Seful DNA le raspunde taios lui Cercel si Arafat, care cereau imunitate pentru achizitii: „Ne vom face datoria indiferent despre cine este vorba”
Procurorii isi fac datoria prevazuta de lege si nu cea indicata de persoanele publice, a afirmat, joi, seful DNA, Crin Bologa, referindu-se la declaratiile facute de secretarul de stat in MAI Raed Arafat si de managerul Institutului de Boli Infectioase „Prof. Matei Bals”, Adrian Streinu-Cercel, privind achizitiile in timpul starii de urgenta.
In cadrul unei conferinte de presa desfasurate online, procurorul-sef al DNA a fost intrebat daca a auzit declaratiile date de Raed Arafat si Adrian Streinu-Cercel cu privire la ce ar trebui sa faca procurorii in privinta achizitiilor din sistemul medical.
„Le-am si citit, le-am si auzit si reafirm hotararea procurorilor de a-si face datoria prevazuta de lege si nu datoria indicata de persoanele publice. Noua ni se par mult mai grave infractiunile savarsite in contextul pandemiei, decat in context normal. Infractiunile de coruptie sunt grave indiferent cand s-au savarsit, dar acum sunt cu atat mai grave cu cat pun in pericol viata si sanatatea cetatenilor. Va pot confirma ca am auzit aceste declaratii, dar noi ne ghidam dupa prevederile legale si ne vom face datoria indiferent despre cine este vorba”, a spus Bologa.
Seful DNA a subliniat ca procurorii nu urmaresc in anchetele lor oamenii care gresesc, ci pe cei care savarsesc fapte de coruptie si se imbogatesc profitand de pandemie.
„Am simtit ca este o situatie stresanta, avand in vedere si calitatea celor doi. Am simtit ca au foarte mult de lucru si le este frica sa nu greseasca. Dar noi nu urmarim greselile sau nevinovatiile, noi urmarim infractiunile intentionate. Faptele de coruptie se savarsesc intentionat. Noi nu ducem o lupta impotriva unei coruptii eventuale si impotriva unor oameni care isi fac datoria, ci impotriva unor persoane care, profitand de aceasta situatie, vor sa se imbogateasca in dauna sanatatii cetatenilor si chiar a vietii acestora”, a explicat Bologa, citat de Agerpres.
In luna martie, managerul Institutului „Matei Bals”, Adrian Streinu-Cercel, declara la un post de televiziune ca cei care fac achizitii publice de echipamente de protectie medicale ar trebui sa fie protejati de eventuale anchete dupa ce se incheie starea de urgenta.
„Primul lucru de care avem nevoie este sa fim lasati in pace sa ne facem treaba. (…) Al doilea lucru este sa apara un cadru legislativ care sa ne puna la paza de ce va veni. Dupa ce se termina bolasnita asta, respectiv pandemia, or sa vina altii sa ne traga de maneca: ‘Dar cum ati realizat voi achizitiile?’. (…) Aici trebuie scos un cadru normativ cat se poate de clar, in aceasta situatie de urgenta, in care sa stipuleze foarte clar ca nimeni nu va avea voie sa se atinga de noi in viitor”, spunea atunci Streinu-Cercel.