Cladirea Primariei Urlati are o mare valoare arhitectonica si trebuie salvata, a transmis, joi, ministrul Culturii, Lucian Romascanu, dupa ce edilul localitatii a propus demolarea acesteia si construirea unui nou imobil.
„Un primar decuplat total de la ceea ce inseamna grija pentru comunitate in intregul ei a decis sa demoleze cladirea Primariei, o cladire de mare valoare arhitectonica si istorica. Probabil ceva ‘frumos’, din aluminiu si sticla, era visul domnului primar. (…) Este vorba de cladirea Primariei Urlati, proiectata la inceputul secolului trecut de catre unul dintre arhitectii interbelici de marca ai Romaniei – Toma Socolescu – care trebuie salvata si restaurata asa cum merita! Institutul National al Patrimoniului a solicitat clasarea de urgenta a cladirii ca monument istoric, demolarea fiind acum imposibila”, a scris Romascanu, pe Facebook.
Primarul din orasul Urlati, Marian Machitescu (PNL, fost PSD), a propus Consiliului local demolarea actualului sediu al administratiei si construirea unei cladiri noi care sa pastreze elementele arhitecturale ale vechiului imobil, insa comunitatea se opune, invocand importanta istorica a cladirii.
Potrivit referatului de aprobare a hotararii propuse de primar, cladirea prezinta „un pericol avansat de prabusire datorat gradului ridicat de degradare”.
Proiectul lui Machitescu urma sa fie dezbatut in sedinta Consiliului local programata sa aiba loc miercuri dupa-amiaza.
Propunerea a generat reactii in randul comunitatii locale, dar si din partea unui ONG cu activitate in domeniul protejarii monumentelor istorice.
Fundatia Pro Patrimonio Romania a transmis o adresa Primariei Urlati prin care a cerut reanalizarea proiectului de hotarare propus de edil privind demolarea vechii cladiri construite de arhitectul Toma Socolescu in 1929.
„Consideram ca solutia optima este pastrarea cladirii vechi, consolidarea si reabilitarea acesteia la standardele moderne necesare unei bune functionari si conservarea valorilor de patrimoniu si identitate locala si nationala prin clasarea acesteia ca monument istoric. (…) Cladirea istorica are valoare identitara pentru oras si demolarea ei va distruge o parte din memoria si specificul locului. Chiar institutia primariei pierde un reper, un simbol care reprezinta chiar orasul. Cladirea a fost realizata de un arhitect foarte valoros din perioada interbelica care a realizat cladiri importante in Ploiesti si judetul Prahova, fapt care confera o valoare culturala si identitara deosebita cladirii primariei. (…) A pastra si reabilita o astfel de cladire istorica, chiar daca nu are statut de monument istoric inseamna a intelege valoarea si potentialul ei, a reda comunitatii un simbol identitar si a intari prestigiul institutiei. O astfel de decizie reprezinta un model de politica urbana europeana adaptata contextului actual si un bun exemplu pentru alte orase”, a subliniat organizatia.
Planul de cheltuieli provizorii negociat intre republicanii si democratii din Camera Reprezentantilor pentru a evita…
Presedintele rus Vladimir Putin urmeaza sa sustina joi conferinta de presa anuala combinata si sesiunea…
Politistii din cadrul Biroului Rutier Cluj au intervenit in noaptea de miercuri spre joi la…
Un doljean, de 53 de ani, a fost retinut, ieri, pentru incitare la ura sau…
O boala misterioasa, care ii face pacienti sa tremure necontrolat, se raspandeste in Uganda intr-un…
Un incident deosebit de grav a avut loc, zilele trecute, intr-o locuinta din Timisoara. Adus…