Claudio Graziano, presedintele grupului italian Fincantieri, cea mai importanta companie de constructie de nave in Europa, care a comandat si Forta Natiunilor Unite in Liban, a decedat la 70 de ani, potrivit autoritatilor italiene, presa evocand o presupusa sinucidere, potrivit France Presse, citata de Agerpres.
Graziano fusese numit in mai 2022 la presedintia Fincantieri, companie cu 21.000 de angajati si o cifra de afaceri de 7,7 miliarde de euro.
O arma de foc a fost gasita in apropierea corpului sau la domiciliul sau din Roma, precum si o scrisoare de adio in care el evoca recenta pierdere a sotiei sale, potrivit agentiei de presa Ansa.
Sefa guvernului Giorgia Meloni a omagiat intr-un comunicat „un slujitor integru al statului, care de-a lungul intregii sale vieti a servit cu onoare Natiunea, Fortele armate si institutiile”, in timp ce presedintele Sergio Mattarella a omagiat un „om de stat generos si loial”.
Nascut in 1953 la Torino, in nord, Claudio Graziano a intrat in armata si s-a format la vanatorii de munte, carora le-a ramas fidel de-a lungul intregii sale cariere militare.
El a servit in cadrul „castilor albastre” in Mozambic in 1992, ulterior a fost atasat militar al Italiei la Washington chiar dupa atentatele din 11 septembrie 2001. Graziano a servit si in Afganistan, iar in 2007 a fost numit de secretarul general al ONU comandant al Fortei interimare a Natiunilor Unite in Liban (FINUL).
Din 2015 pana in 2018, el a fost seful armatei in Italia si incepand din 2017 a prezidat Comitetul militar al Uniunii Europene, pana la sosirea sa la Fincantieri, la cateva luni dupa declansarea invaziei Rusiei in Ucraina.
Seful diplomatiei UE, Josep Borrell a apreciat intr-un mesaj pe X ca acesta a „contribuit in a da forma unei veritabile politici de securitate si aparare comuna”. „El a fost un consilier pretios in momente critice pentru securitatea UE”, scrie Borrell.
Actiunea grupului Fincantieri, controlat de statul italian, a pierdut pana la 3% la Bursa din Milano, dupa anuntul disparitiei lui Graziano. S-a inchis in scadere cu 1,7%, la 5 euro.
Dupa o lunga telenovela si pe fondul unei rivalitati industriale si de capital, Franta si Italia au anuntat in 2021 ca renunta la un plan de preluare de catre Fincantieri a companiei Chantiers de l’Atlantique (fosta STX France), care ar fi consolidat constructia de nave de croaziera mari in fata concurentei din Asia.
Roma si Paris au invocat criza sanitara, care a avut un impact asupra turismului global, dar si o alianta intre Fincantieri si CSCC din China pentru construirea de pacheboturi a cantarit greu in balanta.
Planul de cheltuieli provizorii negociat intre republicanii si democratii din Camera Reprezentantilor pentru a evita…
Presedintele rus Vladimir Putin urmeaza sa sustina joi conferinta de presa anuala combinata si sesiunea…
Politistii din cadrul Biroului Rutier Cluj au intervenit in noaptea de miercuri spre joi la…
Un doljean, de 53 de ani, a fost retinut, ieri, pentru incitare la ura sau…
O boala misterioasa, care ii face pacienti sa tremure necontrolat, se raspandeste in Uganda intr-un…
Un incident deosebit de grav a avut loc, zilele trecute, intr-o locuinta din Timisoara. Adus…