Asa-numita „ruta balcanica” a refugiatilor este inchisa iar situatia pare sa fie sub control. Tarile din regiune, in schimb, se tem ca, daca Turcia anuleaza intelegerea cu UE, afluxul de refugiati ar putea reincepe.
De cand tarile din asa-numia „ruta balcanica” si-au inchis granitele, refugiatii nu mai au nicio sansa sa treaca. Situatia celor care au apucat sa treaca granitele si sa ajunga pana in Serbia, de pilda, este sub semnul intrebarii.
Intr-un parc din principala autogara a Belgradului s-a instalat un grup de afgani. Acesti oameni isi petrec tot timpul aici: dorm, mananca, se spala la o cismea din apropiere. Conform cifrelor oficiale, in Serbia sunt blocati 3000 de refugiati, numarul acestora ramanand constant in ultima vreme. Guvernul sarb considera ca acest lucru se datoreaza controlului strict de la granitele cu Bulgaria si Macedonia.
Conform ministrului sarb de Interne, Neboisa Stefanovic, se poate vorbi de o situatie stationara. „De cand s-a anuntat ca armata si politia vor pazi granitele cu mai multa strictete, numarul refugiatilor care incearca sa treaca ilegal granita sarba a scazut. Cum remarca forte de ordine la granita, cum se intorc inapoi”, a spus ministrul, citat de Deutsche Welle.
Nu toti insa se tem. Multi refugiati incearca, cu ajutorul calauzelor, sa treaca ilegal granita. Chiar daca ar reusi sa ajunga intr-una dintre tarile de pe „ruta balcanica”, ei vor fi intorsi in Serbia. Apropiindu-se si intrand in Ungaria, de pilda, cu siguranta ar trebui sa se astepte ca vor fi reintorsi in Serbia si ca vor ramane blocati aici, intr-un fel de „no mans land”.
„Aceasta este o dovada de cinism”
Ungaria nu primeste un numar mai mare de 15 refugiati pe zi, prin asa-numitele zone de tranzit. Aceasta practica il deruteaza pe comisarul sarb pe problemele refugiatilor, Vladimir Kukic. „Ori le dai drumul tuturor, ori inchizi granita definitiv. Sa te ascunzi dupa colt este o dovada de cinism. Mai ales avand in vedere ca acesti oameni nu vor ramane in Ungaria”, a spus acesta.
Controlul granitelor Ungariei este unul dintre cele mai stricte de pe ruta balcanica. Slovenia, de asemenea, se teme ca, daca Turcia ar rupe unilateral intelegerea cu UE, afluxul de refugiati va reveni la cote alarmante.
Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook
Planul de cheltuieli provizorii negociat intre republicanii si democratii din Camera Reprezentantilor pentru a evita…
Presedintele rus Vladimir Putin urmeaza sa sustina joi conferinta de presa anuala combinata si sesiunea…
Politistii din cadrul Biroului Rutier Cluj au intervenit in noaptea de miercuri spre joi la…
Un doljean, de 53 de ani, a fost retinut, ieri, pentru incitare la ura sau…
O boala misterioasa, care ii face pacienti sa tremure necontrolat, se raspandeste in Uganda intr-un…
Un incident deosebit de grav a avut loc, zilele trecute, intr-o locuinta din Timisoara. Adus…