Seful AEP le strica bucuria PSD-istilor: „Anularea alegerilor din Sectorul 1 este imposibila, indiferent ce va constata ancheta”

politica

Presedintele Autoritatii Electorale Permanente, Constantin-Florin Mituletu-Buica, a declarat miercuri ca renumararea voturilor din Sectorul 1, decisa de Sectia Speciala, nu va avea nicio consecinta asupra mandatului lui Clotilde Armand, indiferent la ce concluzie se va ajunge. „In acest moment nu se mai poate decide anularea alegerilor de catre nimeni”, a precizat Buica.

„La acest moment lucrurile sunt inchise, orice decizie ar fi la nivelul cercetarii sau urmaririi penale, ca ar putea fi trimis cineva in judecata. In acest moment nu se mai poate decide anularea alegerilor de catre nimeni. Nu exista cadrul legal ca mandatul unui primar care a depus juramantul sa inceteze daca s-ar constata vreo frauda electorala.

Nu exista cadru legal prin care sa se stabileasca incetarea mandatului, daca s-ar constata ceva in acea ancheta. E inchis, publicat procesul-verbal in Monitorul Oficial, instanta a validat mandatul primarului ales, primarul este in functie. Deci, din punct de vedere legal nu se poate intampla nimic”, a declarat Buica pentru hotnews.ro.

Fostul primar al Capitalei, Gabriela Firea, a declarat miercuri despre decizia Sectiei Speciale privind renumararea voturilor in Sectorul 1 ca „justitia confirma ca votul a fost viciat”.

„Se dovedeste ca votul cetatenilor a fost viciat, sper sa se faca dreptate. Imi doresc ca in cel mai scurt timp sa aflam adevarul, dar adevarul merge in acest sens, pe care si noi l-am spus, dar atunci s-a considerat o declaratie desueta, la suparare, iata ca justitia le confirma”, a sustinut Firea.

Adina Anghelescu, angajata Antena 3, a anuntat marti seara ca renumararea voturilor din Sectorul 1, decisa de Sectia Speciala, va pune in discutie si numarul de voturi obtinute de Gabriela Firea.

Anghelescu a tinut sa ii aduca omagii lui Sorin Iasinovschi, procurorul de la Sectia Speciala care a ordonat renumararea voturilor: „Un procuror foarte bun, cu state vechi”.

Anghelescu a lansat apoi teza privind si posibila contestare a mandatului lui Nicusor Dan.

„Este o suspiciune si in ce priveste alegerea primarului general. Oamenii au primit patru buletine de vot, aici vorbim de o frauda mai mare, nu numai de cea de la Sectorul 1. Aproape jumatate din saci este fara sigilii”, a acuzat Anghelescu.

Procurorul Sorin Iasinovschi de la Sectia Speciala a dispus, marti, printr-o ordonanta de delegare ca Politia Bucuresti sa renumere toate voturile de la alegerile locale din Sectorul 1 din Bucuresti. PSD a contestat victoria lui Clotilde Armand, sustinand ca alegerile au fost fraudate.

Voturile ar urma sa fie numarate de politisti in urmatoarele doua luni, conform ordonantei Sectiei Speciale. Iata ordonanta emisa de procurorul Sectiei Speciale:

Pentru continuarea cercetarilor in cauza se impune efectuarea urmatoarelor activitati de cercetare penala:

1. Identificarea buletinelor de vot corespunzator fiecarei sectii de votare
2. Numararea voturilor din cadrul fiecarei sectii de vot si confruntarea rezultatelor cu numarul de votanti inscrisi pe listele de vot corespunzatoare fiecarei din cele 166 sectii de votare din cadrul Sectorului 1 Bucuresti (cat si a votantilor inscrisi pe listele suplimentare), care si-au exprimat dreptul la vot
3. Confruntarea rezultatelor obtinute dupa numararea voturilor de la cele 166 de sectii de votare din cadrul Sectorului 1 Bucuresti cu datele inscrise in procesele verbale de consemnare a rezultatelor votarii
4. Predarea sacilor cu buletinele de vot si listele electorale de la cele 166 de sectii de votare din cadrul Sectorului 1 Bucuresti, la camera de corpuri delicte, unde vor fi pastrate pana la finalizare cercetarilor din prezenta cauza

Procurorul a argumentat si de ce voturile trebuie numarate de politisti.

Aceasta activitate nu poate fi efectuata de catre Sectia pentru Investigarea Infractiunilor din Justitie din urmatoarele motive:

1. Pentru efectuarea operatiunii de identificare a buletinelor de vot corespunzator fiecarei sectii de votare din cele 166 din cadrul Sectorului 1 este necesara o incapere cu o suprafata foarte mare, care sa permita acest lucru, si care totodata, trebuie sa permita pastrarea temporara a sacilor cu buletine de vot, in conditii de siguranta pentru o perioada de timp, intrucat aceasta activitate nu poate fi realizata intr-o singura zi, ori SIIJ nu dispune de asemenea incaperi
2. Aceasta activitate necesita un numar mare de lucratori de Politie Judiciara, precum si mijloace, care de asemenea, SIIJ nu dispune
3. Avand in vedere neconcordantele ce rezulta din probele administrate pana in prezent (inscrisuri, depozitii de martor, etc) este foarte posibil ca dupa efectuarea operatiunilor descrise mai sus, sa fie necesar accesul specialistilor criminalisti care sa efectueze constatari tehnico- stiintifice ale semnaturilor de pe procesele verbale de consemnare a rezultatelor votarii si de pe listele electorale

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: