Serbia a anuntat miercuri ca intentioneaza sa organizeze o repetare a alegerilor in 30 de sectii de votare, potrivit presei de stat. Anuntul a fost facut dupa doua zile de proteste. Mii de persoane s-au adunat in fata comisiei electorale din Serbia, dupa votul din weekend, care a atras condamnari internationale pentru presupuse fraude, relateaza Deutsche Welle.
„Comisia electorala sarba a decis ca alegerile parlamentare din Serbia vor fi repetate in 30 de sectii de votare si vor avea loc pe 30 decembrie”, se arata intr-un comunicat publicat de postul public de televiziune RTS.
Repetarea alegerilor va afecta o mica parte din electoratul sarb. Potrivit comunicatului, 12.240 de alegatori locuiesc in localitatile in care alegerile vor fi repetate. Iar cele 30 de sectii de votare reprezinta doar 0,38% din cele peste 8.000 de sectii de votare din tara.
Cu toate acestea, comisia electorala nu are autoritatea si nu poate raspunde solicitarii opozitiei de a repeta alegerile la Belgrad, a declarat presedintele comisiei, Vladimir Dimitrijevic, potrivit RTS.
Partidul de guvernamant isi revendica victoria
Presedintele sarb Aleksandar Vucic revendica o victorie zdrobitoare a partidului sau in alegerile parlamentare si locale. Partidul sau populist, Partidul Progresist Sarb (SNS), a obtinut aproximativ 46% din voturi la alegerile parlamentare, in timp ce principala coalitie de opozitie, Serbia impotriva violentei (SPN), a obtinut 23,5%, potrivit rezultatelor oficiale.
De asemenea, SNS a revendicat victoria in alegerile municipale din capitala Belgrad, unde partidul s-a confruntat cu cea mai dura provocare din partea SPN. Grupurile de opozitie au pus la indoiala validitatea competitiei, acuzand guvernul ca a permis alegatorilor neinregistrati din Bosnia vecina sa voteze ilegal in capitala.
Aproximativ 40.000 de alegatori externi ar fi fost adusi la Belgrad si in alte orase sarbesti pentru a vota pentru SNS, folosind acte de identitate false. Cei mai multi dintre ei ar fi venit cu transporturi organizate cu autobuzul din Republika Srpska, o entitate cu majoritate sarba din Bosnia si Hertegovina vecina. Opozitia a depus o plangere si a chemat la proteste a doua zi dupa alegeri.
O echipa de observatori internationali, inclusiv reprezentanti ai Organizatiei pentru Securitate si Cooperare in Europa (OSCE), a denuntat o serie de „nereguli”, inclusiv „cumpararea de voturi” si „umplerea urnelor”.
Ulterior, Germania a calificat acuzatiile raportate drept „inacceptabile” pentru o tara care spera sa adere la Uniunea Europeana.
„Serbia a votat, dar OSCE a raportat abuzuri, intimidarea alegatorilor si cazuri de cumparare de voturi”, a declarat Ministerul german de Externe intr-o postare pe platforma de socializare X, referindu-se la acuzatiile aduse de OSCE. „Acest lucru este inacceptabil pentru o tara cu statut de candidat la UE”.
Statele Unite au cerut, de asemenea, o ancheta. „Afirmatiile privind neregulile raportate atat de OSCE, cat si de alte echipe de observatori electorali trebuie investigate, iar violenta indreptata impotriva autoritatilor electorale, jurnalistilor, observatorilor acreditati – despre care am vazut rapoarte – este inacceptabila”, a declarat purtatorul de cuvant al Departamentului de Stat al SUA, Matthew Miller.
Intre timp, UE s-a alaturat corului de critici, afirmand ca „procesul electoral din Serbia necesita imbunatatiri tangibile si reforme suplimentare”.
Planul de cheltuieli provizorii negociat intre republicanii si democratii din Camera Reprezentantilor pentru a evita…
Presedintele rus Vladimir Putin urmeaza sa sustina joi conferinta de presa anuala combinata si sesiunea…
Politistii din cadrul Biroului Rutier Cluj au intervenit in noaptea de miercuri spre joi la…
Un doljean, de 53 de ani, a fost retinut, ieri, pentru incitare la ura sau…
O boala misterioasa, care ii face pacienti sa tremure necontrolat, se raspandeste in Uganda intr-un…
Un incident deosebit de grav a avut loc, zilele trecute, intr-o locuinta din Timisoara. Adus…