Rusia, 69 de milioane euro pentru targetarea de tinte din Romania si Bulgaria. Cum s-au alcatuit profilurile a milioane de utilizatori de internet
Rusia a cheltuit 69 de milioane de euro pentru a finanta o campanie de propaganda si amestec la scara mare vizand Bulgaria si Romania, dezvaluie un grup de experti bulgari in securitate cibernetica, BG Elves, relateaza site-ul bulgar novinite.com, citat de news.ro.
Fondurile au fost transferate prin tranzactii mici, dificil de detectat, de pana la 5.000 de euro fiecare, potrivit grupului.
Scopul era raspandirea influentei ruse si promovarea unor discursuri ale extremei drepte atat in Bulgaria, cat si Romania, potrivit aceleiati surse.
BG Elves sustine ca a obtinut documente care leaga aceste sume de bani de companii si persoane care opereaza atat in Bulgaria, cat si in Romania, cu scopul clar de a manipula opinia publica.
Grupul anunta ca a impartasit aceste informatii, in ultimele 48 de ore, cu jurnalisti si servicii de investigatie din Romania, Regatul Unit si Ucraina.
Informatiile schimbate au fost numeroase si au depasit asteptarile, potrivit acestuia.
Ei subliniaza asupra complexitatii ”complotului” – care opera de ani de zile si a carui origine dateaza din 2010.
In cadrul investigatiei, BG Elves a descoperit urme ale unor domenii rusesti in spatele ”sistemelor” folosite in manipularea societatii, dintre care multe au fost redenumite si redicrectionate – in timp – cu scopul de a parea legitime.
In pofida acestor operatiuni, domeniile rusesti sunt in continuare prezente in anumite locuri.
BG Elves prezinta in mod detaliat cum erau structurate aceste sisteme, cu ajutorul unor servere inchiriate in Olanda si Germania care sa le sprijine.
Grupul desemneaza o companie – Adnow – care a jucat un rol semnificativ in distribuirea propagandei si publicitatii cu un continut controversat.
Reclamele respective – care promovau adesea pretentii senzationale si inselatoare in domeniul sanatatii – vizau sa influenteze publicul prin folosirea unor algoritmi complecsi si instrumente de urmarire.
BG Elves a descoperit ca sistemele folosite de Adnow colecteaza si profileaza utilizatori in functie de continutul pe care-l consuma, creand profiluri foarte detaliate, cu informatii precum sexul, locul si chiar ”ratinguri de brutalitate” (show_brutal_rate), cu scopul de a adapta mai eficient publicitatea in functie de tinte.
Scopul ultim al acestei operatiuni, sustine BG Elves, este manipularea utilizatorilor pentru ca acestia sa furnizeze informatii personale prin intermediul unor sisteme de oferte si recompense false.
Odata obtinute, datele sunt trimise in Rusia, unde sunt folosite in vederea unor atacuri si mai tintite.
BG Elves dezvaluie ca o companie care dezvolta jocuri pe telefonul mobil a folosit aceste informatii personale pentru a instala software de tip malware pe dispozitivele utilizatorilor, obtinand astfel un control de la distanta cimplet.
Acest malware – cunoscut sub numele de Remote Access Trojan (RAT) – le permite atacatorilor sa monitorizeze comunicatiile personale ale utilizatorilor si sa le exploateze contactele, putand permite autorilor sa manipuleze si sa raspandeasca dezinformarea.
BG Elves subliniaza ca amploarea acestei operatiuni este ”vasta”.
Grupul estimeaza ca Adnow, care genereaza milioane de amprente lunar, a infectat mii de utilizatori, permitandu-le atacatorilor sa ajunga la o parte ”substantiala” a populatiei Bulgariei.
El subliniaza ca activitatile acestor entitati sustinute de catre Rusia s-au extins ”semnificativ” si includ in prezent o serie larga de servicii, precum ”ferme de boti” si ”retele VPN” al caror scop este sa sustina si distribuie propaganda.
Aceasta ancheta dezvaluie o ”bresa ingrijoratoare” in securitatea nationala, in opinia expertilor in securitate ciberntica de la BG Elves, care subliniaza ca este important sa se raspunda acestor amenintari.
Ei continua sa investigheze amploarea acestei operatiuni si anunta ca urmeaza sa furnizeze noi informatii in viitor.
BG Elves – un grup care se concentreaza asupra luptei impotriva dezinformarii si amenintarilor hibride – a atras in trecut atentia prin rapoarte de verificari factuale menite sa dezvaluie abuzuri in sfera publica si in viata politica, precizeaza Novinite.