Un studiu al primelor faze ale razboiului din 2022 realizat de Royal United Service Institute for Defence and Security Studies (RUSI) arunca lumina asupra punctelor forte si vulnerabilitatilor Ucrainei, precum si asupra necesitatii unui sprijin occidental solid.
Invazia Ucrainei din 24 februarie 2022 a oferit o ocazie nepretuita de a evalua capacitatile Fortelor Armate ale Federatiei Ruse (AFRF). Multe dintre aprecierile facute public cu privire la aceste aspecte au fost lipsite de date concrete sau de o intelegere a planificarii operationale a procesului decizional ucrainean. Pentru a se asigura ca cei care trag invataminte din acest conflict o fac pornind de la o baza solida, acest raport incearca sa prezinte lectiile cheie, pe baza datelor operationale acumulate de Statul Major General ucrainean din luptele din perioada februarie-iulie 2022. Intrucat sursele care stau la baza unei mari parti a acestui raport nu pot fi inca facute publice, acesta ar trebui sa fie inteles ca o marturie si nu ca un studiu academic. Avand in vedere cerintele de securitate operationala, acest raport este in mod necesar incomplet.
Rusia a planificat sa invadeze Ucraina in 10 zile si, ulterior, sa ocupe tara pentru a o anexa complet pana in august 2022. Planul rusesc presupunea ca viteza si utilizarea dezinformarii vor tine fortele ucrainene departe de Kiev, iar capitala va fi cucerita rapid. Planul rusesc de dezinformare a reusit in prima faza, iar rusii au obtinut un avantaj de 12:1 in raportul de forte la nord de Kiev.
Cu toate acestea, chiar securitatea operationala care a permis succesul dezinformarii a determinat, de asemenea, ca fortele rusesti sa fie nepregatite la nivel tactic pentru a executa planul in mod eficient.
Cea mai mare deficienta a planului rusesc a fost lipsa unor cursuri de actiune reversibile. Drept urmare, atunci cand viteza nu a produs rezultatele dorite, fortele rusesti si-au vazut pozitiile slabite in mod constant pe masura ce Ucraina se mobiliza. Dupa aceste esecuri, Rusia s-a reorientat spre Donbas si, intrucat Ucraina isi consumase in mare parte rezervele de munitie, a avut un oarecare succes in operatiunile ulterioare, incetinite de determinarea – mai degraba decat de capacitatile – trupelor ucrainene.
Din aprilie, Occidentul a ajutat din ce in ce mai mult Ucraina, iar Fortele Armate Ucrainene (UAF) au preluat initiativa dupa ce armele cu raza lunga de actiune au pus in pericol logistica rusa.
Competenta tactica a armatei ruse s-a dovedit a fi semnificativ inferioara in comparatie cu asteptarile multor observatori aflati in interiorul si in afara Ucrainei si a Rusiei. Cu toate acestea, sistemele de armament rusesti s-au dovedit in mare masura eficiente, iar acele unitati cu un nivel mai ridicat de experienta au demonstrat ca AFRF au un potential militar considerabil.
Tinand cont de mersul campaniei rusesti, exista cinci domenii-cheie care ar trebui monitorizate pentru a judeca daca armata rusa face progrese in rezolvarea deficientelor sale structurale si culturale. Aceste domenii ar trebui sa fie folosite pentru a evalua puterea de lupta a Rusiei in viitor.
Dincolo de evaluarile fortelor armate rusesti, exista concluzii semnificative care pot fi trase din acest conflict pentru armata britanica si pentru alte armate NATO. Cele mai importante dintre acestea sunt:
In timp util, va fi posibil sa se extinda acest studiu pentru a acoperi faza ulterioara a razboiului, cand Ucraina a trecut la operatiuni ofensive. Cu toate acestea, deoarece armata ucraineana cheltuie o cantitate semnificativa de munitie si depinde acum de partenerii sai internationali pentru echipamente, este important ca acesti parteneri sa traga invatamintele corespunzatoare din razboiul de pana acum. Nu in ultimul rand, trebuie sa se pregateasca pentru a descuraja amenintarile viitoare si pentru a sprijini Ucraina in cel mai bun mod posibil. Victoria Ucrainei este posibila, dar necesita lupte grele. Cu un sprijin adecvat, Ucraina poate invinge.
Nu exista loc sigur in razboiul modern. Inamicul poate lovi pe toata adancimea frontului. Supravietuirea depinde de dispersarea stocurilor de munitii, a zonelor de comanda si control, a zonelor de intretinere si a aeronavelor. Ucraina a reusit sa se sustraga cu succes valului initial de lovituri ale Rusiei prin dispersarea arsenalelor, a aeronavelor si a apararii aeriene. In schimb, rusii au reusit sa loveasca 75% din siturile de aparare statica in primele 48 de ore de razboi. Nici instalarea unui cartier general intr-o cladire civila nu este suficienta pentru a-l face sa supravietuiasca.
Razboiul necesita stocuri initiale mari si o capacitate de rezerva semnificativa. In pofida importantei pe care o au armele antitanc ghidate in relatarile publice, Ucraina a contracarat incercarea Rusiei de a cuceri Kievul folosind tiruri masive de la doua brigazi de artilerie. Diferenta numerica dintre artileria rusa si cea ucraineana nu a fost la fel de semnificativa la inceputul conflictului, cu un avantaj de putin peste 2:1: 2.433 de sisteme de artilerie cu teava fata de 1.176 si 3.547 de sisteme de rachete cu lansare multipla fata de 1.680.
Ucraina a mentinut paritatea artileriei in prima luna si jumatate, iar apoi a inceput sa ramana fara munitie, astfel incat, in iunie, AFRF avea un avantaj de 10:1 in ceea ce priveste puterea de foc. In mod evident, nicio tara din NATO, in afara de SUA, nu dispune de suficiente stocuri initiale de armament pentru un razboi sau de capacitatea industriala de a sustine operatiuni de mare amploare. Acest lucru trebuie corectat daca se doreste ca descurajarea sa fie credibila.
Sistemele aeriene fara pilot (UAV) si contra-UAV (CUAV) sunt esentiale in toate ramurile si la toate esaloanele. Desi sunt necesare pentru lupta, 90% dintre UAV-urile utilizate sunt pierdute. In cea mai mare parte, UAV-urile trebuie sa fie ieftine si atragatoare. Pentru fortele terestre, acestea sunt esentiale in cadrul unitatilor, atat in scopul cunoasterii situatiei, cat si al cautarii de tinte.
Lovim „drept la tinta” si pe Telegram. Abonati-va si la canalul AK24 de Telegram.
Planul de cheltuieli provizorii negociat intre republicanii si democratii din Camera Reprezentantilor pentru a evita…
Presedintele rus Vladimir Putin urmeaza sa sustina joi conferinta de presa anuala combinata si sesiunea…
Politistii din cadrul Biroului Rutier Cluj au intervenit in noaptea de miercuri spre joi la…
Un doljean, de 53 de ani, a fost retinut, ieri, pentru incitare la ura sau…
O boala misterioasa, care ii face pacienti sa tremure necontrolat, se raspandeste in Uganda intr-un…
Un incident deosebit de grav a avut loc, zilele trecute, intr-o locuinta din Timisoara. Adus…