Sfarsitul securistului Melescanu este aproape. IICCMER anunta ca il cerceteaza pentru „dezinformare si diversiune” in legatura cu declaratiile facute diplomatilor straini in 1989
Presedintele Senatului, Teodor Melescanu, este cercetat de Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului si Memoria Exilului Romanesc (IICCMER) pentru dezinfirmare. IICCMER a anuntat marti ca s-a sesizat din oficiu cu privire la āimprejurarile si conditiile in care domnul Melescanu Teodor Viorel a actionat, ca reprezentant al delegatiei romane la reuniunile de la Viena din perioada 19-20 decembrie 1989ā.
āAvand in vedere informatiile aparute in presa, Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului si Memoria Exilului Romanesc (IICCMER) s-a sesizat din oficiu cu privire la imprejurarile si conditiile in care domnul Melescanu Teodor Viorel a actionat, ca reprezentant al delegatiei romane la reuniunile de la Viena din perioada 19-20 decembrie 1989, in contextul savarsirii de infractiuni contra umanitatii de catre autoritatile regimului comunist in timpul evenimentelor de la Timisoara, soldate cu numeroase pierderi de vieti omenesti si ranirea grava a multor persoane.
Potrivit telegramelor diplomatice, Melescanu Teodor Viorel ar fi participat, in calitate oficiala, la dezinformarea si diversiunea exercitate de regimul totalitar comunist, prin inducerea in eroare a reprezentantilor diplomatici prezenti la eveniment cu privire la crimele si abuzurile savarsite la Timisoara, plasand infractiunile comise de reprezentantii comunisti in categoria āzvonurilor colportate in scopuri dusmanoaseā si a āstirilor de presa neconfirmateā. Analizand faptele cu posibile consecinte penale savarsite de domnul Melescanu Teodor Viorel, IICCMER a declansat procedura de investigatie specifica.
In cauza au fost dispuse cercetari ale documentelor de arhiva si identificare de martori, urmand a fi administrate probe si derulate alte activitati specifice activitatii de investigatii a IICCMER.
In cazul in care vor fi identificate indicii concrete privind savarsirea unor fapte de natura penala, IICCMER poate notifica organele competente, urmand sa transmita Ministerului Public toate datele si probele rezultate in urma cercetarilor.
Potrivit cadrului legal de functionare, Institutul este abilitat sa efectueze investigatii stiintifice cu privire la crimele, abuzurile si incalcarile drepturilor omului pe intreaga durata a regimului comunist in Romania, precum si sesizarea organelor in drept in acele cazuri in care sunt depistate situatii de incalcare a legiiā, se anunta intr-un comunicat de presa al IICCMER.
Presedintele Senatului, Teodor Melescanu, s-a opus ādurā in decembrie 1989 la pastrarea unui moment de reculegere la Organizatia pentru Securitate si Cooperare din Europa (OSCE) pentru memoria victimelor de la Timisoara, potrivit unui document diplomatic american, publicat acum de jurnalistul canadian Stanley Tromp.
Este vorba despre un raport purtand marcile āconfidentialā si āimediatā, trimis de Ambasada SUA la Viena catre Departamentul de Stat al SUA, arata Libertatea.
āLa criticile venite din toate partile, Melescanu, din partea Romaniei, a afisat o atitudine lipsita de emotie, dura. Intai, a blocat consensul la propunerea Austriei, privind pastrarea unui moment de reculegere, in memoria victimelor de la Timisoara (ambasadorul Republicii Federale Germania a trecut peste asta incluzand momentul de reculegere in propria lui interventie de la tribuna). In mod clar, autoritatile romane au decis sa se tina pe pozitii, Melescanu a negat informatiile privind presupusele evenimente, catalogandu-le drept relatari de presa neconfirmateā, se arata in raport.
La acea vreme Teodor Melescanu era secretar I la Departamentul Securitate Internationala si Dezarmare din MAE, dupa ce, anterior, fusese detasat ca secretar II la Misiunea Permanenta a Romaniei de pe langa Organizatia Natiunilor Unite si alte organizatii internationale de la Geneva.
āEste o aiureala. Ceea ce am spus, si ar trebui sa fie si pe banda, este ca sunt intr-adevar informatii de presa si ca daca s-a intamplat o represiune sangeroasa, asa cum spun acele informatii, cei vinovati trebuie sa fie trasi la raspundereā, s-a aparat miercuri Teodor Melescanu, contactat de Libertatea.
Presedintele Senatului a negat apoi ca a blocat momentul de reculegere, precizand ca, de fapt, ānu a fost un moment de reculegereā, in ciuda concluziilor din documentul american.
In 2015, intr-un interviu pentru B1 TV, jurnalistul Doru Braia a dezvaluit ca Melescanu, aflat la Viena, le spunea jurnalistilor straini in data de 18 decembrie 1989, ca in Romania este āpace si linisteā.
āIn ziua de 18 decembrei 1989, a doua zi dupa macelul de la Timisoara, presa internationala fremata, avea interdictie sa intre pe teritoriul Romaniei, drept pentru care cauta sa abordeze orice oficial al regimului de la Bucuresti aflat in afara granitelor. Domnul Melescanu se afla la Viena. Un musuroi intreg de jurnalisti l-a inconjurat, domnia sa se afla la o sucursala ONU din capitala austriaca si l-au intrebat, s-a transmis chiar la unele televiziuni in direct, ce se intampla la Timisoara.
Cu aceeasi jovialitate pe care o cunoasteti si, daca imi amintesc bine, chiar si cu un trabuc in coltul gurii, domnul Melescanu a anuntat ca e pace si liniste in Romania, nu se intampla absolut nimic alarmant si ca poporul roman este mobilizat pentru indeplinirea sarcinilor trasate de Congresul al XIV-lea al Partidului Comunist Romanā, a povestit Doru Braia.
Braia a spus despre Melescanu ca a fost ofiter acoperit al serviciilor secrete comuniste.