Rusia a bombardat iar blocuri de locuinte, reactie dura a lui Zelenski: „In acest moment, se trage asupra zonelor rezidentiale in care locuiesc oameni obisnuiti si copii” – Video
Mai multe explozii au rasunat in regiunea Zaporojie, miercuri, dupa un nou atac cu rachete al Rusiei, anunta agentiile de presa.
„Zaporojie. In acest moment, se trage asupra zonelor rezidentiale in care locuiesc oameni obisnuiti si copii.
Acest lucru nu trebuie sa devina ‘doar o alta zi’ in Ucraina sau oriunde in lume. Lumea are nevoie de mai multa unitate si determinare pentru a invinge mai repede teroarea rusa si pentru a proteja vieti”, a transmis presedintele Zelenski.
Zaporizhzhia. Right now, residential areas where ordinary people and children live are being fired at.
This must not become „just another day” in 🇺🇦 or anywhere else in the world. The world needs greater unity and determination to defeat Russian terror faster and protect lives. pic.twitter.com/YnocW2yVaU— Володимир Зеленський (@ZelenskyyUa) March 22, 2023
Rusia va continua intotdeauna sa fie importanta pentru Europa, a declarat miercuri ministrul de externe austriac, Alexander Schallenberg, remarcand ca a gandi altfel este iluzoriu, transmite Reuters.
Schallenberg a luat apararea Raiffeisen Bank International, a doua cea mai mare banca a tarii, criticata pentru ca a continuat sa faca afaceri in Rusia dupa invazia in Ucraina, si a apreciat ca nu este rezonabil ca aceasta institutie bancara sa fie singularizata in contextul in care multe alte firme occidentale au procedat similar.
‘A crede ca Rusia va inceta sa existe si ca ne putem decupla de ea in toate domeniile este iluzoriu”, a declarat Schallenberg pentru Reuters, adaugand ca, si in cazul in care Austria si-ar slabi legaturile cu aceasta tara, acest lucru „nu s-ar putea intampla peste noapte”.
„Dostoievski si Ceaikovski raman parte a culturii europene, fie ca ne place sau nu. Ea (Rusia) va continua sa fie cel mai mare vecin al nostru. Va ramane a doua putere nucleara a lumii”, a spus seful diplomatiei austriece.
Austria, care s-a promovat drept o punte intre Est si Vest, transformandu-si capitala, Viena, intr-un magnet pentru banii rusesti, face parte de asemenea dintr-o alianta occidentala mai larga care a impus sanctiuni Rusiei dupa invazia ei in Ucraina in februarie 2022.
Austria importa in continuare gaze rusesti, desi a spus ca va incerca sa reduca aceasta dependenta in anii urmatori, remarca Reuters.
Cu toate acestea, unii oficiali austrieci spera intr-o incheiere rapida a razboiului si o revenire la relatii mai normale cu Rusia, dupa cum marturisesc persoane familiarizate cu acest subiect.
Schallenberg a facut acest comentariu dupa ce autoritatea SUA in materie de sanctiuni a lansat o ancheta mai devreme in acest an privind Raiffeisen in legatura cu afacerile sale legate de Rusia, intensificand monitorizarea bancii austriece.
Raiffeisen este profund ancorata in Rusia, fiind una din cele doua banci straine dintre cele 13 institutii sistemice de pe lista Bancii Centrale a Rusiei, ceea ce subliniaza importanta sa pentru economia rusa, care se confrunta cu sanctiuni occidentale drastice.
O schema ruseasca de amanare a rambursarii imprumuturilor de care beneficiaza militarii Moscovei trimisi sa lupte in Ucraina, la care Raiffeisen a participat, a atras, de asemenea, critici dure din partea investitorilor.
Schallenberg a declarat ca este de competenta Austriei sa aplice sanctiuni si a spus ca si alte banci occidentale fac afaceri in Rusia. „Companiile austriece trebuie sa respecte regulile Austriei, dintre care o parte o reprezinta sanctiunile Uniunii Europene”, a afirmat ministrul austriac, exclamand: „Haideti sa fim realisti!”.
„91% dintre companiile occidentale sunt inca in Rusia, facand ceea ce trebuie: asteptare, restrictionare, izolarea activelor”, a adaugat el.
‘Exista destule banci americane, una cu numele Bank of America, prezente in Rusia”, a declarat Schallenberg. ‘Lista este o ‘Who’s who’ din lumea bancara occidentala’, a mai spus el.
Un purtator de cuvant al Bank of America a reactionat: „Activitatile noastre sunt axate pe respectarea tuturor sanctiunilor”.
Schallenberg a declarat ca este mai degraba in favoarea aplicarii sanctiunilor europene existente decat a introducerii unor masuri suplimentare.
„Este o arma foarte dura”, a spus ministrul austriac. „Am avut pachete masive de sanctiuni. Dati-le timp sa functioneze!”, a indemnat el, in declaratiile facute pentru Reuters.