Semne rele din China pentru Kremlin. Propaganda chineza isi schimba tonul despre razboiul din Ucraina, incepe sa scoata in evidenta victimele bombardamentelor Rusiei
Presa din China a inceput, in ultimele zile, sa isi schimbe tonul cu privire la razboiul din Ucraina, anunta Straits Times.
Observatorii spun ca se pune putin mai putin accentul pe puterea militara a Rusiei si putin mai mult pe negocierile de pace si pe victimele civile ale loviturilor rusesti. Propaganda de stat rusa a scazut, de asemenea, in popularitate pe Weibo, o retea de socializare chineza cenzurata puternic. Joi, singurul articol de pe Weibo care s-a aflat in topul tendintelor despre razboi a fost un discurs al presedintelui ucrainean Volodimir Zelenski in Congresul Statelor Unite.
Dr. Shi Yinhong, profesor de relatii internationale la Universitatea Renmin din Beijing, a declarat vineri, intr-un interviu, ca a observat in ultimele zile schimbari subtile in discursul oficial chinez despre Ucraina. „Acest lucru se bazeaza pe o schimbare a opiniei publice” din China continentala, a declarat Shi.
In primele zile ale razboiului, acoperirea pe Xinwenlianbo, un program de stiri de seara al televiziunii de stat CCTV, a scos in evidenta dominatia armatei ruse si operatiunea sa in Ucraina.
Cu toate acestea, in aceasta saptamana, au fost difuzate mai multe imagini cu Zelenski si au fost mentionate mai direct atacurile rusesti.
O schimbare similara a fost evidenta in acoperirea realizata de CGTN America, ramura globala a radiodifuzorului de stat din China.
„Cadavrele oamenilor ucisi de bombardamentele rusesti zac in mare parte din Ucraina. In timp ce milioane de oameni fug din calea conflictului in crestere, iar bombardamentele rusesti continua, multi se tem ca dezastrul umanitar este departe de a se incheia”, a anuntat vineri CGTN America pe Twitter.
„Ceea ce simpatizeaza China nu este Ucraina ca natiune suverana, ci poporul ucrainean”, a declarat Dr. Shi.
De la invadarea Ucrainei de catre Rusia la 24 februarie, oficialii chinezi au acuzat SUA pentru razboi si s-au facut ecoul lui Putin in a critica Organizatia Tratatului Atlanticului de Nord, chiar daca fortele rusesti au trecut la bombardarea oraselor si localitatilor. Diplomatii chinezi si organizatiile media de stat au amplificat, de asemenea, propaganda Kremlinului si o teorie a conspiratiei despre laboratoarele de arme biologice finantate de Pentagon in Ucraina.
Vineri, in timp ce presa din Europa si America de Nord a scris despre bombardamentul rusesc asupra unui teatru din orasul Mariupol, din sudul Ucrainei, un radiodifuzor de stat chinez a difuzat un reportaj despre un atac cu rachete ucrainene in Donetk, o regiune separatista din Ucraina sustinuta de Rusia.
Vineri, Zhao Lijian, un purtator de cuvant al Ministerului chinez de Externe, a declarat reporterilor ca guvernul a fost „profund indurerat de numarul tot mai mare de victime civile si de refugiati raportat de mass-media”.
„Prioritatea principala pentru toate partile este de a opri luptele, de a asigura siguranta si nevoile umanitare de baza ale civililor si de a preveni o criza umanitara de mai mare amploare”, a declarat Zhao in cadrul unui briefing de presa la Beijing.
In ultimele saptamani, guvernul chinez a incercat sa isi indulceasca usor tonul in ceea ce priveste razboiul, exprimandu-si durerea pentru victimele civile si solicitand ca razboiul sa se incheie – dar fara a invinovati Rusia.