Purtatorul de cuvant al PSD, Radu Oprea, a declarat, luni, ca Planul National de Redresare si Rezilienta care a fost prezentat social-democratilor de Guvern cuprinde „un set de documente incoerente”, care nu au o legatura unele cu altele pe diverse capitole, fara a acoperi intreaga tematica.
„Am fost astazi impreuna cu partenerii sociali la sediul Ministerului Investitiilor si Proiectelor Europene pentru a vedea varianta Planului National de Redresare si Rezilienta care ar trebui sa fie trimisa la Bruxelles in sapte zile.
Suntem extrem de ingrijorati de ceea ce ni s-a prezentat ca material PNRR, un set de documente incoerente care nu aveau o legatura unele cu altele pe diverse capitole, fara a acoperi intreaga tematica a PNRR. Ar trebui sa se intample lucrurile mult mai repede pentru ca mai sunt doar sapte zile in care Guvernul ar trebui sa fie capabil sa prezinte acest PNRR intr-o forma finala care sa fie acceptata de catre Comisia Europeana”, a sustinut Oprea, intr-o conferinta de presa, citat de Agerpres.
La randul sau, vicepresedintele PSD Victor Negrescu a afirmat ca, asa cum se prezinta in prezent, PNRR „ridica mari semne de ingrijorare”.
„Prioritatea PSD este sa atragem ca tara cele 29 de miliarde de euro alocate Romaniei. De aceea, noi ne-am propus in aceste discutii sa venim cu solutii impreuna cu partenerii sociali, in asa fel incat sa reusim sa implementam Planul de Redresare pana la finalul lunii august 2026. Asa cum se prezinta planul in prezent, ridica mari semne de ingrijorare si, de aceea, am venit cu cateva propuneri care sa faciliteze accesarea acestor sume si implementarea proiectelor pentru Romania. Prima noastra cerinta este sa dispara criteriul politic mentionat in ordonanta de urgenta care reglementeaza acest plan si, de asemenea, sa fie scos acest criteriu politic inclusiv din Planul de Redresare, acel aviz conform obligatoriu pentru implementarea de proiecte, care, in opinia noastra, ridica mari semne de intrebare si suspiciuni in ceea ce inseamna politizarea acestui proiect”, a spus Negrescu.
El a adaugat ca proiectul care a fost prezentat nu are un buget si un calendar si nici elementele care sa defineasca foarte clar un plan eficient si coerent, asa cum a fost prezentat de celelalte state europene.
„Contam foarte mult pe cateva principii – principiul descentralizarii, sa aducem proiectele si resursele financiare acolo unde este cea mai mare nevoie, spre autoritatile locale, spre partenerii sociali, spre structurile care fac lucruri pentru oameni. Ne propunem sa avem si sa integram in mecanism un rol specific al sindicatelor, al patronatelor, al societatii civile, asa cum este definit acest rol prin cadrul legal existent, pentru ca doar asa putem sa ne asiguram ca exista o monitorizare reala a modului in care planul este elaborat. (…) Sustinem revendicarea mediului de afaceri de a introduce un criteriu prevazut in alte planuri, de exemplu planul Germaniei, acea recomandare ca IMM- urile sa aiba prioritate in ceea ce inseamna implementarea de proiecte pentru mediul de afaceri”, a declarat Negrescu.
Premierul Florin Citu a declarat saptamana trecuta, intrebat despre faptul ca Marcel Ciolacu a spus ca nu a avut acces la PNRR la intalnirea cu prim-ministrul, ca nu vrea sa comenteze „despre capacitatea de intelegere a celor cu care discutam”. Seful Guvernului a adaugat ca in discutiile cu sindicatele, patronatele si social-democratii de joi au fost discutate toate capitolele Planului National de Redresare si Rezilienta si partea de reforme prevazuta in document.
„Vor mai fi si alte intalniri. Azi unele sindicate si patronate au ales sa faca parte din delegatia PSD. Am prezentat PNRR. Unul care a fost apreciat pe partea de reforme de catre Comisiei Europene si azi am prezentat aceste elemente, elemente de reforma care are in spate sustinerea Guvernului, reforme apreciate de Comisiei Europene”, a declarat Florin Citu, la finalul intrevederii de joi, de la Palatul Victoria, cu PSD si partenerii sociali.
Intrebat despre faptul ca liderul PSD Marcel Ciolacu s-a plans ca nu a vazut un plan concret prezentat la discutii, premierul a raspuns: „Eu nu vreau sa comentez despre capacitatea de intelegere a celor cu care discutam. Am prezentat toate capitolele din PNRR, cu toate bugetele. Am intrat in discutii si pe reforme si pe ordonanta. Lucrurile au fost foarte aplicate. S-au discutat in detaliu”.
El a mai spus ca „acest PNRR are o componenta importanta de reforme, ea are in spate votul romanilor care au votat aceasta coalitie care guverneaza Romania, reforme agreate deja cu Comisiei Europene, care vor duce la reducerea deficitului bugetar si care aduc reforma economica”.
Chestionat daca va respinge propunerile PSD pe PNRR, doar pentru ca vin de la acest partid, seful Guvernului a replicat: „Ne uitam la ele. Am luat si propunerile patronatelor si sindicatelor si ale PSD si ne uitam la ele. Dar doar daca exista prin minune vreo componenta in spiritul de reforme… Astazi programul corecteaza ceea ce a facut PSD cat a fost la guvernare”.
Planul de cheltuieli provizorii negociat intre republicanii si democratii din Camera Reprezentantilor pentru a evita…
Presedintele rus Vladimir Putin urmeaza sa sustina joi conferinta de presa anuala combinata si sesiunea…
Politistii din cadrul Biroului Rutier Cluj au intervenit in noaptea de miercuri spre joi la…
Un doljean, de 53 de ani, a fost retinut, ieri, pentru incitare la ura sau…
O boala misterioasa, care ii face pacienti sa tremure necontrolat, se raspandeste in Uganda intr-un…
Un incident deosebit de grav a avut loc, zilele trecute, intr-o locuinta din Timisoara. Adus…