SpaceX: un nou echipaj, printre care si un rus, a decolat spre Statia Spatiala Internationala

externe

NASA. fragment metalic, prabusit, acoperis, casa, Florida

Trei astronauti americani si un cosmonaut rus au decolat duminica seara din Florida spre Statia Spatiala Internationala (ISS), unde vor ramane aproximativ sase luni, relateaza Le Figaro.

Racheta Falcon 9 a companiei SpaceX a decolat la ora locala 22:53 (03:53 GMT luni) de la Centrul Spatial Kennedy. La cateva minute dupa ce a fost lansata, lansatorul zbura deasupra Oceanului Atlantic cu o viteza de aproximativ 9.700 km/h, au descris comentatorii NASA.

Nava, care are la bord trei barbati si o femeie, a avut nevoie de aproximativ noua minute pentru a intra pe orbita. Ea trebuie sa acosteze la ISS pentru a prelua alti patru membri ai echipajului de pe laboratorul spatial.

Initial programata pentru sambata, lansarea a fost amanata cu 24 de ore din cauza vremii nefavorabile. Capsula botezata „Endeavour” si plasata in varful rachetei a fost deja folosita pentru patru misiuni anterioare cu echipaj uman de catre compania lui Elon Musk.

Cei patru pasageri formeaza Crew-8, a opta misiune de rotatie regulata a echipajului american pe ISS, realizata de SpaceX pentru NASA.

Americanul Michael Barratt este singurul astronaut din Crew-8 care a vizitat deja laboratorul zburator. Aceasta este prima calatorie in spatiu pentru ceilalti doi americani – Matthew Dominick si Jeanette Epps – precum si pentru cosmonautul rus Alexandre Grebionkin.

NASA si agentia spatiala rusa Roscosmos, care opereaza impreuna ISS, au stabilit un program de schimb de astronauti, fiecare dintre ele transportand pe rand un membru al echipajului din cealalta tara.

Acest program a fost mentinut in ciuda razboiului din Ucraina, iar ISS este acum unul dintre putinele subiecte de cooperare intre Washington si Moscova.

Peste 200 de experimente stiintifice trebuie sa fie efectuate in cele sase luni petrecute de Crew-8 in laboratorul zburator, care este locuit permanent de 23 de ani.

In timp ce primii ani de viata ai statiei au fost dedicati constructiei acesteia, astronautii pot acum sa dedice mai mult timp stiintei.

„Multe dintre lucrurile la care am visat cu mult timp in urma se concretizeaza astazi,” a declarat saptamana aceasta Bill Nelson, seful NASA, citand, de exemplu, cercetarea in domeniul celulelor stem.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: