Intr-un interviu pentru Mediafax, sefa CSM, Simona Marcu, raspunde la intrebarile legate de temele controversate ale momentului repetand exact ce spune propaganda PSD la televiziunile subordonate.
Astfel, intrebata despre scandaloasele modificari ale codurilor penale, Simona Marcu a spus ca „mare parte din propunerile noastre au fost acceptate de Parlament”. Exact ce repeta si Florin Iordache de cate ori are ocazia.
Solicitata sa comenteze revocarea lui Kovesi, Marcu a raspuns ca lupta impotriva coruptiei „nu poate fi asociata cu o singura persoana, oricare ar fi aceasta”. Iata ce spunea Florin Iordache: „Institutia DNA nu sta intr-un om, lupta anticoruptie trebuie sa continue, trebuie sa stopam abuzurile” (sursa).
Sefa CSM are o pozitie identica cu a PSD si in privinta opiniei Comisiei de la Venetia privind legile justitiei: „Raportul Comisiei de la Venetia este un raport preliminar, ceea ce inseamna ca, pana in octombrie, mai poate fi ajustat”. Iata ce spunea Florin Iordache pe acelasi subiect: „E o opinie preliminara. Cuprinde si puncte bune si puncte care mai pot fi imbunatatite pana la opinia finala din luna octombrie”. (sursa)
Iata intrebarile si raspunsurile sefei CSM pe larg:
MEDIAFAX: Codurile penale sunt aparate, pe de o parte, si contestate, pe de alta parte. Procurorii spun ca vor aduce efecte dezastruoase. Cum vedeti modul de lucru in sistemul judiciar, dupa adoptarea acestor coduri?
Simona Marcu: Nu-mi dau seama, la acest moment. Acum, codurile se afla la Curtea Constitutionala. S-au formulat mai multe obiectii de neconstitutionalitate si este prematur sa-mi exprim un punct de vedere. Noi am avut reprezentanti care au participat activ in procedura legislativa, in fata Comisiei speciale, iar mare parte din propunerile noastre au fost acceptate de Parlament.
MEDIAFAX: Cum vedeti lupta impotriva coruptiei, odata cu demiterea doamnei Laura Codruta Kovesi? Multe persoane o asociaza cu combaterea acestor infractiuni.
Simona Marcu: Combaterea infractiunilor de coruptie intra in sfera atributiilor mai multor institutii ale statului si nu poate fi asociata cu o singura persoana, oricare ar fi aceasta. Aceasta activitate trebuie sa continue si va continua cu siguranta.
MEDIAFAX: Plenul are pe masa multe rapoarte ale Inspectiei Judiciare. Cum vedeti rolul acestei institutii si in ce masura e indeplinit?
Simona Marcu: Inspectia are o functie foarte complexa, deruleaza in principal activitati care tin de raspunderea disciplinara a magistratilor, dar nu numai. Cred ca rolul Inspectiei Judiciare trebuie sa fie din ce in ce mai important. Spuneam mai inainte ca nu putem fi credibili ca sistem, daca nu ne identificam si nu ne asumam propriile erori. Inspectia Judiciara functioneaza in cadrul CSM, dar este un organism independent. Noi nu dam niciun fel de directive, nu-i indrumam, avem grija sa-si desfasoare activitatea in deplina independenta.
MEDIAFAX: Cum percepeti recentul raport al Comisiei de la Venetia pe legile justitiei?
Simona Marcu: Raportul Comisiei de la Venetia este un raport preliminar, ceea ce inseamna ca, pana in octombrie, mai poate fi ajustat. Orice opinie asupra legilor justitiei este binevenita, cu atat mai mult opinia unui organ atat de important, cum este Comisia de la Venetia. Raportul evidentiaza pozitiv, de exemplu, separarea carierelor judecatorilor si procurorilor, dar si procedura de numire in functiile de conducere la Inalta Curte de Casatie si Justitie, derulata de catre Sectia de judecatori. Comisia si-a exprimat o opinie destul de ferma si in privinta procedurii de revocare a membrilor CSM, chestiune surprinzatoare, pentru ca nu a fost un subiect dezbatut de opinia publica. In noua forma a legii a fost introdusa o procedura care a ridicat foarte multe semne de intrebare raportorilor. S-a comentat mult in spatiul public in legatura cu una dintre recomandari, care viza posibilitatea procurorului ierarhic superior de a invalida solutia procurorului de caz pe motiv de netemeinicie. Este posibil ca abordarea din raport in aceasta privinta sa fi fost determinata de traducerea in limba engleza a proiectului de lege, pentru ca in prezent, exista texte in Codul de procedura penala care prevad clar ca procurorul ierarhic superior verifica actele procurorului si sub aspectul temeiniciei. Recomandarile Comisiei de la Venetia, mai ales cele care contin referiri critice, urmeaza sa fie analizate in perioada ce vine si am convingerea ca decidentii vor lua hotararile corecte si ca vom avea o reglementare care sa satisfaca cat mai mult posibil, atat interesele magistraturii, cat si ale societatii.
Planul de cheltuieli provizorii negociat intre republicanii si democratii din Camera Reprezentantilor pentru a evita…
Presedintele rus Vladimir Putin urmeaza sa sustina joi conferinta de presa anuala combinata si sesiunea…
Politistii din cadrul Biroului Rutier Cluj au intervenit in noaptea de miercuri spre joi la…
Un doljean, de 53 de ani, a fost retinut, ieri, pentru incitare la ura sau…
O boala misterioasa, care ii face pacienti sa tremure necontrolat, se raspandeste in Uganda intr-un…
Un incident deosebit de grav a avut loc, zilele trecute, intr-o locuinta din Timisoara. Adus…