Senatul SUA va vota, saptamana viitoare, pachetul de ajutor pentru Ucraina. Apoi va urma votul decisiv din Camera Reprezentantilor

externe

Dupa o amanare de luni de zile, Senatul SUA va vota saptamana viitoare un pachet de ajutor propus pentru Ucraina, dar si pentru Israel, a anuntat liderul majoritatii senatoriale, Chuck Schumer, potrivit Kyiv Independent.

„Nu putem pur si simplu sa ne eschivam de la responsabilitatile noastre doar pentru ca sarcina aceasta este dificila”, a declarat senatorul democrat Schumer in plenul Senatului. „Aceste provocari de la granita, din Ucraina si din Orientul Mijlociu sunt pur si simplu prea mari”.

Schumer a declarat ca se asteapta sa programeze votul pentru miercuri, inainte de vacanta de doua saptamani a Congresului de Ziua presedintilor.

Negociatorii din Senatul SUA au convenit anterior asupra unui acord care restrictioneaza in mod semnificativ trecerile ilegale de migranti la granita de sud si, in acelasi timp, deblocheaza asistenta militara in valoare de 61 de miliarde de dolari pentru Ucraina.

Proiectul de lege de finantare, la pachet pentru Israel si Ucraina, in valoare totala  de 110 miliarde de dolari, este blocat in Congres din toamna anului 2023.

Ajutor conditionat de republicani de chestiunea controlului frontierelor SUA

Republicanii din Senatul SUA au blocat anterior un proiect de lege de finantare suplimentara care includea un ajutor de 61 de miliarde de dolari pentru Ucraina, intr-un vot de procedura desfasurat la 6 decembrie, conditionand ca orice ajutor militar suplimentar trebuie sa vina si cu schimbari majore si semnificative privind legislatia si fondurile destinate frontierelor SUA.

Pentru a face sa avanseze pachetul, presedintele american Joe Biden si colegii democrati ar fi facut mai multe concesii in ceea ce priveste politica de imigratie si securitatea frontierelor.

Daca Senatul voteaza in favoarea proiectului de lege, acesta va trece la Camera Reprezentantilor, unde se prefigureaza o potentiala confruntare intre democratii si republicanii din Camera.

Este probabil ca acordul sa se confrunte cu o opozitie dura din partea republicanilor din Camera Reprezentantilor, unde presedintele Mike Johnson ar fi avertizat ca proiectul va fi ca si „mort” imediat ce va intra in Camera. Republicanii din Camera Reprezentantilor au cerut masuri chiar mai stricte decat colegii lor din Senat, unii dintre ei afirmand, de principiu, refuzul ajutorului pentru Kiev.

Presedintele Johnson a declarat ca o decizie din partea Camerei va depinde in cele din urma de prevederile privind frontiera din proiectul de lege prezentat de negociatorii din Senat.

Johnson a sugerat, de asemenea, posibilitatea ca proiectul de lege care combina ajutorul pentru Ucraina cu reforma politicii de frontiera sa fie probabil facut separat – o optiune inadmisibila insa pentru Casa Alba.

De-a lungul campaniei sale pentru nominalizarea republicana la alegerile prezidentiale, influentul fost presedinte Donald Trump i-a indemnat pe republicanii din Camera Reprezentantilor sa nu accepte nimic in afara unui „acord perfect” privind securitatea frontierelor.

Senatorul Mitt Romney, un critic republican al fostului presedinte, a declarat in mod explicit ca Trump a incercat sa impiedice orice potential acord pentru a mentine aceasta problema activa pentru campania sa electorala.

„El – Trump – a contactat membrii Congresului spunandu-le ca nu vrea un acord privind frontiera pentru ca vrea sa candideze cu aceasta tema”, a declarat Romney.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: