pagina verde

Schimbari climatice: Oceanul Arctic ar putea ramane fara gheata inca din 2027 – VIDEO

Oceanul Arctic este acoperit de gheata de mare tot timpul anului. Dar asta s-ar putea schimba in curand, prezice o echipa de cercetare. Inca din 2027, gheata de acolo s-ar putea topi complet uneori. Acest lucru ar avea un impact si asupra climei din Europa, relateaza televiziunea germana N-TV.

Potrivit analizelor, Oceanul Arctic din jurul Polului Nord ar putea fi aproape fara gheata pentru cateva zile, inca din 2027, daca anumite conditii meteorologice vor favoriza acest lucru. Acesta a fost rezultatul simularilor pe computer prezentate in revista „Nature Communications” bazate pe valorile zilnice ale acoperirii cu gheata.

„Prima zi fara gheata in Arctica nu va schimba nimic in mod dramatic”, a explicat co-autorul Alexandra Jahn de la Universitatea din Colorado. „Dar va arata ca, prin emisiile de gaze cu efect de sera, am schimbat fundamental una dintre caracteristicile definitorii ale mediului natural al Oceanului Arctic – si anume ca este acoperit de gheata si zapada pe tot parcursul anului”, a mai spus ea.

Jahn si co-autorul studiului Celine Heuze de la Universitatea din Gothenburg au pornit de la definitia stiintifica comuna, conform careia Oceanul Arctic este considerat fara gheata daca mai putin de un milion de kilometri patrati sunt acoperiti de gheata. Pentru calculul lor, ele au folosit date dintr-un raport de evaluare al Grupului Interguvernamental pentru Schimbari Climatice (IPCC) si previziuni privind dezvoltarea bilantului energetic al Pamantului cu niveluri diferite de emisii de gaze cu efect de sera.

Jahn si Heuze au vrut sa afle mai multe despre conditiile care duc la primele zile fara gheata. In primul rand, zilele fara gheata nu au ramas un eveniment izolat, dar in simulari au rezultat intre 11 si 53 de zile consecutive fara gheata.

Potrivit studiului, Oceanul Arctic ar putea fi lipsit de gheata la sfarsitul verii anului 2027 daca urmatoarele se intampla trei ani la rand: o toamna neobisnuit de calda care slabeste gheata de mare este urmata de o iarna arctica calda care impiedica formarea de noi straturi de gheata de mare, si o primavara la fel de calda.

Daca emisiile de gaze cu efect de sera scad semnificativ, simularile cercetatorilor arata ca gheata din Oceanul Arctic ar putea ramane pana in 2100. „Orice reducere a emisiilor ar ajuta la conservarea ghetii marine”, a spus Jahn.

Urmareste-ne si pe:
Victor Mihalache

Share
Published by
Victor Mihalache

Recent Posts

Donald Trump a blocat, la instigarea lui Elon Musk, planul bipartizan care ar fi evitat o inchidere a guvernului. Masura ii va costa miliarde de dolari pe contribuabilii americani

Planul de cheltuieli provizorii negociat intre republicanii si democratii din Camera Reprezentantilor pentru a evita…

o lună ago

Vladimir Putin va tine joi marea conferinta de presa anuala, dupa care va raspunde la intrebarile „cetatenilor rusi”

Presedintele rus Vladimir Putin urmeaza sa sustina joi conferinta de presa anuala combinata si sesiunea…

o lună ago

O femeie din Cluj a distrus patru masini dupa ce s-a urcat la volan cu o alcoolemie de peste 1 la mie

Politistii din cadrul Biroului Rutier Cluj au intervenit in noaptea de miercuri spre joi la…

o lună ago

Dinga Dinga, o boala misterioasa, care ii face pe pacienti sa tremure necontrolat, se raspandeste rapid in Africa – VIDEO

O boala misterioasa, care ii face pacienti sa tremure necontrolat, se raspandeste in Uganda intr-un…

o lună ago

Tanar din Timisoara, internat la Psihiatrie dupa ce a lovit-o pe bunica prietenei sale cu un crucifix in fata, sustinand ca il vede pe „Dracul”

Un incident deosebit de grav a avut loc, zilele trecute, intr-o locuinta din Timisoara. Adus…

o lună ago