Lordul Ashcroft, un om de afaceri britanic, dar si autor de articole publicistice l-a intalnit pe geniul secret din spatele „dronelor maritime” de ultima generatie ale Ucrainei, care au decimat flota rusa de la Marea Neagra si l-au umilit pe Vladimir Putin. Britanicul a povestit intalnirea cu „Al treisprezecelea” pentru Daily Express, articolul fiind apoi republicat de Kyiv Post.
„Q” este creierul din spatele gadgeturilor mortale si puterii de foc ascunse din nenumarate filme James Bond. „L-am intalnit pe echivalentul sau real intr-o locatie secreta din Ucraina si nu a dezamagit. Fata si capul ii erau ascunse in spatele unei sepci militare si a unei masti de schi, in timp ce ochii ii erau acoperiti de ochelari de soare negri. Nici un centimetru din pielea lui nu a fost dezvaluit pentru ca purta si un cardigan verde inchis, blugi decolorati si manusi cu model de camuflaj”, dezvaluie Lord Ashcroft.
Intr-un bloc de birouri de la etajul doi, la marginea capitalei ucrainene Kiev, unul dintre cei mai cautati ucraineni de catre rusi era asezat in spatele unei mese mari de lemn cand am intrat in camera. Arata ca un asasin foarte instruit si, in termeni militari, exact asta este.
„Mi-a cerut sa ma refer la el doar prin porecla lui, ‘Al treisprezecelea’, si nu a dezvaluit nimic altceva decat ca el conduce o unitate, ‘Grupul 13’, care face parte din HUR, agentia de informatii militare a Ucrainei”, a continuat lordul.
Motivul pentru care „Al treisprezecelea” este atat de atent cu securitatea sa personala este ca el, insotit de o mica echipa de experti maritimi, a creat primele drone maritime, care au neutralizat efectiv celebra flota a Rusiei de la Marea Neagra.
„Al treisprezecelea” a sustinut ca unitatea sa a scufundat noua nave rusesti si a lovit si avariat inca sase. Asta inseamna cel putin o treime din flota inamicului care a fost distrusa sau dezactivata.
„Este un rezultat foarte bun: Rusia cheltuieste in fiecare zi o multime de bani pentru a-si pastra flota ramasa, dar nu poate indeplini nicio misiune”, a spus el.
Succesul noii tehnologii a permis dronelor maritime care costa doar zeci de mii de dolari sa scufunde nave de razboi care costa zeci de milioane. „Dronele de mare sunt scumpe, dar eficienta lor le face sa para foarte ieftine”, mi-a spus „Al treisprezecelea”.
La inceputul razboiului, nici Ucraina, nici Rusia nu aveau nici macar cele mai elementare drone marine. Sau, asa cum a spus „Al treisprezecelea”: „Pe atunci, tehnologia dronelor marine era zero. Pur si simplu nu a existat. Nu exista un manual de consultat.”
De la inceputul razboiului, ambele parti si-au dat seama de potentialul dronelor aeriene ca arme-cheie pe campul de lupta, dar curand a devenit clar ca nu erau capabile sa tinteasca nave inamice – erau prea vizibile si, purtand un exploziv greu, deveneau mult prea lente si erau usor de doborat.
De asemenea, Ucraina nu avea nave de razboi proprii pentru a combate puterea marinei ruse.
Fortele armate ale Ucrainei au recunoscut ca va fi necesara o noua arma pentru a viza navele inamice. Vorbind in ucraineana natala, „Al treisprezecelea” mi-a spus: „Am lucrat inapoi incepand cu finalul. Cu alte cuvinte, ne cunosteam tintele si stiam ce nivel de explozibili era necesar pentru a le scufunda. Apoi a trebuit sa gasim o modalitate de a permite unei incarcaturi explozive de cel putin 250 de kilograme sa-si atinga tinta: aceasta era sarcina noastra.”
Initial, „Al treisprezecelea” a fost doar unul dintr-o echipa de trei persoane, dar aceasta a fost extinsa ulterior. Primele dispozitive au fost rezultatul unei stranse cooperari intre inginerii militari si civili. Ei si-au dat seama ca aveau nevoie de o nava de suprafata fara pilot, care sa fie suficient de mare pentru a transporta o incarcatura exploziva mare cu viteza, dar care sa fie suficient de mica pentru a evita detectarea de catre radar. Solutia a fost… drona de mare.
Astazi, cea mai sofisticata drona de mare are aproximativ 5,5 metri lungime, are o incarcatura exploziva de 250 de kilograme, are o raza de actiune de 500 de mile marine (1.000 de kilometri), este propulsata de un motor de 300 de cai putere, are o carcasa din plastic si are doua camere de luat vederi (principala si de rezerva) cu capacitate de vedere de zi si termica. Drona are o viteza de croaziera de 40 km/h si o „viteza de atac” de doua ori mai mare.
In teorie, dronele navale pot fi controlate de un „pilot” din orice parte a lumii daca are o legatura la internet. In realitate, acestia manevreaza dronele – folosind imagini live de la camerele lor – din centrele secrete de comanda din Ucraina. „Tot ceea ce este necesar sunt doua monitoare si o multime de butoane”, a spus „Al treisprezecelea” cu un chicotit ironic.
Ucraina refuza sa spuna exact cat costa cele mai sofisticate drone maritime ale sale, cum ar fi Magura V5, dar expertii in aparare cred ca valoarea este de aproximativ 250.000 de euro fiecare.
Dronele marine sunt cele mai eficiente atunci cand sunt utilizate in roiuri care pot varia ca numar de la doar trei pana la doua duzini, in functie de natura tintei si de conditiile de pe mare. Ele tind sa fie raspandite in larg dupa ce au fost lansate, fie de pe uscat, fie de pe mare, dar sunt apoi pozitionate mai aproape una de celalalta pe masura ce se apropie de tinta lor.
Avantajul esential al dronelor marine fata de nave este ca sunt mai ieftine si mai usor de manevrat, precum si ca sunt mai greu de detectat de inamic.
Primul succes pentru „Al treisprezecelea” si echipa sa a venit pe 24 mai 2023, cand dronele marine au atacat cu succes nava rusa de colectare a informatiilor, Ivan Hurs, pe vreme buna si ape calme din Marea Neagra. Corpul navei si alte echipamente au fost avariate, dar nu s-a scufundat.
„Al treisprezecelea” a spus despre incident: „Am simtit ca acesta a fost inceputul muncii noastre, nu sfarsitul acesteia. Am provocat unele pagube, dar am fost dezamagit pentru ca nu ne-am atins scopul de a scufunda nava.”
Acest lucru s-a schimbat pe 10 noiembrie 2023, cand dronele maritime au atacat si scufundat doua nave ancorate in largul Ciornomorske, Crimeea. „In aceasta misiune, am avut ceva timp sa facem un plan. Tintele erau statice, iar rusii nu se asteptau sa fim atat de indrazneti”, a mai spus el.
„Era noaptea si vremea era foarte rea – vizibilitate foarte scazuta – si marea era agitata. Acest lucru a fost bun pentru noi, deoarece avioanele si elicopterele rusesti de patrulare nu ne-au putut detecta. Am folosit doar patru drone marine si doua si-au lovit tinta”, a dezvaluit „Al treisprezecelea”.
„Am stiut imediat ca am lovit navele si am fost foarte fericiti. A doua zi am aflat de la seviciile noastre de informatii ca navele fusesera complet distruse. A fost prima data in timpul razboiului cand o nava rusa, de fapt doua nave, a fost scufundata de dronele navale”, a continuat el.
De asemenea, armele conventionale au fost folosite eficient impotriva marinei ruse. Pe 14 aprilie 2022, nava de razboi rusa Moskva, nava amiral a Flotei Marii Negre, a fost scufundata dupa ce a fost lovita de doua rachete antinava Neptune. Rusia a sustinut ca 396 de membri ai echipajului au fost evacuati, un marinar ucis si 27 disparuti. Alte relatari neverificate sugerau ca zeci de marinari au murit.
Astazi, potrivit „Al treisprezecelea”, jocul de-a pisica si soarecele al razboiului tehnologic continua. Rusia incearca sa gaseasca modalitati de a combate dronele marine si de a le face ineficiente, in timp ce Ucraina incearca sa-si imbunatateasca noile arme, inclusiv cresterea razei lor de actiune, astfel incat acestea sa poata fi lansate de mai departe de tintele lor.
„Am realizat multe pentru tara noastra, dar acesta este un joc care nu are un sfarsit”, a spus „Al treisprezecelea”. „Razboiul continua, iar munca noastra continua. Fiecare unitate militara rusa este o tinta legitima si vrem sa gasim modalitati de a o lovi. Vrem sa gasim modalitati de a controla nu doar Marea Neagra, ci si cerul deasupra marii. Vrem sa gasim o modalitate de a paraliza aeronavele inamicului si toate rachetele sale”, a continuat el.
Planul de cheltuieli provizorii negociat intre republicanii si democratii din Camera Reprezentantilor pentru a evita…
Presedintele rus Vladimir Putin urmeaza sa sustina joi conferinta de presa anuala combinata si sesiunea…
Politistii din cadrul Biroului Rutier Cluj au intervenit in noaptea de miercuri spre joi la…
Un doljean, de 53 de ani, a fost retinut, ieri, pentru incitare la ura sau…
O boala misterioasa, care ii face pacienti sa tremure necontrolat, se raspandeste in Uganda intr-un…
Un incident deosebit de grav a avut loc, zilele trecute, intr-o locuinta din Timisoara. Adus…