Analistul economic Radu Soviani avertizeaza ca masurile fiscale „populiste” si „aventuriste” ale premierului Victor Ponta vor indrepta Romania spre o noua criza, de tipul celei prin care trece acum Grecia.
„Victor Ponta nu intelege nici macar extremitatea fenomenelor economice, daramite nucleul lor. A spune ca nu ne comparam cu Grecia nu ne favorizeaza. Dupa 5 ani de criza, PIB-ul pe cap locuitor al Greciei este mai mare cu o treime comparativ cu al Romaniei. Exceptand aceasta criza de lichiditati, care se va rezolva in termen de saptamani, nivelul lor de trai e cu mult mai ridicat.
In ceea ce priveste temerea de perioada urmatoare, la fel ca Tariceanu si Basescu in 2007-2008, Victor Ponta si guvernul sau asaza in pamant semintele pentru o noua criza a datoriilor care va urma in perioada urmatoare.
A face aceste reduceri aventuriste de taxe, care au determinat FMI sa plece, arata crearea unui gol de buget care inseamna datorie publica suplimentara, care va fi anual de 3-4% din PIB. Intr-un climat international volatil, aceasta datorie se va finanta mai scump, usor, usor ne vor duce de la un nivel al datoriei de 44% in PIB spre 50-60-65% si vom avea o problema cu costurile de finantare.
Acest populism desantat cu reduceri de TVA negandite, insuficient fundamentate, din punctul meu de vedere trebuie sa inceteze. Ce facem? Construim o proprie criza a Greciei, asa cum am construit in 2007-2008 nestiind sa gestionam bunastarea, sau luam masurile in acest moment?”, a declarat Radu Soviani intr-un interviu acordat ziare.com.
Premierul Victor Ponta, aflat intr-un spital de lux din Istanbul, a declarat zilele trecute ca adversarii „independentei noastre economice” doresc sa blocheze masurile din Codul Fiscal. „Sunt in stare de orice”, spune Ponta.
Cu un discurs asemanator liderilor Syriza din Grecia, axat pe nationalism si conspirationism, Victor Ponta cere romanilor „sa facem front comun” impotriva celor care sunt adversarii „independentei noastre economice”.
„Codul Fiscal a fost adoptat prin consens politic (votat de toate partidele) si prin cea mai ampla consultare cu mediul de afaceri (in special Coalitia pentru Dezvoltarea Romaniei)!
Cred ca in acest moment toti adversarii dezvoltarii, prosperitatii si independentei noastre economice sunt in stare de orice ca sa blocheze aplicarea masurilor din Cod! Fac un apel la toti romanii de buna credinta sa facem front comun impotriva oricaror asemenea tentative evident impotriva interesului nostru ca tara si societate!”, a scris premierul Romaniei.
Fondul Monetar International considera ca aprobarea Codului Fiscal va crea un deficit fiscal semnificativ, pentru care va fi foarte important, dar si foarte dificil de gasit masuri compensatorii.
Fondul a recomandat Guvernului sa ajusteze masurile de relaxare fiscala din proiectul Codului Fiscal, intrucat taierea cheltuielilor pentru compensarea masurilor nu va fi suficienta sa acopere golul generat la buget incepand de anul viitor.
La finalul saptamanii trecute, reprezentantii Comisiei Europene si cei ai Guvernului nu au cazut de acord asupra modificarilor aduse Codului Fiscal, iar oficialii Fondului Monetar International nu vor mai veni in iulie la Bucuresti.
Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook
Planul de cheltuieli provizorii negociat intre republicanii si democratii din Camera Reprezentantilor pentru a evita…
Presedintele rus Vladimir Putin urmeaza sa sustina joi conferinta de presa anuala combinata si sesiunea…
Politistii din cadrul Biroului Rutier Cluj au intervenit in noaptea de miercuri spre joi la…
Un doljean, de 53 de ani, a fost retinut, ieri, pentru incitare la ura sau…
O boala misterioasa, care ii face pacienti sa tremure necontrolat, se raspandeste in Uganda intr-un…
Un incident deosebit de grav a avut loc, zilele trecute, intr-o locuinta din Timisoara. Adus…