Si pe Marte sunt cutremure. Oamenii de stiinta au fost surprinsi de sursa celui mai mare cutremur detectat pe planeta rosie

life

Pe 4 mai 2022, sonda InSight a NASA a detectat cel mai mare cutremur inregistrat pana acum pe Marte, unul cu o magnitudine de 4,7 – destul de modest dupa standardele Pamantului, dar puternic pentru vecinul nostru planetar, potrivit Reuters.

Avand in vedere ca Marte nu are procesul geologic numit tectonica placilor care genereaza cutremure pe planeta noastra, oamenii de stiinta au banuit ca acest cutremur a fost provocat de un impact cu un meteorit. Insa cautarea unui crater de impact nu a avut niciun rezultat, ceea ce i-a condus pe oamenii de stiinta la concluzia ca acest cutremur a fost cauzat de activitatea tectonica – huruit in interiorul planetei – si le-a oferit o intelegere mai profunda despre ceea ce face ca planeta sa se cutremure.

„Am ajuns la concluzia ca cel mai mare cutremur inregistrat de InSight a fost tectonic, nu un impact. Acest lucru este important, deoarece arata ca pe Marte pot avea loc cutremure puternice”, a spus Ben Fernando de la Universitatea Oxford din Anglia, autorul principal al unui studiu publicat saptamana aceasta in revista Geophysical Research Letters. „Ne-am gandit cu adevarat ca acest eveniment ar putea avea un impact.”

NASA a retras InSight in 2022, dupa patru ani de operatiuni. In total, instrumentul seismometrului InSight a detectat 1.319 de cutremure.

Scoarta terestra este impartita in placi imense care se deplaseaza continuu, declansand cutremure. Scoarta martiana este o singura placa solida. Dar asta nu inseamna ca totul este linistit pe frontul martian.

„Exista inca falii active pe Marte. Planeta inca se micsoreaza si se raceste incet si exista inca miscare in interiorul scoartei, chiar daca nu mai exista procese active ale placilor. Aceste falii pot declansa cutremure”, a spus Fernando.

Cercetatorii au stabilit ca un cutremur cu magnitudinea 4,7 a avut epicentrul in regiunea Al-Qahira Vallis din emisfera sudica martiana, la aproximativ 2.000 km sud-est de locul in care se afla InSight, la nord de ecuator. Ei cred ca a aparut la cateva zeci de km adancime.

„Majoritatea cutremurelor pe care le-am detectat pana acum au fost asociate cu o regiune numita Cerberus Fossae, situata la est de InSight. In schimb, originea acestuia a ridicat semne de intrebare, deoarece nimic nu a indicat procese tectonice in curs, in special de genul celor care ar provoca un cutremur atat de puternic”, a adaugat coautorul Constantinos Charalambous, copresedinte al InSight’s Geology Working Group.

Energia pe care a eliberat-o a depasit energia cumulata de la toate celelalte cutremure inregistrate de InSight. Cercetatorii au observat initial asemanari in semnatura sa seismica cu doua impacturi de meteoriti detectate de InSight, care au lasat in urma cratere de aproximativ 150 de metri latime.

Ei au solicitat diferitelor agentii spatiale cu sonde care monitorizeaza suprafata martiana – agentiile europeana, americana, chineza, indiana si din Emiratele Arabe Unite – sa verifice urme ale unui impact in ziua cutremurului. Fara noroc.

„Lipsa unui crater reprezinta o piatra de hotar semnificativa in interpretarea semnalelor seismice de pe Marte”, a spus Charalambous.
Avand in vedere viitoarele misiuni umane pe Marte, este relevanta o mai buna intelegere a activitatii seismice de pe Marte.
„Pe Pamant, un cutremur de aceasta intensitate ar sparge probabil ferestrele, ar darama lucrurile de pe rafturi etc., dar nu ar darama casa”, a spus Fernando.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre: , , ,

Comentarii: