In cadrul unui sondaj de opinie realizat de INSCOP Research, membru corporate al retelei globale Esomar, la comanda Institutului pentru Libertate si Democratie, intervievatii au fost rugati sa-si spuna parerea despre imigrantii veniti la munca in Romania.
Datele au fost culese prin metoda CATI (interviuri telefonice), volumul esantionului simplu, stratificat fiind de 1102 de persoane, reprezentativ pe categoriile socio-demografice semnificative (sex, varsta, ocupatie) pentru populatia neinstitutionalizata a Romaniei, cu varsta de 18 ani si peste. Eroarea maxima admisa a datelor este de ± 2.95%, la un grad de incredere de 95%.
Doar 25.1% dintre romani sunt de parere ca imigrantii care vin in tara noastra pentru a-si gasi un loc de munca reprezinta mai degraba o amenintare pentru Romania din cauza ca iau locurile de munca ale romanilor care sunt nevoiti sa plece in strainatate. In schimb, 68.1% dintre respondenti vad imigrantii mai degraba ca pe o oportunitate pentru Romania deoarece ajuta economia prin preluarea acelor locuri de munca neocupate de romani. 6.8% nu stiu sau nu raspund.
Considera ca imigrantii sunt mai degraba o oportunitate pentru Romania deoarece ajuta economia prin preluarea acelor locuri de munca neocupate de romani: 78,5% din persoanele intre 18 si 29 de ani, 67,0% din cele cu varsta intre 30 si 44 de ani, 61,6% dintre cele cu varsta intre 45 si 59 de ani si 69,6% dintre cele cu varsta peste 60 de ani.
Impartasesc aceasta parere 47,3% dintre persoanele cu educatie primara, 74,3% dintre cele cu educatie medie si 77,8% dintre persoanele cu educatie superioara, respectiv 80,6% dintre locuitorii din Bucuresti, 72,3% dintre locuitorii din urbanul mare, 75,6% dintre locuitorii din urbanul mic si 60,1% dintre locuitorii din rural.
Sunt de acord cu acordarea de stimulente financiare pentru ca romanii din Diaspora sa se intoarca in tara 67.4% dintre romani, in timp ce 31.5% sunt impotriva unei asemenea idei si 1.1% nu stiu sau nu raspund.
Sunt de acord cu acordarea de stimulente financiare pentru ca romanii din Diaspora sa se intoarca in tara 67,8% dintre persoanele intre 18 si 29 de ani, 70,2% dintre cele cu varsta intre 30 si 44 de ani, 64,3% dintre cele cu varsta intre 45 si 59 de ani si 67,6% dintre cele cu varsta peste 60 de ani.
Impartasesc aceasta parere 87,7% dintre persoanele cu educatie primara, 67,3% dintre cele cu educatie medie si 44,0% dintre persoanele cu educatie superioara, respectiv 59,5% dintre locuitorii din Bucuresti, 51,9% dintre locuitorii din urbanul mare, 61,3% dintre locuitorii din urbanul mic si 79,7% dintre locuitorii din rural.
”Peste doua treimi dintre respondenti au o atitudine toleranta fata de imigrantii veniti sa munceasca in tara noastra, in conditiile in care exista locuri de munca disponibile neocupate de romani, insa in acelasi timp isi doresc ca tara sa stimuleze financiar revenirea concetatenilor nostri, plecati la munca in strainatate.
Tinerii, persoanele cu studii superioare si medii, precum si locuitorii din Bucuresti sunt mai toleranti decat media populatiei. De asemenea, persoanele cu educatie primara si locuitorii de la sate sunt cei mai entuziasti sustinatori ai sprijinului statului pentru revenirea in tara a romanilor plecati sa munceasca in strainatate”, a precizat Remus Stefureac – director INSCOP Research.
Intrebati care este cel mai important lucru pentru a se simti liberi, 33.1% au ales varianta ”propria mea libertate sa nu afecteze libertatea celorlalti”, 20.5% ”sa am cat mai multe drepturi si libertati (de expresie, de vot, de asociere, respectarea vietii private)”, 16% ”sa traiesc intr-o societate fara discriminari de etnie, rasa, religie, varsta sau sex”.
Varianta ”sa am posibilitatea de a lua decizii fara nicio constrangere externa” este indicata de 11.4% dintre respondenti si varianta ”sa traiesc intr-o societate in care sa nu ma tem de opresiuni” de 10.1%. 8.8% nu stiu sau nu raspund la intrebare, iar 0.1% indica alt lucru.
Dintre persoanele cu varsta intre 18 si 29 de ani, aleg varianta ”propria mea libertate sa nu afecteze libertatea celorlalti” 23,8%, in timp ce varianta ”sa am cat mai multe drepturi si libertati (de expresie, de vot, de asociere, respectarea vietii private)” este preferata de 24,6%.
Varianta ”sa traiesc intr-o societate fara discriminari de etnie, rasa, religie, varsta sau sex” este preferata de 16,8% din populatia cu varsta intre 18 si 29 de ani, varianta ”sa am posibilitatea de a lua decizii fara nicio constrangere externa” de 19,9%, iar varianta ”sa traiesc intr-o societate in care sa nu ma tem de opresiuni” este preferata de 3,8%. 11% nu stiu sau nu raspund.
Dintre persoanele cu varsta intre 30 si 44 de ani, 36,5% aleg varianta ”propria mea libertate sa nu afecteze libertatea celorlalti”, in timp ce varianta ”sa am cat mai multe drepturi si libertati (de expresie, de vot, de asociere, respectarea vietii private)” este preferata de 14,2%. Varianta ”sa traiesc intr-o societate fara discriminari de etnie, rasa, religie, varsta sau sex” este preferata de 20,6% din populatia cu varsta intre 30 si 44 de ani, varianta ”sa am posibilitatea de a lua decizii fara nicio constrangere externa” de 8,6%, iar varianta” sa traiesc intr-o societate in care sa nu ma tem de opresiuni” este preferata de 11,7%. 8% nu stiu sau nu raspund.
Dintre persoanele cu varsta intre 45 si 59 de ani, 35,4% aleg varianta ”propria mea libertate sa nu afecteze libertatea celorlalti”, in timp ce varianta ”sa am cat mai multe drepturi si libertati (de expresie, de vot, de asociere, respectarea vietii private)” este preferata de 27,3%. Varianta ”sa traiesc intr-o societate fara discriminari de etnie, rasa, religie, varsta sau sex” este preferata de 16,8% din populatia cu varsta intre 30 si 44 de ani, varianta ”sa am posibilitatea de a lua decizii fara nicio constrangere externa” de 9,3%, iar varianta” sa traiesc intr-o societate in care sa nu ma tem de opresiuni” este preferata de 6,8%. 4,4% nu stiu sau nu raspund.
Dintre persoanele cu varsta peste 60 de ani, 32,9% aleg varianta ”propria mea libertate sa nu afecteze libertatea celorlalti”, in timp ce varianta ”sa am cat mai multe drepturi si libertati (de expresie, de vot, de asociere, respectarea vietii private)” este preferata de 17,2%. Varianta ”sa traiesc intr-o societate fara discriminari de etnie, rasa, religie, varsta sau sex” este preferata de 11% din populatia cu varsta intre 30 si 44 de ani, varianta ”sa am posibilitatea de a lua decizii fara nicio constrangere externa” de 11,1%, iar varianta” sa traiesc intr-o societate in care sa nu ma tem de opresiuni” este preferata de 15,4%. 12% nu stiu sau nu raspund.
„Persoanele de peste 60 de ani valorizeaza mai mult decat restul categoriilor ideea de a trai intr-o societate in care sa nu se teama de opresiuni, efect probabil al amintirilor din perioada comunista. Votantii PSD valorizeaza mai mult decat votantii altor partide idee ca propria lor libertate sa nu o afecteze pe a celorlalti, votantii PNL apreciaza mai mult decat sustinatorii altor partide ideea de a avea cat mai multe drepturi si libertati, iar votantii USR pun pret mai mare decat alte bazine electorale pe posibilitatea de a lua decizii fara nicio constrangere externa. Pe de alta parte, in ansamblu, modul in care inteleg libertatea votantii tuturor partidelor este destul de echilibrat intre cele 5 tipuri de definitii masurate in sondaj”, a declarat Remus Stefureac.
Planul de cheltuieli provizorii negociat intre republicanii si democratii din Camera Reprezentantilor pentru a evita…
Presedintele rus Vladimir Putin urmeaza sa sustina joi conferinta de presa anuala combinata si sesiunea…
Politistii din cadrul Biroului Rutier Cluj au intervenit in noaptea de miercuri spre joi la…
Un doljean, de 53 de ani, a fost retinut, ieri, pentru incitare la ura sau…
O boala misterioasa, care ii face pacienti sa tremure necontrolat, se raspandeste in Uganda intr-un…
Un incident deosebit de grav a avut loc, zilele trecute, intr-o locuinta din Timisoara. Adus…