news

Sindicalistii il acuza pe premierul Ciolacu ca incearca doar „o operatiune de cosmetizare a acestui sistem national care a fost tocat marunt de generatii de politicieni”

Dumitru Costin, presedintele Blocului National Sindical (BNS), afirma, intr-o scrisoare deschisa adresata premierului Marcel Ciolacu si ”tuturor oamenilor politici amnezici ai Romaniei”, ca a luat act cu ”nedisimulata surprindere” de solicitarea lui Ciolacu fata de ministrul Sanatatii, Alexandru Rafila, privind Casa Nationala de Asigurari de Sanatate.

Seful BNS aminteste ca CNAS a fost infiintata in 1997 si ”gandita ca o structura nationala care sa administreze Fondul National Unic de Asigurari de Sanatate (FNUASS) ca fond public”.

”Din acest motiv, inca de la infiintare, prin lege, aceasta structura functiona cu maxima transparenta in administrarea si gestionarea banilor colectati in FNUASS. Tot din acest motiv, prin lege, s-a instituit Adunarea Generala a reprezentantilor, echivalentul unei adunari generale a actionarilor de la o societate comerciala pe actiuni si care reunea reprezentantii legitimi ai tuturor contribuabililor la FNUASS. Totodata, Fondul avea si un Consiliu de Administratie in care erau reprezentate toate categoriile de contribuabili (la vremea respectiva: reprezentanti ai salariatilor, ai angajatorilor, ai pensionarilor si reprezentanti ai Guvernului din diverse ministere, precum si un reprezentant din partea Administratiei Prezidentiale). Se asigura astfel o functionare transparenta in activitatea FNUASS. Inca de la constituire, sistemul nou-creat avea propriile instrumente si resurse umane pentru colectarea contributiilor la sistemul public de sanatate”, afirma el.

Costin a mai subliniat ca prin OUG nr. 133/2010 a fost modificat numarul membrilor in consiliul de administratie al CNAS de la 17 la 7 membri, iar prin OG nr.20/2021 a fost modificat la 9 membri, ”dar mecanismul de control politic a ramas”.

”Nu noi, domnilor politicieni, am luat functia de colectare a CNAS si am mutat-o in dreptul Fiscului. Facem mentiunea ca pana la preluarea de catre Fisc a operatiunii de colectare, FNUASS a inchis pe excedent an de an si nu a avut nevoie niciodata de transfer de la bugetul de stat! Dar despre toate lucrurile pe care noi le-am enuntat mai sus, probabil ca ati fost informat deja prin rapoartele facute de ministrul sanatatii, Alexandru Rafila.

Nu noi, domnilor politicieni, am adoptat acte normative in baza carora diverse categorii de cetateni ai Romaniei au beneficiat si beneficiaza gratuit de prestatii decontate de FNUASS. Un exemplu care va preocupa momentan este reintroducerea CASS-ului la contractele de munca ale lucratorilor din constructii. Decizia v-a apartinut in exclusivitate voua, ca guvernanti si oameni politici, cat si celor din mediul de business! Asa ati considerat dumneavoastra ca este mai bine pentru toata lumea: sa plateasca restul fraierilor pentru deciziile voastre politice! Iar lista celor care beneficiaza gratuit de servicii din FNUASS este impresionant de lunga! Asta doar din interesul vostru politic de moment!”, sustine Dumitru Costin.

Liderul BNS reclama si amanarea ”ani in sir” a adoptarii pachetelor de servicii pentru cei asigurati la sistemul public de sanatate, ”pentru a servi diverse interese politice sau de business ale operatorilor economici publici sau private din sanatate”.

