Peste 4.000 de oameni participa. duminica, in Bucuresti la Marsul pentru Paduri organizat de Greenpeace, Agent Green si Declic. Si in alte orase mari din tara au iesit mii de persoane pentru a apara padurile.
Marsul se desfasoara pe traseul Piata Universitatii – Piata Kogalniceanu – Ministerul Apelor si Padurilor. Evenimentul are loc in mai multe orase din tara dar si din strainatate.
Participatii afiseaza pancarte cu mesaje precum „Padurea noastra nu e marfa voastra”, „Cine fuge de sumal taie lemnul ilegal”, „Codrule, codrutule, unde dispari, tu, dragutule?”, „90.000 ha de paduri seculare, in pericol”, „Stop mafiei lemnului”, „Vrem SUMAL nu lemn ilegal”.
La Cluj-Napoca, peste 400 de persoane s-au adunat, duminica, pe Bulevardul Eroilor avand pancarte cu mesaje precum „Urgenta climatica”, „Blestemam securea ce taie padurea”, „Toti pentru paduri”, „Nu avem o planeta B”, „Salvati padurea”.
Si la Brasov aproape 500 de persoane au iesit in strada si au cerut oprirea defrisarilor.
„Fara paduri, n-avem viitor” au scandat aproximativ 200 de persoane la marsul impotriva taierilor ilegale, organizat la Iasi. Oamenii s-au adunat in Piata Unirii si au plecat catre Palatul Culturii.
„Ne-am alaturat manifestatiilor din intreaga tara si din afara tarii pentru a protesta fata de taierile ilegale de paduri, pentru a cere respectarea normelor si schimbarea legislatiei, astfel incat padurile sa fie protejate. Ar trebui sa fie o legislatie care sa incurajeze o cota mai mica de taiere a padurilor si regenerarea acestora imediat dupa ce sunt taiate”, a spus Alexandru Bondar, unul dintre organizatori.
Potrivit organizatorilor, Marsul pentru Paduri este organizat in semn de protest atat fata de faptul ca din ce in ce mai multi padurari devin victime ale hotilor de lemn cat si fata de fenomenul taierilor ilegale de lemn.
„Padurile Romaniei nu mai au timp! Ultimele date din Inventarul Forestier National arata ca taierile ilegale se intampla intr-un ritm fara precedent. In urma lor raman versanti dezgoliti, alunecari de teren, avalanse, inundatii dezastruoase, zone desertificate, padurari ucisi in stil mafiot, comunitati divizate si expuse fenomenelor climatice extreme. Cerem modernizarea imediata a Sistemului automat de Urmarire a Materialelor Lemnoase (SUMAL), a aplicatiei pentru cetateni Inspectorul Padurii si protectia stricta a padurilor primare si seculare din Romania!”, arata organizatorii pe pagina de Facebook dedicata evenimentului.
Reprezentantii ONG-urilor de mediu considera ca ecologistii si silvicultorii ar trebui sa solicite autoritatilor sa ia masuri eficiente care sa duca la stoparea ilegalitatilor din domeniul forestier.
Printre masurile amintite acestia amintesc modernizarea imediata a Sistemului automat de Urmarire a Materialelor Lemnoase (SUMAL), a aplicatiei pentru cetateni Inspectorul Padurii si protectia stricta a padurilor primare si seculare din Romania, monitorizarea prin satelit a padurilor, registru electronic in depozitele de lemn, GPS obligatoriu pe toate mijloacele de transport al lemnului, camere de supraveghere in puncte cheie din reteaua rutiera, la gatere si la depozite, precum si automatizarea controlului silvic prin care se poate elimina o mare parte din mecanismele coruptiei si poate destructura retele infractionale.
Planul de cheltuieli provizorii negociat intre republicanii si democratii din Camera Reprezentantilor pentru a evita…
Presedintele rus Vladimir Putin urmeaza sa sustina joi conferinta de presa anuala combinata si sesiunea…
Politistii din cadrul Biroului Rutier Cluj au intervenit in noaptea de miercuri spre joi la…
Un doljean, de 53 de ani, a fost retinut, ieri, pentru incitare la ura sau…
O boala misterioasa, care ii face pacienti sa tremure necontrolat, se raspandeste in Uganda intr-un…
Un incident deosebit de grav a avut loc, zilele trecute, intr-o locuinta din Timisoara. Adus…