politica

Singurul PSD-ist cu capul pe umeri. Raportul lui Ionut Vulpescu: „Este o rusine sa fii pesedist. Dragnea nu si-a cerut scuze milioanelor de simpatizanti PSD care au ajuns sa fie stigmatizati de vecinii, colegii sau chiar prietenii lor”

Ionut Vulpescu, presedintele interimar al Consiliului National al PSD, a facut public un raport asupra evolutiei partidului in perioada 2016-2019, in care analizeaza deciziile si factorii care au facut ca PSD sa piarda aproximativ 1,2 milioane de voturi in aproximativ 3 ani de zile si, de asemenea, propune solutii pentru redresarea formatiunii politice si transformarea acesteia intr-un partid de stanga modern.

Raportul ”PSD, INCOTRO?” contine o trecere in revista a realizarilor guvernarilor PSD, in special cele economice, analizeaza schimbarile ce s-au produs in societatea romaneasca si de care PSD pare sa nu fi tinut cont, cu accent pe cele demografice, dupa care identifica 40 de probleme si greseli pe care partidul le-a comis in cei trei ani analizati.

Cele 40 de probleme sunt impartite in 4 categorii, politice, relatii externe, social-economice si ce tin de evolutia electorala. Printre acestea se numara cele referitoare la criza identitatii ideologice a partidului si efectele asupra electoratului, cum ar fi erodarea identitatii politice social-democrate, Ionut Vulpescu fiind de parere ca ”PSD si-a pierdut busola ideologica”.

Raportul este critic cu privire la modul in care PSD a inteles sa ”reformeze” Justitia, una dintre concluzii fiind ca ”dupa mai mult de doi ani de lupta cu justitia, PSD s-a batut singur si s-a si pus, tot singur, la colt”.

In ceea ce priveste protestul din 10 august, autorul consider ca ”modul controversat in care a fost gestionat protestul si imaginea publica rezultata au produs o adevarata trauma sociala care, inevitabil, s-a rasfrant asupra guvernarii si a PSD” si ca ”PSD a uitat sa se comporte ca un partid mare, adica un partid integrator, care are responsabilitati nu doar fata de votantii si simpatizantii sai, ci si fata de cei care il contesta”.

In final, raportul contine cateva directii de reforma. Potrivit presedintelui interimar al Consiliului National al PSD, partidul are nevoie de o reforma a structurii ideologice, de reluarea procesului de democratizare a partidului, de revitalizarea structurii de tineret, TSD, care sa fie independenta financiar prin alocari procentuale din subventia primita de partid si de alegeri libere in organizatiile locale.

”Intotdeauna cand am pierdut alegerile s-a vorbit despre necesitatea unei analize, insa niciodata o asemenea analiza, daca a fost macar redactata, n-a ajuns la public. Ca sa avem demnitatea de a cere din nou votul electoratului, trebuie sa demonstram ca s-a schimbat ceva. Sa le dam un discurs despre reforma nu e suficient. De fapt, e nimic. Oamenii asteapta rezultatele unor actiuni de reformare. Reforma inseamna oameni, idei si actiuni, dincolo de o revizuire a mentalitatilor cu care am ambalat o ideologie fata de care am ramas tot mai departe. Reforma nu se poate rezuma doar la schimbarea unor lideri, trebuie sa schimbam felul in care ne adresam cetatenilor, plecand de la realitatile societatii romanesti actuale. Documentul de fata prezinta echidistant ceea ce s-a facut bine in plan economic, social si politic, de catre PSD, in ultimii ani, dar mai ales ce s-a facut rau”, a declarat senatorul Ionut Vulpescu, presedinte interimar al Consiliului National al PSD.

Rezumatul raportului lui Ionut Vulpescu

Intre alegerile parlamentare din 2016 si cele pentru Parlamentul European, respectiv turul I al alegerilor prezidentiale din 2019, Partidul Social Democrat a reusit contraperformanta de a pierde aproximativ 1,2 milioane de voturi. Mai mult, potrivit ultimelor sondaje, aceasta ”hemoragie” continua, PSD fiind optiunea a din ce in ce mai putini romani si asta in ciuda unei guvernari in timpul careia nivelul de trai a crescut.

Din analiza comparativa intre alegerile generale din 2016 si cele pentru Parlamentul European din 2019, in special analiza profilurilor electorale, a caracteristicilor electoratului PSD si a celorlalte partide rezulta ca, in ciuda cresterilor salariale adoptate si a discursului impotriva acestora promovat de PNL si USR, cei mai multi angajati la stat au votat cu aceste doua partide si nu cu PSD. Acest lucru se explica prin faptul ca PSD nu a inteles corect mesajul ”Vrem o tara ca afara”. Cu alte cuvinte, ,,Vrem sa traim, nu doar sa supravietuim!”. Acesta este expresia nevoilor clasei de mijloc romanesti, in ascensiune, care se structureaza in jurul unor valori specifice societatilor occidentale. Un electorat care, pe de o parte, are nevoi economice de dreapta, dar ale carui nevoi sociale sunt de stanga. Iar PSD, deoarece si-a pierdut busola ideologica, a continuat sa faca acestui electorat oferte economice, ignorand nevoile sale sociale.

