Sabotajul gazoductelor Nord Stream revine in discutie. Rusia se plange Germaniei de ancheta, in timp ce premierul polonez ii indeamna pe initiatorii Nord Stream sa „isi ceara scuze si sa taca”
Rusia s-a plans Germaniei in legatura cu ancheta sa cu privire la exploziile din 2022 care au deteriorat gazoductele Nord Stream, a informat luni agentia de presa de stat RIA, dupa ce un suspect cheie a scapat de arestare in Polonia, potrivit Reuters.
Presa germana a raportat saptamana trecuta ca procurorii germani au identificat un instructor de scufundari ucrainean ca suspect in sabotarea gazoductelor Nord Stream si au emis un mandat de arestare a acestuia in Polonia. Polonia a primit alerta germana, dar procurorii au anuntat ca suspectul parasise deja tara, deoarece Germania nu i-a inclus numele intr-o baza de date cu persoane cautate.
Moscova crede ca ancheta germana va fi inchisa fara identificarea responsabililor, a declarat RIA, citat de Oleg Tyapkin, seful departamentului european al Ministerului rus de Externe.
„Am ridicat problema ca Germania si alte tari afectate sa isi indeplineasca obligatiile in temeiul conventiilor antiteroriste ale ONU. Am facut oficial solicitari corespunzatoare cu privire la aceasta chestiune, inclusiv la Berlin”, a spus Tyapkin.
„Germania trebuie sa raspunda la toate intrebarile”, a spus si ministrul rus de Externe Serghei Lavrov pentru Izvestia.
Procurorul general al Germaniei a refuzat sa comenteze informatiile RIA.
Un purtator de cuvant al Ministerului german de Externe a respins plangerea. „Suntem in legatura cu autoritatile ruse”, a spus el, fara a intra in detalii despre ancheta in curs.
Conductele Nord Stream 1 si 2 care transportau gaze sub Marea Baltica au fost deteriorate de o serie de explozii in septembrie 2022, la sapte luni dupa ce Rusia a lansat invazia la scara larga a Ucrainei.
Nimeni nu a revendicat responsabilitatea pentru explozie. Rusia a spus in repetate randuri ca atacul a fost efectuat de Statele Unite si Marea Britanie, insa ambele tari au negat acest lucru.
Fara a furniza dovezi, Lavrov a spus ca in cele din urma Washington a fost cel care a emis ordinul de aruncare in aer a conductelor.
New York Times, The Washington Post si Wall Street Journal au raportat ca Ucraina – care a negat in repetate randuri implicarea – s-a aflat in spatele atacului.
Lavrov, ministrul rus de Externe, a spus ca astfel de rapoarte au menirea de a distrage atentia publicului de la adevaratii autori ai „actului terorist”.
„Este o rusine pentru Germania sa accepte pur si simplu in tacere modul in care a fost lipsita de baza energetica pe termen lung si, prin urmare, de prosperitatea economica, care a fost cheia dezvoltarii sale timp de multe, multe decenii sub forma unei aprovizionari stabile de gaz rusesc la preturi rezonabile”, a spus el.
Potrivit Associated Press, saptamana trecuta, Wall Street Journal a scris ca autoritatile ucrainene au fost responsabile pentru aruncarea in aer a conductelor Nord Stream 1 si 2 in septembrie 2022, un act dramatic de sabotaj care a separat Germania de o sursa cheie de energie si a agravat o criza energetica in Europa.
Sambata, premierul polonez Donald Tusk a reactionat la articolele care au reinviat intrebarile despre cine a aruncat in aer conductele Nord Stream in 2022, spunand ca initiatorii proiectului gazoductului ar trebui sa „isi ceara scuze si sa taca”.
„Tuturor initiatorilor si patronilor Nord Stream 1 si 2. Singurul lucru pe care ar trebui sa-l faceti astazi este sa va cereti scuze si sa taceti”, a scris Tusk pe platforma de socializare X.
Tusk parea sa reactioneze in mod specific la o afirmatie a unui fost sef al agentiei de informatii externe din Germania, BND, August Hanning, care a declarat pentru cotidianul german Die Welt ca atacul asupra gazoductelor Nord Stream trebuie sa fi avut sprijinul Poloniei. Hanning a spus ca Germania ar trebui sa ia in considerare sa solicite despagubiri de la Polonia si Ucraina.
Hanning, care s-a retras din functie, nu a oferit nicio dovada in sprijinul afirmatiei sale. Unii observatori au remarcat ca a lucrat sub fostul cancelar german Gerhard Schroeder, care a continuat sa lucreze mai tarziu pentru companii energetice de stat ruse, inclusiv Nord Stream.
Vineri, intr-un interviu la postul de televiziune Polsat, Krzysztof Gawkowski, viceprim-ministru polonez si ministrul Afacerilor Digitale, a negat cu fermitate informatiile potrivit carora Polonia si Ucraina ar fi deteriorat gazoductul Nord Stream.
Gawkowski a sustinut ca comentariile fostului membru al serviciului german de informatii au fost „inspirate de Moscova” si vizau destabilizarea tarilor NATO. „Cred ca acesta este sunetul dezinformarii rusesti”, a adaugat el.
Proiectul Nord Stream, cu cele doua conducte ale sale create pentru a transporta gaze din Rusia in Europa pe fundul Marii Baltice, a continuat in ciuda opozitiei Poloniei, SUA si Ucrainei. Acestea au permis Rusiei sa trimita gaz direct in Europa de Vest, ocolind Polonia si Ucraina. Cum gazele erau transportate anterior pe uscat, Varsovia si Kievul s-au temut ca vor pierde sume uriase din taxele de tranzit si parghia politica care a venit odata cu controlul transportului de gaze.
Wall Street Journal a scris, joi, ca a vorbit cu patru inalti oficiali ucraineni din aparare si securitate care fie au participat la complot, fie au avut cunostinte directe despre complot. Toti au spus ca conductele au fost o tinta legitima in razboiul de aparare al Ucrainei impotriva Rusiei. Autoritatile ucrainene neaga afirmatiile.
Nord Stream 1 a fost finalizat si a intrat online in 2011. Nord Stream 2 nu a fost terminat pana in toamna lui 2021, dar nu a devenit niciodata operational din cauza invaziei pe scara larga a Ucrainei de catre Rusia in februarie 2022.