„Seful vrea”. Procurorii DNA dezvaluie cum un baron local a ingenuncheat intreaga administratie pentru a-si satisface poftele

news

Fostul presedinte al Consiliului Judetean Brasov Aristotel Cancescu si-a creat un aparat administrativ alcatuit din persoane care au executat intocmai dispozitiile date, fara a exista vreo preocupare pentru verificarea si respectarea legalitatii, ajungandu-se treptat ca intreaga activitate administrativa a institutiei, inclusiv realizarea achizitiilor publice, sa se desfasoare dupa sloganul ”seful vrea”, se arata in rechizitoriul DNA prin care Cancescu a fost trimis in judecata.

Potrivit documentului, pentru a-si asigura controlul asupra intregii activitati, Cancescu a angajat in CJ Brasov persoane fidele, din cadrul partidului sau al trustului de presa pe care-l controla, functionarii fiind recompensati cu excursii in destinatii exotice, costisitoare, precum Nepal, Zimbabwe, Kenya, Japonia, fara vreo legatura cu activitatea administrativa sau cu vreun schimb de experienta, informeaza Agerpres.

Procurorii arata ca Aristotel Cancescu a folosit banii din fondul de rezerva al Consiliului Judetean „dupa bunul sau plac”, el fiind cel care controla toate achizitiile publice la nivelul institutiei.

„Incalcand aceasta prevedere legala, inculpatul Cancescu Aristotel Adrian a dispus de fondul de rezerva dupa bunul sau plac, banii fiind dati localitatilor din judet exclusiv pe criterii politice si in considerarea relatiei pe care o avea cu persoana care controla firma beneficiara a achizitiei publice. In aceeasi modalitate, inculpatul Cancescu Aristotel a controlat de altfel toate achizitiile publice de la nivel CJ Brasov, orice suma de bani fiind platita din dispozitia sau cu acordul sau, achizitiile fiind directionate in favoarea persoanelor pe care le agrea si potrivit propriilor interese. In acest fel, in perioada 2010-2013, persoanele din grupul restrans de apropiati ai inculpatului Cancescu Aristotel Adrian au obtinut in mod necuvenit importante sume de bani, dupa cum urmeaza: inculpatul Grapa Sebastian a obtinut suma de 1.167.200 lei prin intermediul firmelor (…) SRL, (…) SRL, (…) SRL, inculpatul Cornea Claudiu a obtinut suma de 932.178,08 lei prin intermediul filmelor (…) SRL si (…) SRL, inculpatul Matei Gavril a obtinut suma de 416.721,78 lei, prin intermediul SC (…) SRL”, se arata in rechizitoriu.

In ceea ce priveste relatia inculpatului cu partidul din care facea parte si cu membrii acestuia, anchetatorii explica faptul ca, prin prisma rezultatelor obtinute, dar si a pozitiei de presedinte al CJ Brasov, Cancescu a reusit sa-si impuna persoanele apropiate pe pozitii eligibile in cadrul listelor electorale intocmite la dispozitia sa, persoane de la care a pretins in schimb sume de bani necesare campaniei electorale sau activitatilor partidului.

„Din (…), a rezultat ca inculpatul Cancescu Aristotel Adrian era liderul absolut al partidului, sprijinit si de conducerea centrala prin prisma rezultatelor obtinute in judet, luarile de pozitie impotriva sa in partid fiind sporadice si din partea unor membrii care au dorit doar afirmare, fara o opozitie reala la deciziile luate de presedinte. Intotdeauna propunerile presedintelui au fost adoptate ca atare de birou, chiar si cu aceste opozitii. Chiar si dupa noiembrie 2014, cand a fost arestat preventiv in alt dosar instrumentat de DNA, inculpatul si-a pastrat aceeasi influenta in partid, membrii biroului judetean luand in continuare decizii conform dispozitiilor date de acesta”, spun procurorii.

De asemenea, acestia precizeaza ca Aristotel Cancescu a fost cel care a intocmit lista candidatilor pentru consiliul judetean, lista de care apoi membrii partidului au luat doar act si au votat-o fara obiectiuni, in acest mod acesta reusind sa-si impuna persoanele apropiate si fidele, dar numai dupa ce aceste persoane au fost de acord sa dea sumele de bani cerute pentru partid.

„In acest context, pentru desemnarea candidatilor (…) pentru CJ Brasov si pentru organizarea campaniei electorale, la inceputul anului 2012 inculpatul Cancescu Aristotel Adrian a prezentat intr-o sedinta la partid necesitatea finantarii campaniei electorale, raportat la estimarea cheltuielilor acesteia facuta de (…) si care se ridicau la suma de 500.000 lei. (…) Pentru acoperirea acestei sume inculpatul Cancescu Aristotel Adrian a pretins ca persoanele care vor candida sa suporte parte din acestea, fara insa sa precizeze suma exacta datorata si fara ca o astfel de decizie sa fie aprobata oficial in biroul permanent. Ulterior, in aceeasi perioada, a prezentat intr-o sedinta de birou politic judetean (…) lista alfabetica de 35 de nume a prezumtivilor candidati, solicitand ca fiecare sa suporte parte din cheltuielile campaniei electorale. Din (…), rezulta ca au fost date urmatoarele sume: inculpatul Grapa Sebastian — 170.000 lei, bani dati direct la partid; inculpatul Soneriu Valentin Olimpiu — 60.000 lei, bani dati lui (…); inculpatul Muntean Catalin, pentru (…) — 50.000 lei, bani dati direct la partid; inculpatul Cornea Claudiu — 100.000 lei, bani dati direct la partid; inculpatul Matei Gavril — 50.000 lei, din care 30.000 lei dati lui (…) si 20.000 lei direct la partid; (…) — 50.000 lei, bani dati lui (…), inculpatul Ungureanu Vasile — 40.000 lei, din care 20.000 lei dati lui (…) si restul dati direct la casieria partidului, inculpatul Dragos Craciun — 15.000 lei, din care 10.000 lei dati lui (…) si restul dati direct la casieria partidului”, se arata in rechizitoriul DNA.

Conform sursei citate, banii in cauza au fost utilizati in campania electorala, dar nu au fost evidentiati in documentele oficiale ale partidului.

In ceea ce priveste sumele date de fostul senator Sebastian Grapa, el a cerut sa fie trecut pe lista cu suma de 220.000 lei, ulterior contribuind insa cu o suma mai mica, respectiv 170.000 lei, fapt ce a determinat nemultumirea lui Cancescu.

In plus, spun procurorii, din evidentele oficiale reiese ca Grapa figureaza cu donatii in anul 2012 in suma totala de doar 51.100 lei, din care 42.500 lei dati prin virament bancar, iar restul in numerar.

„De asemenea, figureaza cu donatii in natura, respectiv bauturi alcoolice in valoare de aproximativ 3.000 lei (…). Aceste sume nu pot fi justificate de inculpatul Grapa Sebastian, nici chiar sumele cu care figureaza ca le-ar fi donat oficial, in conditiile in care veniturile lui licite in anul 2011 se ridica la 55.264 lei, iar in anul 2012 se ridica la suma de 47.800 lei, venituri realizate impreuna cu familia, asa cum rezulta din declaratiile de avere completate si depuse de acesta. (…) Pentru a face rost de banii pe care inculpatul Cancescu Aristotel Adrian i-a pretins pentru a-l pune pe lista candidatilor, inculpatul Grapa Sebastian a convenit cu acesta sa aloce bani din fondul de rezerva al CJ unor primarii din zona Fagaras ((…), Lisa, etc.), bani cu care sa se finanteze contracte de achizitii publice care sa fie incheiate cu firmele pe care le controla, respectiv SC (…) SRL, SC (…) SRL, SC (…) SRL (actual SC (…) SRL), SC (…) SRL. Urmare a acestei intelegeri, atat in perioada anterioara alegerilor, cat si ulterior pe parcursul anilor 2012 si 2013, inculpatul Grapa Sebastian a beneficiat de astfel de contracte in baza carora a obtinut necuvenit bani, in total 1.167.200 lei”, arata DNA.

Fostul presedinte al Consiliului Judetean (CJ) Brasov, Aristotel Cancescu, a fost trimis in judecata de procurorii DNA, sub control judiciar, pentru luare de mita in forma continuata (sapte infractiuni) si abuz in serviciu (cinci infractiuni, dintre care trei in forma continuata), in timp ce Sebastian Grapa, si el aflat sub control judiciar, va fi judecat pentru dare de mita in forma continuata, complicitate la abuz in serviciu (patru infractiuni, dintre care una in forma continuata) si efectuarea de operatiuni financiare ca acte de comert incompatibile cu functia, atributia sau insarcinarea pe care o indeplineste o persoana in scopul obtinerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri ori alte foloase necuvenite.

Tot sub control judiciar au fost trimisi in judecata Gavril Matei, la data faptelor consilier judetean si om de afaceri, pentru savarsirea infractiunilor de dare de mita in forma continuata si complicitate la abuz in serviciu in forma continuata, Gheorghe Claudiu Cornea, la data faptelor consilier judetean, pentru savarsirea infractiunilor de dare de mita in forma continuata si complicitate la abuz in serviciu in forma continuata, precum si Adrian Sabin Neag, consilier judetean si administrator al unei societati comerciale la data faptei, pentru savarsirea infractiunii de complicitate la abuz in serviciu in forma continuata.

In acelasi dosar au mai fost deferiti justitiei, in stare de libertate, Radu Petru Ispas, administrator public al judetului Brasov la data faptei, si Viorel Costea, director al Directiei de Administrare Drumuri si Poduri (DADP) din cadrul CJ Brasov la data faptei, pentru abuz in serviciu in forma continuata; Ioan Iancu Boeriu, primar al comunei Jibert si Cristinel Paltin, primar al comunei Sercaia, pentru abuz in serviciu; Florin Gabriel Cornea, pentru complicitate la abuz in serviciu; consilierii judeteni Valentin Olimpiu Soneriu si Vasile Ungureanu, primarul municipiului Codlea la data faptei, George Catalin Muntean, precum si Dragos Romulus Craciun, pentru savarsirea infractiunii de dare de mita in forma continuata; Ovidiu Stangu pentru marturie mincinoasa si favorizarea faptuitorului in forma continuata; Ioan Cosmin Leancu, primar al comunei Beclean la data faptei si Lucia Cristina Grama, administrator al unei societati comerciale, pentru savarsirea infractiunilor de marturie mincinoasa si favorizarea faptuitorului.

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

O noua experienta cu AK-24. Descarca aplicatia Aktual24 din App Store pentru iPhone si din Google Play pentru Android.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: