PSD este creditat cu 28,4% din intentiile de vot la alegerile pentru consiliile locale, PNL cu 26,7%, AUR cu 14,4%, conform unui sondaj realizat de INSCOP la comanda News.ro, in luna aprilie, datele indicand o scadere de peste 2 procente pentru PSD, o crestere de peste 1 procent pentru PNL si o scadere de 3 procente pentru AUR, comparativ cu sondajul din luna martie. Mai mult de jumatate dintre cei intervievati spun ca vor vota la alegerile europarlamentare cu partidul din care face parte candidatul preferat pentru primarie, cei mai numerosi din aceasta categorie fiind votantii PSD-PNL.
Intentia de vot pentru partide politice la alegerile locale (pentru Consiliul Local al orasului / comunei) raportata la respondenti care isi exprima preferinta pentru un partid din lista – 80.6% din total esantion
Raportat la cei care au exprimat preferinta pentru un partid din lista, indiferent daca declara ca vin sau nu vin sigur vot (80.6% din total esantion), 28.4% dintre alegatori indica PSD (fata de 30.6% in martie), 26.7% PNL (fata de 25.6% in martie), 14.4% AUR (fata de 17.4% in martie), 10.8% Alianta Dreapta Unita (USR, PMP, Forta Dreptei) (fata de 9.8% in martie), 3.7% SOS Romania (fata de 4.3% in martie), 5.3% UDMR (fata de 4% in martie), 3.3% Alianta AER (Partidul Verde, Partidul Ecologist Roman) (fata de 3.1% in martie), 1.9% Partidul Pro Romania (fata de 2.4% in martie), 1.9% REPER, 1.6% PUSL. 1.9% indica alt partid (fata de 2.7% in martie).
Comportamentul de vot in functie de candidatul la primarie preferat
56.9% dintre cei intervievati spun ca vor vota la alegerile europarlamentare cu partidul/alianta din care face parte candidatul preferat pentru primarie (fata de 58.1% in martie). 32.3% spun ca vor avea o alta optiune la alegerile europarlamentare decat partidul/alianta din care face parte candidatul preferat pentru primarie (34.9% in martie). 4.7% spun ca nu s-au hotarat (2.9% in martie), 3.8% ca nu merg la vot (3.3% in martie), iar 2.4% nu raspund (0.7% in martie).
Declara ca vor vota la alegerile europarlamentare cu partidul/alianta din care face parte candidatul preferat pentru primarie in special: votantii PSD-PNL, persoanele peste 60 de ani, cei cu un nivel de educatie mai redus, persoanele inactive, cei cu un venit redus si locuitorii din rural. Spun ca vor avea o alta optiune la alegerile europarlamentare decat partidul/alianta din care face parte candidatul preferat pentru primarie mai ales: votantii ADU, persoanele cu un nivel de educatie mai ridicat, gulerele gri sau albe, locuitorii din urban, angajatii la privat.
Agenda cetatenilor pentru alegerile locale. Prioritatea viitorului primar
Intrebati care ar trebui sa fie prioritatea viitorului primar din localitatea lor, 24.4% mentioneaza crearea de locuri de munca si atragerea de investitori, 19.4% sanatatea (spitale, dispensare etc) si 14.2% educatia (scoli, gradinite, crese). 13.6% indica dezvoltarea infrastructurii rutiere/ strazile, drumurile, 12.5% utilitatile publice (apa, canal, iluminat public, incalzire etc), 3.7% siguranta publica, 3.3% curatenia, 2.5% combaterea poluarii (aerului, apei, solului), 1.8% parcurile/spatiile verzi / zonele de recreere. 2.6% mentioneaza alta prioritate, iar 2.1% nu stiu sau nu raspund la aceasta intrebare.
”PSD si PNL au un raport mult mai echilibrat la intentia de vot pentru alegerile locale, reflectand cel mai probabil structurile de primari ale celor doua partide. Intentia de vot pentru PSD scade putin, in timp ce pentru PNL creste foarte putin comparativ cu masuratoarea de luna trecuta. Scorul cumulat al PSD si PNL la alegerile locale este de 55%, cu aproximativ 9 procente mai mare decat scorul pentru Alianta PSD-PNL masurat la algerile europarlamentare. Scade semnificativ si intentia de vot pentru AUR la alegerile locale, ceea ce confirma tendinta acestui partid inregistrata in ceea ce priveste votul la alegerile europarlamentare„, afirma Remus Stefureac, director INSCOP Research.
Im opinia sa, datele din aprilie confirma faptul ca aproximativ o treime dintre alegatori vor avea o alta optiune de vot la alegerile europarlamentare decat partidul din care face parte primarul preferat, ceea ce infirma partial teza privind transferul de voturi dinspre primari inspre partide, insa ”bazinul de alegatori PSD-PNL ramane cel mai disciplinat”.
”In ceea ce priveste agenda locala, majoritatea romanilor sunt interesati de crearea de locuri de munca, atragerea de investitori in localitatile lor, construirea de spitale, dispensare, scoli, gradinite, crese si abia apoi de infrastructura rutiera si utilitati. Este o viziune matura a unei populatii care incepe sa inteleaga in mod corect ordinea prioritatilor pentru o dezvoltare sustenabila, echilibrata si o calitate a vietii imbunatatita”, noteaza Stefureac.
Sondajul de opinie a fost realizat de INSCOP Research la comanda Agentiei de presa News.ro. Datele au fost culese in perioada 12 – 20 aprilie, prin metoda CATI (interviuri telefonice), prin intermediul chestionarului. Volumul esantionului simplu, stratificat, este de 1.100 de persoane, reprezentativ pe categoriile socio-demografice semnificative (sex, varsta, ocupatie) pentru populatia neinstitutionalizata a Romaniei, cu varsta de 18 ani si peste.
Eroarea maxima admisa a datelor este de ± 2,95 %, la un grad de incredere de 95%.
Planul de cheltuieli provizorii negociat intre republicanii si democratii din Camera Reprezentantilor pentru a evita…
Presedintele rus Vladimir Putin urmeaza sa sustina joi conferinta de presa anuala combinata si sesiunea…
Politistii din cadrul Biroului Rutier Cluj au intervenit in noaptea de miercuri spre joi la…
Un doljean, de 53 de ani, a fost retinut, ieri, pentru incitare la ura sau…
O boala misterioasa, care ii face pacienti sa tremure necontrolat, se raspandeste in Uganda intr-un…
Un incident deosebit de grav a avut loc, zilele trecute, intr-o locuinta din Timisoara. Adus…