externe

Spania se pregateste pentru sezonul incendiilor de vegetatie

In intreaga Europa, fermierii au blocat drumuri, au ars cauciucuri si au aruncat gunoi de grajd in semn de protest fata de o serie de presiuni care le ameninta mijloacele de trai si modul de viata. In provincia Asturias, Spania, autoritatile se pregatesc pentru ce e mai rau, potrivit Reuters.

Primavara trecuta, intr-un incendiu fara precedent, aproape 300 de incendii au trecut peste autostrazi, fortand evacuarea a sute de locuitori si ajungand la marginea capitalei regionale Oviedo. Autoritatile au dat vina pe fermieri pentru multe dintre incendii.

Nemultumirile vechi de zeci de ani cu privire la interferenta guvernului in metodele traditionale de agricultura se combina cu schimbarile climatice pentru a crea conditii propice incendiilor, spun autoritatile.

Guvernul regional, procurorii si grupurile ecologiste spun ca unii crescatori de vite au starnit in mod deliberat incendiile de anul trecut pentru a elibera pasunile ieftine – incendii care au scapat de sub control din cauza conditiilor extrem de calde si uscate. Fermierii neaga acest lucru.

Patru persoane au fost arestate, iar 31 sunt investigate pentru presupusul incendiu, a declarat politia.

Alejandro Calvo, seful departamentului de prevenire si stingere a incendiilor din Asturias, a declarat pentru Reuters ca regiunea si-a marit bugetul pentru a preveni si stinge incendiile de vegetatie cu aproape 20%, la 70 de milioane de euro, si a angajat mai multi pompieri si padurari pentru a stabili sisteme de supraveghere permanenta.

La radacina problemei, spun autoritatile, este practica ancestrala a fermierilor de a arde intentionat tufisurile.

Vegetatia lasata necontrolata creste haotic, limitand accesul vacilor, care nu pot digera plantele lemnoase sau spinoase. Un incendiu programat cu atentie poate curata zona, poate genera noi zone de pasune si poate descuraja pradatorii.

Dar birocratia si vremea mai calda au schimbat planul. Din 2004, este obligatorie autorizatia legala pentru a efectua incendii controlate: achizitionarea implica prezentarea unui plan detaliat, a unei harti topografice a zonei si a documentelor care dovedesc, printre altele, proprietatea asupra terenului.

Iar Calvo spune ca regiunea a inregistrat o crestere consolidata a temperaturilor medii de doua grade in ultimul deceniu – parte a unei tendinte mai ample in Spania confirmata de biroul meteorologic – facand aprinderea traditionala a focului mai periculoasa.

„Exista o relatie clara intre zonele in care exista o activitate mai mare de crestere a animalelor si incidenta incendiilor”, a declarat Calvo.

Pe de alta parte, Jose Ramon Garcia, seful sindicatului fermierilor UCA, da vina pe autoritati. „Intotdeauna incearca sa dea vina pe crescatorii de vite, spunand ca o facem pentru a genera pasuni si asta este o minciuna”, a spus Garcia.

Potrivit acestuia, conducerea regionala nu gestioneaza suficient de bine tufisurile inflamabile, asa ca majoritatea incendiilor mari au cauze naturale. Cele deliberate provoaca daune limitate, a argumentat el. „Avem atat de multe tufisuri incat orice fulger provoaca aceste incendii mari care ameninta oamenii si distrug totul in urma lor”, a spus Garcia.

El insusi a fost condamnat de o instanta locala in 2016 pentru declansarea ilegala a unui incendiu care a devastat 38 de hectare de teren, ceea ce el neaga. Curtea Suprema a Spaniei i-a revocat pedeapsa cu inchisoarea in apel, dar a mentinut condamnarea.

Potrivit celor mai recente date oficiale ale Ministerului Mediului din Spania, evenimente precum fulgerul sunt de vina pentru mai putin de cinci incendii din 100 din regiune. Datele arata ca aproape opt din 10 incendii din Asturias sunt declansate intentionat.

Seful pompierilor cunoaste vechile metode de gestionare a incendiilor din proprie experienta. Fiul unei familii de crescatori de vite din zona, el a spus ca va urmari fermierii facand foc pentru a lupta impotriva cresterii excesive. Isi aminteste cum, in copilarie, a ajutat la colectarea ferigilor pentru a reduce riscurile si a ajuta el insusi la stingerea incendiilor.

Dar acum, a spus el, pe masura ce tot mai multi tineri se muta in orase, nu sunt destui lucratori in regiune pentru a curata tufisurile sau pentru a fi cu ochii pe foc cand incepe sa mocneasca. In schimb, departamentul sau deruleaza campanii de constientizare a publicului cu privire la pericolele incendierii intentionate.

„Incercam sa facem oamenii sa inteleaga ca acest lucru nu este acceptabil, ca poate fi o infractiune si, prin urmare, trebuie urmarit penal”, a spus Calvo.

In Asturias, arderea controlata a maxim 10 hectare pe zi este permisa numai in timpul zilei, cand viteza vantului este scazuta si cu cel putin un oficial regional prezent pana cand nu mai este vizibil fum timp de doua ore.

Urmareste-ne si pe:
Camelia Stanciu

Share
Published by
Camelia Stanciu

Recent Posts

Donald Trump a blocat, la instigarea lui Elon Musk, planul bipartizan care ar fi evitat o inchidere a guvernului. Masura ii va costa miliarde de dolari pe contribuabilii americani

Planul de cheltuieli provizorii negociat intre republicanii si democratii din Camera Reprezentantilor pentru a evita…

o lună ago

Vladimir Putin va tine joi marea conferinta de presa anuala, dupa care va raspunde la intrebarile „cetatenilor rusi”

Presedintele rus Vladimir Putin urmeaza sa sustina joi conferinta de presa anuala combinata si sesiunea…

o lună ago

O femeie din Cluj a distrus patru masini dupa ce s-a urcat la volan cu o alcoolemie de peste 1 la mie

Politistii din cadrul Biroului Rutier Cluj au intervenit in noaptea de miercuri spre joi la…

o lună ago

Dinga Dinga, o boala misterioasa, care ii face pe pacienti sa tremure necontrolat, se raspandeste rapid in Africa – VIDEO

O boala misterioasa, care ii face pacienti sa tremure necontrolat, se raspandeste in Uganda intr-un…

o lună ago

Tanar din Timisoara, internat la Psihiatrie dupa ce a lovit-o pe bunica prietenei sale cu un crucifix in fata, sustinand ca il vede pe „Dracul”

Un incident deosebit de grav a avut loc, zilele trecute, intr-o locuinta din Timisoara. Adus…

o lună ago