Sinucidere a unui important afacerist din Italia, presedintele grupului Fincantieri. O arma de foc a fost gasita in apropierea corpului sau
Claudio Graziano, presedintele grupului italian Fincantieri, cea mai importanta companie de constructie de nave in Europa, care a comandat si Forta Natiunilor Unite in Liban, a decedat la 70 de ani, potrivit autoritatilor italiene, presa evocand o presupusa sinucidere, potrivit France Presse, citata de Agerpres.
Graziano fusese numit in mai 2022 la presedintia Fincantieri, companie cu 21.000 de angajati si o cifra de afaceri de 7,7 miliarde de euro.
O arma de foc a fost gasita in apropierea corpului sau la domiciliul sau din Roma, precum si o scrisoare de adio in care el evoca recenta pierdere a sotiei sale, potrivit agentiei de presa Ansa.
Sefa guvernului Giorgia Meloni a omagiat intr-un comunicat „un slujitor integru al statului, care de-a lungul intregii sale vieti a servit cu onoare Natiunea, Fortele armate si institutiile”, in timp ce presedintele Sergio Mattarella a omagiat un „om de stat generos si loial”.
Nascut in 1953 la Torino, in nord, Claudio Graziano a intrat in armata si s-a format la vanatorii de munte, carora le-a ramas fidel de-a lungul intregii sale cariere militare.
El a servit in cadrul „castilor albastre” in Mozambic in 1992, ulterior a fost atasat militar al Italiei la Washington chiar dupa atentatele din 11 septembrie 2001. Graziano a servit si in Afganistan, iar in 2007 a fost numit de secretarul general al ONU comandant al Fortei interimare a Natiunilor Unite in Liban (FINUL).
Din 2015 pana in 2018, el a fost seful armatei in Italia si incepand din 2017 a prezidat Comitetul militar al Uniunii Europene, pana la sosirea sa la Fincantieri, la cateva luni dupa declansarea invaziei Rusiei in Ucraina.
Seful diplomatiei UE, Josep Borrell a apreciat intr-un mesaj pe X ca acesta a „contribuit in a da forma unei veritabile politici de securitate si aparare comuna”. „El a fost un consilier pretios in momente critice pentru securitatea UE”, scrie Borrell.
Actiunea grupului Fincantieri, controlat de statul italian, a pierdut pana la 3% la Bursa din Milano, dupa anuntul disparitiei lui Graziano. S-a inchis in scadere cu 1,7%, la 5 euro.
Dupa o lunga telenovela si pe fondul unei rivalitati industriale si de capital, Franta si Italia au anuntat in 2021 ca renunta la un plan de preluare de catre Fincantieri a companiei Chantiers de l’Atlantique (fosta STX France), care ar fi consolidat constructia de nave de croaziera mari in fata concurentei din Asia.
Roma si Paris au invocat criza sanitara, care a avut un impact asupra turismului global, dar si o alianta intre Fincantieri si CSCC din China pentru construirea de pacheboturi a cantarit greu in balanta.