”Nu noi, domnilor politicieni, am amanat ani in sir introducerea unui sistem informatic la nivelul CNAS care sa ofere posibilitatea unui management eficient al acestuia si pentru a elimina furtul organizat din bani publici! Nu noi, domnilor politicieni, am mituit dezvoltatorii IT si am umflat nota de plata pentru finalizarea si punerea in functiune a sistemului informatic national care si azi se afla in suferinta! Nu noi, domnilor politicieni, n-am reusit pana in ziua de azi sa cream un cadru legislativ coerent, ca in orele de program platite de angajatorul public, sa nu se mai permita unor angajati din cadrul furnizorilor de servicii publice de sanatate sa recruteze clientela pentru cilnici si spitale private, unde, dupa orele de program, merg, presteaza si incaseaza atat din buzunarul pacientilor, cat si din bugetul CNAS. Nu noi, domnilor politicieni, toleram vanzarea pe piata nationala de asigurari private de sanatate, acelor tipuri de polite ale caror protectii se suprapun ca servicii cu prestatiile oferite asiguratului de pachetul de servicii de baza din sistemul public permitand asiguratorilor si furnizorilor de servicii medicale cu care aceste lucreaza sa suga banii atat de la asigurati, cat si din FNUASS”, continua liderul sindical.

Costin sustine ca decizia de a creste salariile in sanatate s-a facut fara o analiza de impact consistenta si considera ca, daca se doreste un FNUASS sustenabil financiar, administrat si gestionat corect, atunci reformele trebuie sa sune altfel.

”Pentru noi, discursul din spatiul public pe care il aveti acum: «o structura noua si mai ales de un nou mod de lucru» pare mai degraba o operatiune de cosmetizare a acestui sistem national care a fost tocat marunt de generatii de politicieni ce s-au succedat la purtere in aceasta tara dupa 1997 si pana in prezent. In situatia in care doriti modernizarea si reformarea acestei institutii, ne veti avea ca aliat in perioada imediat urmatoare, dar asta va insemna si asumarea unor decizii politice la nivelul Guvernului si la nivelul Coalitiei de guvernare, care sa duca la eliminarea controlului excesiv politic, la eliminarea imixtiunii politicului prin diverse numiri, cat si la crearea unor mecanisme care sa permita contribuabililor sa fie intr-un dialog permanent cu factorul politic, de fiecare data cand acesta este tentat sa incarce nota de plata a FNUASS, din considerente electorale sau de business a unor grupuri de interes. Daca tot faceti apel la respect, cred ca acesta trebuie aratat cetateanului de rand, adica beneficiarului de servicii medicale (a se vedea recentul caz de la Urziceni si altele care fac agenda mass-mediei romanesti zilnic)”, conchide Dumitru Costin.

Reamintim ca, in fata criticilor tot mai numeroase legate de activitatea Casei Nationalede Asigurari de Sanatate,premierul Marcel Ciolacu i-a cerut, joi, in debutul sedintei de Guvern, ministrului Sanatatii, Alexandru Rafila, sa se gandeasca la efectuarea unor ”schimbari profunde” la nivelul acestei institutii. Premierul a mai afirmat ca ”este nevoie de o structura noua si, mai ales de un nou mod de lucru, bazat pe eficienta si responsabilitate fata de banii contribuabililor”.

Urmareste-ne si pe:
Gabriel Tudor

Share
Published by
Gabriel Tudor

Recent Posts

Donald Trump a blocat, la instigarea lui Elon Musk, planul bipartizan care ar fi evitat o inchidere a guvernului. Masura ii va costa miliarde de dolari pe contribuabilii americani

Planul de cheltuieli provizorii negociat intre republicanii si democratii din Camera Reprezentantilor pentru a evita…

o lună ago

Vladimir Putin va tine joi marea conferinta de presa anuala, dupa care va raspunde la intrebarile „cetatenilor rusi”

Presedintele rus Vladimir Putin urmeaza sa sustina joi conferinta de presa anuala combinata si sesiunea…

o lună ago

O femeie din Cluj a distrus patru masini dupa ce s-a urcat la volan cu o alcoolemie de peste 1 la mie

Politistii din cadrul Biroului Rutier Cluj au intervenit in noaptea de miercuri spre joi la…

o lună ago

Dinga Dinga, o boala misterioasa, care ii face pe pacienti sa tremure necontrolat, se raspandeste rapid in Africa – VIDEO

O boala misterioasa, care ii face pacienti sa tremure necontrolat, se raspandeste in Uganda intr-un…

o lună ago

Tanar din Timisoara, internat la Psihiatrie dupa ce a lovit-o pe bunica prietenei sale cu un crucifix in fata, sustinand ca il vede pe „Dracul”

Un incident deosebit de grav a avut loc, zilele trecute, intr-o locuinta din Timisoara. Adus…

o lună ago