Aproape 50% dintre romani nu se considera ca fiind nici de stanga, nici de dreapta, indica un sondaj realizat de INSCOP la comanda News.ro. Acelasi sondaj mai arata ca 15% dintre cei chestionati spun ca nu stiu ce inseamna ”de stanga” sau ”de dreapta”.
Din punct de vedere politic, 13.4% dintre romani se considera ca fiind mai degraba de stanga, 19.1% mai degraba de dreapta, iar 49.2% nici de stanga, nici de dreapta. 15% spun ca nu stiu ce inseamna ”de stanga” sau ”de dreapta”, iar 3.4% nu stiu sau nu raspund.
Profilul celor care nu se considera nici de dreapta, nici de stanga arata ca si votantii partidelor politice se plaseaza in aceasta zona de neutralitate ideologica. Nu se considera nici de stanaga, nici de dreapta 43% dintre votantii PSD, 46% dintre votantii PNL, 40% dintre votantii USR si 44% dintre votantii AUR. Impartasesc aceeasi opinie 44% dintre barbati si 54% dintre femei, diferentele pe criteriul gen fiind semnificative. Pe criteriul varsta, 47% dintre tinerii de 18-29 de ani nu se declara nici de stanga, nici de dreapta, de aceasi parere fiind 53% din populatia de 30-44 de ani, 52% dintre cei de 45-59 de ani si 45% dintre cei cu varsta de este 60 de ani.
Persoanele cu studii primare declara cel mai scazut nivel de neutralitate ideologic (37%). Nu se declara nici de stanga, nici de dreapta 51% dintre cei cu studii medii si 52% dintre romanii cu studii superioare. Angajatii in sectorul privat se declara mai nutrii ideologic (56%) decat angajatii la stat (48%).
”Datele sondajului INSCOP Research surprind o schimbare de paradigma majora in modul in care se percep romanii din punctul de vedere al ideologiilor politice. Astfel, doar o treime dintre cetateni se mai identifica de dreapta (19,1%) sau de stanga (13,4%), in timp ce doua treimi fie nu se plaseaza in cele doua curente politice (nici de stanga, nici de dreapta – 49,2%), fie declara ca nu stiu ce inseamna stanga sau dreapta (15%). Acest abandon al ideologiilor se observa si in randul votantilor partidelor politice.
Astfel, 43% dintre votantii PSD nu se considera nici de stanga, nici de dreapta, 46% dintre votantii PNL nu se considera nici de stanga, nici de dreapta, 40% dintre votantii USR si 44% dintre votantii AUR nu se considera nici de stanga, nici de dreapta. Datele cercetarii nu arata neaparat un nivel de cultura politica scazut. Explicatiile pot fi date de inconsistenta partidelor politice in explicarea afilierii ideologice si a reflectarii discursului in actiuni si masuri concrete.
De asemenea, e posibil sa vorbim despre un fenomen mai larg de transformare a ideologiilor politice, perceput si la nivelul populatiei, o mutare spre centru sau spre o zona de neutralitate in care identitatea politica nu mai este atat de clara si orientata dupa reperele traditionale. Din acest punct de vedere, o schimbare a vocabularului politic ar putea devini inevitabila atunci cand descriem partidele politice din Romania”, afirma Remus Stefureac, director INSCOP Research.
Datele au fost culese in perioada 19 – 27 iunie 2024, prin metoda CATI (interviuri telefonice), volumul esantionului simplu, stratificat fiind de 1100 de persoane, reprezentativ pe categoriile socio-demografice semnificative (sex, varsta, ocupatie) pentru populatia neinstitutionalizata a Romaniei, cu varsta de 18 ani si peste. Metoda de cercetare este interviu prin intermediul chestionarului. Eroarea maxima admisa a datelor este de ± 2.95%, la un grad de incredere de 95%.
Planul de cheltuieli provizorii negociat intre republicanii si democratii din Camera Reprezentantilor pentru a evita…
Presedintele rus Vladimir Putin urmeaza sa sustina joi conferinta de presa anuala combinata si sesiunea…
Politistii din cadrul Biroului Rutier Cluj au intervenit in noaptea de miercuri spre joi la…
Un doljean, de 53 de ani, a fost retinut, ieri, pentru incitare la ura sau…
O boala misterioasa, care ii face pacienti sa tremure necontrolat, se raspandeste in Uganda intr-un…
Un incident deosebit de grav a avut loc, zilele trecute, intr-o locuinta din Timisoara. Adus…