In judetul Sibiu, fenomenul „detectorismului” atrage un numar tot mai mare de persoane pasionate de cautarea comorilor ascunse, insa cei care nu respecta legislatia risca sanctiuni majore.
Cei care achizitioneaza detectoare de metale fara autorizatie pot primi amenzi substantiale, cuprinse intre 25.000 si 75.000 de lei, iar in anumite cazuri, echipamentele neautorizate sunt confiscate, relateaza oradesibiu.ro.
In prezent, peste 500 de sibieni au obtinut autorizatii pentru a detine detectoare de metale, acest hobby devenind tot mai popular in randul localnicilor.
Reprezentantii IPJ Sibiu informeaza ca exista in total 571 de autorizatii, dintre care 550 sunt emise pentru persoane fizice si doar una pentru o persoana juridica, destinata comercializarii acestor dispozitive.
Detinerea si utilizarea detectoarelor de metale sunt strict reglementate prin lege. Persoanele care doresc sa aiba un astfel de echipament trebuie sa urmeze un proces de autorizare care implica depunerea unei cereri-tip, o copie dupa buletin, dovada achizitiei detectorului si plata unei taxe de 10 lei. Autorizatia este eliberata doar celor care au peste 18 ani.
Fenomenul a cunoscut o expansiune semnificativa in ultimii ani. Daca in 2008 exista doar o singura solicitare de autorizare, astazi numarul cererilor se ridica la sute, ceea ce arata cresterea interesului pentru acest hobby.
Recent, doi barbati, tata si fiu, pasionati de istorie, au descoperit 163 de dinari romani intr-o padure din judetul Sibiu, pe care i-au predat autoritatilor, contribuind astfel la conservarea patrimoniului cultural.
Pentru cei care nu respecta legea, sanctiunile sunt severe. Detinerea unui detector de metale fara autorizatie sau comercializarea neautorizata a acestora atrage amenzi care variaza intre 25.000 si 75.000 de lei, iar dispozitivele sunt confiscate.
Sibienii care descopera obiecte arheologice si nu informeaza autoritatile sunt pasibili de amenzi suplimentare, de pana la 50.000 de lei.
In ultimele saptamani, politistii sibieni au intensificat controalele asupra pietei neautorizate de detectoare de metale, monitorizand anunturile de pe platforma OLX.
In doua cazuri recente, au fost depistate persoane care incercau sa vanda detectoare fara licenta. „Ne-am concentrat pe platforme online, precum OLX, unde detectoarele de metale second-hand sunt frecvent comercializate,” au explicat reprezentantii IPJ Sibiu.
Pentru a evita sanctiunile, politia incurajeaza pe cei interesati de acest hobby sa se informeze cu privire la legislatia in vigoare si sa obtina toate autorizatiile necesare inainte de a achizitiona si utiliza un detector de metale.
Planul de cheltuieli provizorii negociat intre republicanii si democratii din Camera Reprezentantilor pentru a evita…
Presedintele rus Vladimir Putin urmeaza sa sustina joi conferinta de presa anuala combinata si sesiunea…
Politistii din cadrul Biroului Rutier Cluj au intervenit in noaptea de miercuri spre joi la…
Un doljean, de 53 de ani, a fost retinut, ieri, pentru incitare la ura sau…
O boala misterioasa, care ii face pacienti sa tremure necontrolat, se raspandeste in Uganda intr-un…
Un incident deosebit de grav a avut loc, zilele trecute, intr-o locuinta din Timisoara. Adus…