Asocierea tot mai puternica a partidului cu regimul comunist izvoraste din deficitul de democratie din interiorul partidului. Cat timp dezbaterea a fost inexistenta, iar cei cu opinii contrare au fost exclusi sau redusi la tacere, cat timp partidul a avut candidat unic pentru functia de presedinte iar presedinti de organizatii au fost impusi si nu alesi, cat timp au fost organizate congrese pentru alegerea tuturor functiilor cu exceptia celei de presedinte al partidului, in timp ce fostii lideri ai partidului au fost tratati ca o posibila amenintare si eliminati, PSD a oferit suficiente argumente celor care fac aceasta asociere.

PSD este, simbolic, partidul Revolutiei din 1989, partidul care a exprimat cel mai bine dorinta de schimbare a societatii romanesti dupa caderea regimului comunist. Acum, la 30 de ani de la acele momente fondatoare ale post-comunismului romanesc, PSD trebuie sa treaca, la randul sau, printr-o schimbare profunda.

Schimbarile din societatea romaneasca pe care PSD le-a ignorat:

1) Repolarizarea categoriilor de varsta, respectiv generatia pre-decret (decretul privitor la interzicerea avortului) si cea post-decret, care au aspiratii diferite. In 2024, generatia pre-decret va fi cu aproximativ 1,3 milioane persoane mai mica, iar cei din generatia post-decret nu vor fi devenit inca pensionari. Daca in anul electoral 2024 PSD se va adresa strict publicului varstnic, performanta sa va avea de suferit, prin comparatie cu momentul actual, din cauze demografice, indiferent de calitatea liderilor sau a mesajelor.

2) Recalibrarea geografica a Romaniei. Judetele isi schimba rapid compozitia si numarul de locuitori. Exista trend-uri bine definite, iar acestea – fara exceptie – defavorizeaza PSD. Concentrarea regionala actuala a PSD inseamna ca la fiecare scrutin, pentru a tine pasul cu restul scenei politice, PSD trebuie sa obtina mai multe voturi din mai putini oameni disponibili. Partidul obtine constant scoruri bune in multe judete, dar aceste judete au o rata de prezenta din ce in ce mai mica dintr-o populatie din ce in ce mai mica. In procente, la nivel local, lucrurile arata bine, dar ele fiind calculate din totaluri din ce in ce mai mici inseamna din ce in ce mai putine voturi. Acest lucru se intampla in timp ce in restul Romaniei lucrurile stau exact invers, oponentii PSD obtinand scoruri dintr-o prezenta din ce in ce mai mare dintr-o populatie din ce in ce mai mare.

Locul dialogului necesar cu familia social-democrata europeana a fost luat de ostilitate fatisa si chiar de aluzii privind renuntarea de catre PSD la familia stangii europene. PSD pare sa nu mai aiba niciun partid prieten din cadrul familiei socialiste europene si nici in cadrul Internationalei Socialiste.

PSD a renuntat in mare masura la promovarea pe baza de competenta, iar partidul a ajuns sa fie construit politic pe principii clientelare si de nepotism. Antiselectia a devenit un principiu de functionare, cu efecte directe si profunde asupra calitatii actului de guvernare, precum si asupra imaginii publice a partidului. S-a ajuns, astfel, la golirea de sens a functiei de ministru si la cea mai slaba garnitura de secretari de stat din istoria PSD. Partidul a ajuns sa fie reprezentat la nivel public/mediatic de catre un grup restrans de oameni care par ca se pricep la orice subiect, din orice domeniu.

Valorile traditional-conservatoare au devenit, in ultimul timp, singura tusa folosita in discursul public al PSD, in detrimentul valorilor social-democratiei europene si al abordarilor modernist-progresiste.

Un subiect sensibil il reprezinta abordarea pe care partidul si guvernarea au avut-o fata de Justitie. La acest moment, simpla pronuntare a cuvantului ,,justitie” de catre liderii, membrii sau simpatizantii PSD este dificila.

Putem spune, fara nicio rezerva, ca, dupa mai mult de doi ani de lupta cu justitia, PSD s-a batut singur si s-a si pus, tot singur, la colt. OUG 13 a luat prin surprindere pe toata lumea. In campania electorala care se terminase de putin timp nu a fost niciodata vorba despre asemenea masuri. In Programul de guvernare, transformat in reper absolut, nu exista nicio mentiune despre asa ceva. Nicio consultare, publica sau in cadrul partidului, nu a avut loc. Decizia discretionara a lui Liviu Dragnea, dusa la indeplinire cu obedienta, nu a trecut prin niciun filtru. A fost o masura care a pus atat Guvernul, cat si partidul, in imposibilitate de dialog sau aparare. OUG 14, prin care tot guvernul PSD a abrogat OUG 13, a fost o urmare care nu a putut fi evitata. Iar prin aceasta PSD s-a recunoscut invins, pentru greseala unui grupuscul care si-a imaginat ca isi poate pune la butoniera intregul guvern si prin asta intreaga tara.

Societatea romaneasca a considerat adoptarea OUG 13 ca fiind o rupere a contractului social generat de oferta electorala a PSD. Protestele care au urmat au fost cele mai mari si pe cea mai lunga perioada din ultimii 30 de ani.
Un alt moment in care PSD si guvernul au gresit a fost 10 august 2018. Modul controversat in care a fost gestionat protestul si imaginea publica rezultata au produs o adevarata trauma sociala care, inevitabil,s-a rasfrant asupra guvernarii si a PSD. In acele momente, PSD a uitat sa se comporte ca un partid mare, adica un partid integrator, care are responsabilitati nu doar fata de votantii si simpatizantii sai, ci si fata de cei care il contesta, care are datoria de a modera interesele divergente existente in societate si de a le transpune in politici publice care sa vizeze nu (doar) majoritatea, ci pe cat mai multi. La escaladarea violentelor au contribuit din plin si replicile care au dus la o si mai mare divizare a societatii intre ,,noi” si ,,ei”.

In ceea ce priveste relatiile internationale, dincolo de controversata mutare a ambasadei Romaniei din Israel, de la Tel Aviv la Ierusalim, nu trebuie uitat nici discursul ambiguu, aparent anti-occidental si anti-companii straine, din motive electorale, care a dus la neintelegeri in relatiile cu partenerii externi, atat institutionali, cat si politici.

Un moment ratat a fost aniversarea Centenarului Marii Uniri de la 1918, care a fost gestionata cu amatorism. Toate acuzatiile adversarilor politici ai PSD la adresa partidului se regasesc in modul in care a fost gestionat acest program. Printre acestea, cea referitoare la angajari pe pile si impanzirea institutiilor publice cu persoane incompetente. Iar acest lucru s-a vazut prin calitatea proiectelor finantate: serate de poezie ale politistilor locali, campionate de fotbal, petreceri campenesti etc.. Toate aceste gafe administrative ar putea fi trecute cu vederea, dar PSD face apel foarte des la sentimente patriotice, uneori patriotarde. Repetarea obsesiva a iubirii de tara, fara ca ea sa fie transpusa in celebrarea a 100 de ani de existenta a Romaniei unite, da imaginea unui partid guraliv, dar neputincios pe aceasta tema. Vrea PSD sa fie noul PRM?

PSD a abandonat ”noul proletariat” – corporatistii, iar acest public s-a lasat cucerit in fata unui discurs de dreapta, care nu ii ofera in realitate protectie. Decizia lui exprima esecul discursului progresist in Romania.

Unul dintre cele mai grave lucruri este ca PSD a permis adversarilor sai politici sa extinda acuzatiile aduse conducerii partidului catre simpatizantii sai. A aparut in spatiul public o noua insulta: „esti pesedist!”, constituita ca sursa unei campanii de public shaming a electoratului de stanga, in vederea manipularii psihologice a celor care au „#afinitatiPSD”. Daca simpatizantii USR sau ai PNL isi afirma cu mandrie in spatiul public afinitatea lor politica, fara frica de a fi agresati, nu acelasi lucru se poate spune, din pacate, despre simpatizantii PSD.

Fostul sef al partidului, Liviu Dragnea, si-a cerut, la un moment dat, iertare „miilor de romani care stau in puscarie pe un articol neconstitutional”. Niciodata nu si-a cerut scuze milioanelor de simpatizanti PSD care au ajuns sa fie stigmatizati de vecinii, colegii sau chiar prietenii lor.

Citeste raportul integral aici.

Urmareste-ne si pe:
AK-24

Recent Posts

Donald Trump a blocat, la instigarea lui Elon Musk, planul bipartizan care ar fi evitat o inchidere a guvernului. Masura ii va costa miliarde de dolari pe contribuabilii americani

Planul de cheltuieli provizorii negociat intre republicanii si democratii din Camera Reprezentantilor pentru a evita…

o lună ago

Vladimir Putin va tine joi marea conferinta de presa anuala, dupa care va raspunde la intrebarile „cetatenilor rusi”

Presedintele rus Vladimir Putin urmeaza sa sustina joi conferinta de presa anuala combinata si sesiunea…

o lună ago

O femeie din Cluj a distrus patru masini dupa ce s-a urcat la volan cu o alcoolemie de peste 1 la mie

Politistii din cadrul Biroului Rutier Cluj au intervenit in noaptea de miercuri spre joi la…

o lună ago

Dinga Dinga, o boala misterioasa, care ii face pe pacienti sa tremure necontrolat, se raspandeste rapid in Africa – VIDEO

O boala misterioasa, care ii face pacienti sa tremure necontrolat, se raspandeste in Uganda intr-un…

o lună ago

Tanar din Timisoara, internat la Psihiatrie dupa ce a lovit-o pe bunica prietenei sale cu un crucifix in fata, sustinand ca il vede pe „Dracul”

Un incident deosebit de grav a avut loc, zilele trecute, intr-o locuinta din Timisoara. Adus…

o lună ago