Sefa FMI spune ca eliminarea subventiilor pentru combustibilii fosili ar genera venituri suplimentare de 7.000 de miliarde de dolari
Directorul general al Fondului Monetar International, Kristalina Georgieva, a declarat miercuri, in cadrul unui forum privind clima la Adunarea Generala a ONU, ca eliminarea subventiilor acordate companiilor producatoare de combustibili fosili ar genera 7.000 de miliarde de dolari care ar putea fi investiti in accelerarea tranzitiei energetice, potrivit agentiei spaniole de presa EFE.
Georgieva a adaugat ca prin aceasta masura s-ar obtine o reducere cu 43% a emisiilor de gaze poluante in atmosfera pana in 2030, un pas esential pentru atingerea obiectivului international de limitare a incalzirii globale la 1,5 grade peste nivelul preindustrial.
Economista bulgara a precizat ca subventiile pentru combustibilii fosili au crescut in ultimii ani si vor ajunge la 7.000 de miliarde de dolari.
Ea a ajuns la aceasta cifra prin adaugarea subventiilor explicite (1.300 de miliarde de dolari) si a subventiilor implicite, ceea ce inseamna ca sunt externalizate costurile emisiilor de dioxid de carbon si ale poluarii aerului asociate cu utilizarea combustibililor fosili.
In timpul discursului sau, Georgieva a trecut in revista mecanismele speciale de finantare ale FMI pentru a face fata crizei climatice, cum ar fi Fondul pentru durabilitate si rezilienta, prin intermediul caruia au fost deja aprobate programe cu zece tari pentru imbunatatirea capacitatii lor de adaptare la efectele schimbarilor climatice.
Discursul sau a urmat discursurilor mai multor lideri din Sudul Global, care au facut apel la reformarea institutiilor financiare internationale, precum FMI si Banca Mondiala, pentru a oferi mai multa flexibilitate tarilor cel mai putin dezvoltate, care sunt impovarate de datorii si care sufera cele mai grave efecte ale unei crize climatice la care nu au contribuit.
Summitul ONU privind clima face parte din evenimentele din cadrul Adunarii Generale a ONU, care se desfasoara in aceasta saptamana la New York, unde liderii din intreaga lume se reunesc pentru a evalua progresele inregistrate in ceea ce priveste Obiectivele de Dezvoltare Durabila adoptate in 2015.
Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a avertizat deja ca comunitatea internationala este departe de a atinge aceste obiective, care includ tinte precum eradicarea saraciei sau reducerea emisiilor poluante, si a facut apel la actiuni mai ambitioase, in special din partea tarilor industrializate.