Seful spionajului din Ucraina iese din umbra: „Facem acelasi lucru ca Mossad, eliminam dusmanii statului”
Poarta un pistol la interviurile cu jurnalistii straini si discuta despre serviciile de informatii din timpul razboiului. Arme si echipamente militare sunt imprastiate pe podeaua biroului sau din Kiev. Asa se prezinta seful spionajului din Ucraina. El spune ca are „surse” apropiate de presedintele rus Vladimir Putin, relateaza Reuters.
Pentru un sef al serviciilor de informatii care a condus operatiunile de spionaj ale Ucrainei in timpul razboiului cu Rusia, Kirilo Budanov, in varsta de 37 de ani, si-a construit un profil neobisnuit de public, pe care l-a folosit pentru a-si transmite mesajul si pentru a ameninta Rusia de la distanta.
In zilele noastre, un sef de spionaj nu poate ramane in umbra, spune el. „Nu este posibil fara acest lucru, nu mai este posibil”, a declarat seful Directiei principale de informatii din Ucraina (GUR) pentru Reuters intr-un interviu acordat la sediul sau puternic aparat din capitala. „Si toate razboaiele urmatoare vor arata asa. In orice tara din lume. Putem spune ca stabilim o tendinta aici”.
Ucraina a tras concluziile privind necesitatea de a-si transmite mesajul inca din 2014, cand Moscova a luat lumea prin surprindere cand a cucerit peninsula ucraineana Crimeea si a declansat un razboi prin interpusi in est, spune el: „Am pierdut complet razboiul informational in 2014. Iar razboiul care a inceput in (2022) – am inceput intr-un mod complet diferit. Iar acum rusii pierd batalia informationala”.
De cand o revolta a mercenarilor din Rusia, luna trecuta, a facut ca sistemul de conducere al Moscovei sa para mai opac si mai instabil, Budanov a folosit ocazia pentru a se pronunta cu privire la ceea ce stiu spionii ucraineni despre inamicul lor. El a spus ca mercenarii rusi razvratiti s-au indreptat spre o baza nucleara in cautarea unei arme atomice de marimea unui rucsac. Mai multe surse rusesti care au vorbit cu Reuters au confirmat anumite parti ale acestei relatari.
Budanov a citat un sondaj efectuat de Ministerul rus de Interne, despre care a spus ca arata ca seful mercenarilor Evgheni Prigojin avea sprijin in interiorul Rusiei.
El nu a furnizat nicio dovada, dar a precizat ca a prezis cu exactitate ca Rusia va invada : „Cine s-a dovedit a avea dreptate? Noi. Avem propriile noastre surse. In cele mai apropiate birouri (de Putin), ca sa spunem asa. De aceea, de obicei, stim ce se intampla”.
Enigmatic si intens, Budanov statea in spatele biroului sau, imbracat in tinuta militara, sub un tablou reprezentand o bufnita – simbolul agentiei sale – care isi infige ghearele intr-un liliac, emblema directiei de informatii militare a Rusiei. Jaluzelele biroului sau erau trase, cu saci de nisip la ferestre.
Numit in functie in august 2020, Budanov si-a vazut popularitatea si profilul public crescand in interiorul Ucrainei in timpul razboiului, unde este prezentat ca un creier din culisele eforturilor de a riposta Rusiei.
Kremlinul a calificat drept „monstruoasa” o remarca pe care a facut-o in luna mai, potrivit careia „vom continua sa ucidem rusi oriunde pe fata acestui pamant pana la victoria completa a Ucrainei”. Rusia a acuzat serviciile secrete ucrainene pentru uciderea unui blogger rus pro-razboi si a unui jurnalist pro-razboi. Kievul neaga implicarea.
Perspectiva ca o agentie de spionaj sa trimita asasini pentru a vana dusmanii Ucrainei a atras comparatii cu Mossadul israelian. Budanov nu se impotriveste analogiei: „Daca intrebati despre Mossad ca fiind faimos (pentru) … eliminarea dusmanilor statului lor, atunci noi faceam acest lucru si vom face acest lucru. Nu avem nevoie sa cream nimic, pentru ca exista deja”.
Budanov si-a inceput cariera militara ca agent al fortelor speciale si a servit in estul tarii dupa ce Rusia a anexat ilegal Crimeea si a pus stapanire pe marginile estice ale Ucrainei. El a fost ranit de trei ori.
De cand a preluat conducerea serviciului de spionaj, au existat numeroase tentative esuate de atentat la viata sa, inclusiv un atentat cu bomba ratat cu masina in care atacatorul a fost aruncat in aer. „Singurul lucru pe care il pot spune este ca nu au incetat sa incerce, dar repet – totul este in zadar”, a declarat el.
La sfarsitul lunii mai, o lovitura aeriana rusa a lovit cartierul sau general din peninsula Ribalski din Kiev, ceea ce a dus la aparitia unor informatii in presa rusa potrivit carora ar fi fost grav ranit. Budanov a minimalizat importanta acestui incident: „Nu a fost prima lor incercare”.