte] este in continuare haotic si ilogic”.

Cei care au trecut prin lupte si au supravietuit au devenit mai experimentati, dar oboseala acumulata este in crestere.

„Odata ce incepe mobilizarea, nu mai pot refuza sa participe [la razboi] fara a fi judecati de tribunale militare si vedem un nivel tot mai mare de urmarire penala pentru parasirea unei unitati fara permisiune. Pe de alta parte, comandantii refuza sa-i trimita pe soldati in concediu, pentru ca stiu ca, de pilda, din 100 de oameni nici jumatate nu se vor mai intoarce”, arata CIT.

Unele regiuni, cum ar fi Buriatia, au suferit un numar disproportionat de victime. CIT atribuie acest lucru unui nivel excesiv de mobilizare in astfel de locuri; unii cercetatori au indicat o discriminare sistemica impotriva regiunilor, acuzandu-l chiar pe Vladimir Putin ca ar urmari o purificare etnica indreptata impotriva minoritatilor de origine asiatica din Rusia.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: