Prelungirea starii de urgenta este obligatorie, iar santajul politic este inadmisibil, afirma fostul consilier prezidential Cristian Diaconescu.
„Da, se contempla in unele state o iesire treptata din regimul de restrictii, dar procedurile sunt inca incerte si cu foarte multe semne de intrebare privind modalitatile de implementare”, scrie el, marti, pe Facebook.
In opinia sa, este necesar un acord-cadru negociat si convenit, in cel mult 30 de zile, continand prevederi exceptionale privind circulatia in UE a muncitorilor romani.
„Acest Acord trebuie sa cuprinda: angajamentul formal (pentru ca este o decizie nationala a statelor Schengen) privind primirea imediata a Romaniei in spatiul Schengen; cresterea corespunzatoare a salariilor romanilor care muncesc in agricultura, sanatate, asistenta sociala sau in alte domenii in Germania, Olanda, Marea Britanie, Belgia si oricare alt stat UE, la un nivel corespunzator celui la care au dreptul cetatenii statelor respective, pentru acelasi tip de activitate (proceduri de protectie, verificabile de catre statul roman); despagubirea Romaniei cu o suma corespunzatoare unui procent din castigul pe care economiile statelor respective il inregistreaza in dauna intereselor statului roman”, afirma fostul consilier prezidential, care subliniaza ca „nu limitarea accesului cetateanului roman la locuri de munca mai bine platite in Europa este dezideratul”.
Cristian Diaconescu arata ca majoritatea statelor UE, dar si SUA, lovite de criza COVID-19, au luat masuri privind suspendarea/ amanarea platilor obligatiilor catre stat.
„Dar: decizii de tipul celei luate la Bucuresti, prin care aceste obligatii ar urma sa fie platite de sectorul privat, integral, intr-un interval de 30 de zile dupa incetarea starii de urgenta impreuna cu datoriile curente, sunt devastatoare pentru debitori, mai ales pentru cei din zona privata. Ar fi necesara stabilirea unui program esalonat de plata a ‘datoriei istorice acumulate in perioada aplicarii starii de urgenta’ (exclus evaziunea fiscala), pe o perioada de sase luni pana la un an (practica europeana raspandita). Marile companii, chiar cele scutite de taxe in conditiile in care si-au reprofilat productia, nu au fost scutite de plata impozitului pe profit. Daca ideea functioneaza in Franta, Germania, Ungaria si alte state UE nu vad de ce in Romania ar fi altfel”, subliniaza el.
Pericolul pe care il reprezinta noul coronavirus nu a trecut, iar „relaxarea restrictiilor ar duce la o crestere vertiginoasa a cazurilor de infectare”, a declarat, marti, presedintele Klaus Iohannis.
Seful statului s-a referit la cererile unor politicieni in acest sens.
„Pericolul nu a trecut, iar relaxarea restrictiilor in perioada urmatoare, cum vad ca cer unii politicieni, ar duce la o crestere vertiginoasa a cazurilor de infectare”, a aratat seful statului intr-o declaratie de presa sustinuta la Palatul Cotroceni.
„Stati acasa pentru a nu ajunge pe un pat de spital. Stati acasa pentru a ne recapata viata cat mai repede”, a subliniat Iohannis.
Presedintele s-a referit la liderii PSD, ALDE si Pro Romania.
Planul de cheltuieli provizorii negociat intre republicanii si democratii din Camera Reprezentantilor pentru a evita…
Presedintele rus Vladimir Putin urmeaza sa sustina joi conferinta de presa anuala combinata si sesiunea…
Politistii din cadrul Biroului Rutier Cluj au intervenit in noaptea de miercuri spre joi la…
Un doljean, de 53 de ani, a fost retinut, ieri, pentru incitare la ura sau…
O boala misterioasa, care ii face pacienti sa tremure necontrolat, se raspandeste in Uganda intr-un…
Un incident deosebit de grav a avut loc, zilele trecute, intr-o locuinta din Timisoara. Adus…