„Rusia, ca tara agresoare, trebuie sa plateasca”. Parlamentul European a aprobat un imprumut pentru Ucraina in valoare de 35 de miliarde de euro folosind profiturile obtinute din activele inghetate rusesti
Decizia Parlamentului European de a acorda Ucrainei un imprumut de 35 de miliarde de euro, ca parte a imprumutului Grupului celor Sapte (G7), in valoare totala de 50 de miliarde de dolari (aproximativ 45 de miliarde de euro) folosind profituri din activele rusesti a fost sustinuta de 518 voturi „pentru” si 56 de voturi impotriva. Inainte de aceasta, dezbaterea a durat cateva ore, relateaza Evropeiska Pravda.
„Prin acest vot, trimitem un semnal puternic ca folosim profiturile din activele inghetate rusesti pentru a sprijini Ucraina, iar Rusia, ca tara agresoare, trebuie sa plateasca – si va plati”, a declarat presedintele Parlamentului European, Roberta Metsola.
Suma finala pe care UE o va oferi sub forma de imprumut poate fi mai mica – in functie de contributiile celorlalte tari din G7.
Fondurile vor fi furnizate in cadrul unui nou instrument special, Mecanismul de cooperare pentru imprumuturi din Ucraina, care va permite utilizarea activelor bancii centrale a Federatiei Ruse inghetate in UE.
Imprumutul este acordat cu conditia ca Ucraina sa adere la standardele democratice. Termenii politici specifici vor fi stabiliti intr-un memorandum de intelegere suplimentar.
Pentru acest imprumut vor fi utilizate aceleasi mecanisme de control si supraveghere, asa cum este prevazut pentru asistenta macrofinanciara multianala convenita anterior, cu un volum total de 50 de miliarde EUR si pentru care Ucraina a fost de acord cu un plan de reforma detaliat.
In dimineata zilei de 22 octombrie, Marea Britanie si-a anuntat oficial cota de contributie in cadrul creditului G7 – aproape 3 miliarde de dolari.
Potrivit celor mai recente informatii din presa, Statele Unite sunt gata sa acorde Ucrainei un imprumut G7 de pana la 20 de miliarde de dolari.