Aproape jumatate dintre romani (49,4%) cred ca alegerile din 2024 ar trebui organizate separat, in timp ce 46,6% se pronunta in favoarea comasarii unora dintre scrutine, conform datelor unui sondaj realizat de INSCOP la comanda News.ro. Comasarea primului tur al prezidentialelor cu parlamentarele are cei mai multi sustinatori, 82,9 %.
Intrebati care sunt, pentru ei, cele mai importante alegeri care se vor organiza in 2024, 42.3% dintre respondenti indica alegerile prezidentiale, 20.4% alegerile locale, 18.1% alegerile parlamentare, iar 4.7% alegerile pentru Parlamentul European. 11.9% spun ca toate sunt la fel de importante, 1.8% ca niciuna nu este importanta, iar 0.8% nu stiu sau nu raspund.
Votantii PSD si ai PNL, persoanele cu varsta sub 45 de ani, cei cu un nivel de educatie mai redus, gulerele albastre sau gri, locuitorii din Bucuresti si din urbanul mare acorda cea mai mare importanta alegerilor prezidentiale.
Persoanele cu varsta intre 45 si 60 de ani, cei inactivi potential activi, locuitorii din urbanul mic declara intr-o proportie mai mare decat celelalte categorii de populatie ca alegerile locale sunt cele mai importante pentru ei.
Votantii Aliantei Dreapta Unita, cei cu educatie superioara, gulerele albe, locuitorii din Bucuresti, cei cu un venit mai ridicat tind sa acorde o importanta mai ridicata alegerilor parlamentare decat celelalte categorii de populatie.
Comasarea alegerilor
In opinia a 49.4% dintre romani, alegerile din 2024 ar trebui organizate fiecare separat, sa nu se amestece intre ele. De cealalta parte, 46.6% sunt de parere unele dintre alegerile din 2024 ar trebui comasate (organizate simultan). 4% nu stiu sau nu raspund la aceasta intrebare.
78% dintre cei care sunt in favoarea comasarii alegerilor ar fi de acord ca primul tur al alegerilor prezidentiale sa se desfasoare in acelasi timp cu alegerile locale. 21.3% nu ar fi de acord, iar 0.7% nu stiu sau nu raspund.
Cei inactivi pasivi, gulerele albastre si cei care nu au cont pe retele sociale tind sa fie de acord intr-o masura mai mare decat restul populatiei ca primul tur al alegerilor prezidentiale sa se desfasoare in acelasi timp cu alegerile locale.
82.9% dintre cei care sunt in favoarea comasarii alegerilor ar fi de acord ca primul tur al alegerilor prezidentiale sa se desfasoare in acelasi timp cu alegerile parlamentare. 15.5% nu ar fi de acord, iar 1.6% nu stiu sau nu raspund.
Ar fi de acord ca primul tur al alegerilor prezidentiale sa se desfasoare in acelasi timp cu alegerile parlamentare mai ales persoanele cu varsta intre 30 si 45 de ani, cei cu un nivel de educatie mai ridicat, gulerele albe, angajatii la stat.
”Alegerile prezidentiale sunt privite de populatie drept cele mai importante dintre cele patru scrutine care vor fi organizate in 2024, motiv pentru care competitia prezidentiala va influenta puternic dinamica electorala pentru celelelalte scrutine. In contextul dezbaterii publice cu privire la comasarea alegerilor si a opiniilor diferite exprimate in spatiul public, opiniile populatiei sunt impartite, aproximativ jumatate sprijinind ideea comasarii, iar cealalta jumatate optand pentru alegeri organizate separat. Anul trecut, ponderea celor care sustineau comasarea era semnificativ mai mare decat a celor care preferau scrutine organizate separat. INSCOP Research a testat doua scenarii de comasare – parlamentare cu prezidentiale si locale cu prezidentiale. La momentul culegerii datelor nu aparuse in spatiul public ipoteza cuplarii alegerilor locale cu cele europarlamentare. Dintre cei care prefera comasarea, marea majoritate, in jur de 80% sunt de acord fie cu o cuplare a alegerilor parlamentare cu primul tur al prezidentialelor, asa cum am avut pana in 2004, fie cu o cuplare a alegerilor locale cu primul tur al prezidentialor. Procentul foarte mare sugereaza ca cei care sunt de acord cu o comasare a alegerilor ar sustine orice scenariu de organizare simultana a unor scrutine”, afirma Remus Stefureac, director INSCOP Research.
Sondajul de opinie a fost realizat de INSCOP Research la comanda Agentiei de presa News.ro. Datele au fost culese in perioada 16 – 24 ianuarie, prin metoda CATI (interviuri telefonice), prin intermediul chestionarului. Volumul esantionului simplu, stratificat, este de 1.100 de persoane, reprezentativ pe categoriile socio-demografice semnificative (sex, varsta, ocupatie) pentru populatia neinstitutionalizata a Romaniei, cu varsta de 18 ani si peste.
Eroarea maxima admisa a datelor este de ± 2,95 %, la un grad de incredere de 95%.
Planul de cheltuieli provizorii negociat intre republicanii si democratii din Camera Reprezentantilor pentru a evita…
Presedintele rus Vladimir Putin urmeaza sa sustina joi conferinta de presa anuala combinata si sesiunea…
Politistii din cadrul Biroului Rutier Cluj au intervenit in noaptea de miercuri spre joi la…
Un doljean, de 53 de ani, a fost retinut, ieri, pentru incitare la ura sau…
O boala misterioasa, care ii face pacienti sa tremure necontrolat, se raspandeste in Uganda intr-un…
Un incident deosebit de grav a avut loc, zilele trecute, intr-o locuinta din Timisoara. Adus…