Sondaj INSCOP: Mai bine de un sfert dintre romani considera ca schimbarile climatice sunt un fenomen fals, inventat pentru promovarea comerciala a unor tehnologii

news

schimbari climatice, sondaj INSCOP, romani, conspiratie, fenomen fals, AUR

Aproape 70% dintre romani cred ca schimbarile climatice sunt un fenomen real, vizibil deja pe toata planeta, conform unui sondaj realizat de INSCOP la comanda News.ro. Mai mult de un sfert dintre cei chestionati considera ca este vorba despre un fenomen fals.

La intrebarea ”Dvs considerati ca schimbarile climatice (incalzirea globala) sunt un fenomen real, vizibil deja pe toata planeta, sau unul fals, inventat in scopul promovarii comerciale a unor tehnologii?”, 68.9% dintre romani cred ca schimbarile climatice sunt reale si produc efecte vizibile, in timp ce 26.1% sunt de parerea contrarie. 5% nu stiu sau nu raspund.

Cred ca schimbarile climatice sunt reale si produc efecte vizibile mai ales: votantii USR, tinerii sub 30 de ani, persoanele cu educatie superioara, gulerele albe, locuitorii din Bucuresti sau din urbanul mare si cei cu un venit mai ridicat. Sunt de parere ca schimbarile climatice nu sunt reale mai ales: votantii AUR, persoanele cu varsta peste 60 de ani, cei cu educatie primara, locuitorii din urbanul mic sau din rural si cei cu un venit mai redus.

Intrebati daca obisnuiesc sa returneze ambalajele la magazin sau la centrele de colectare pentru a-si recupera garantia platita, 53.6% dintre participantii la sondaj spun ca fac acest lucru intotdeauna, 11.4% deseori, 13.2% ca fac acest lucru rareori, 21.5% niciodata, iar. 0.3% este ponderea non-raspunsurilor.

Spun ca nu obisnuiesc niciodata sa returneze ambalajele la magazin sau la centrele de colectare in special: votantii AUR, persoanele peste 60 de ani, cei cu educatie primara, cei inactivi pasivi, locuitorii din rural si cei cu un venit mai redus. Declara ca obisnuiesc intotdeauna sa returneze ambalajele la magazin sau la centrele de colectare in special: persoanele cu varsta intre 30 si 44 de ani, cei cu educatie superioara, gulerele albastre sau gri, locuitorii din regiunea Centru, cei cu un venit mai ridicat si angajatii la privat.

32.1% dintre cei intervievati sunt foarte multumiti de modul in care autoritatile au implementat Sistemul Garantie-Returnare (SGR), 43.7% destul de multumiti (75,8% foarte multumiti sau destul de multumiti), 13.7% destul de nemultumiti, iar 8.6% foarte nemultumiti (22,3% foarte nemultumiti sau destul de nemultumiti), 1.8% nu stiu sau nu raspund la aceasta intrebare.

Sunt destul de multumiti si foarte multumiti de modul in care autoritatile au implementat Sistemul Garantie-Returnare (SGR) mai ales: votantii PSD, femeile, tinerii sub 30 de ani si persoanele peste 60 de ani, persoanele inactive si angajatii la stat. Sunt destul de nemultumiti si foarte nemultumiti de modul in care autoritatile au implementat Sistemul Garantie-Returnare (SGR) mai ales: votantii USR, persoanele intre 45 si 59 de ani, persoanele cu educatie superioara, gulerele gri sau albe, locuitorii din Bucuresti si angajatii la privat.

”Doua treimi dintre romani cred ca schimbarile climatice sunt un fenomen real care produce efecte vizibile. Constientizarea problemelor de mediu este tot mai consistenta in Romania, fiind evidenta si din evaluarea unor comportamente concrete precum participarea la sistemul Garantie-Returnare. Peste 50% dintre romani declara ca returneaza ambalajele la magazin sau in centrele de colectare si trei patrimi sunt multumiti sau foarte multumiti de modul in care a fost implementat sistemul”, afirma Remus Stefureac. director INSCOP Research.

Sondajul de opinie a fost realizat de INSCOP Research la comanda Agentiei de presa News.ro. Datele au fost culese in perioada 19 – 27 iunie 2024, prin metoda CATI (interviuri telefonice), volumul esantionului simplu, stratificat fiind de 1100 de persoane, reprezentativ pe categoriile socio-demografice semnificative (sex, varsta, ocupatie) pentru populatia neinstitutionalizata a Romaniei, cu varsta de 18 ani si peste. Metoda de cercetare este interviu prin intermediul chestionarului. Eroarea maxima admisa a datelor este de ± 2.95%, la un grad de incredere de 95%.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: