Romania semneaza un acord de securitate cu Ucraina, anunta Iohannis la summitul NATO. Plus: „Romania se va alatura unui coridor de mobilitate militara impreuna cu Bulgaria si Grecia”

news

Klaus Iohannis

Romania va semna joi dimineata un acord de securitate bilateral cu Ucraina, a anuntat miercuri, la Washington, presedintele Romaniei, Klaus Iohannis, intr-un briefing pentru jurnalistii romani.

„Vom semna maine dimineata acordul de securitate intre Romania si Ucraina. Astfel, ne alaturam celorlalti aliati care au semnat acest tip de document bilateral cu Ucraina”, a explicat Iohannis, care participa la summitul aniversar al NATO din capitala SUA.

Iohannis a mentionat ca Romania acorda in acest context o importanta deosebita Republicii Moldova si ca „Republica Moldova este reflectata in declaratia finala” a NATO.

„Am inceput sa discutam importanta mobilitatii militare si iata ca aici, la Washington, Romania se va alatura unui coridor de mobilitate militara impreuna cu Bulgaria si Grecia. Este o initiativa care ne apartine”, a mai precizat Iohannis.

Alte declaratii:

Rusia ramane cel mai mare risc pentru securitatea Europeana, dar si pentru securitatea euro-atlantica. In fata atacurilor hibride ale Kremlinului, statele NATO trebuie sa fie pregatite. Unitatea si solidaritatea reprezinta clar avantajul nstru strategic si s-a vazut in anii de cand a inceput agresiunea Rusiei asupra Ucrainei. Summitul va marca progrese semnificative pentru descurajarea mai ales pe flancul estic

Pentru noi e important ca regiunea Marii Negre sa fie considerata de importanta strategica. O abordare mai structurata inseamna un pachet de masuri concrete, inclusiv cresterea prezentei aliate. Noi am facilitat un coridor in Marea Neagra pentru tranzitul cererealelor ucrainene si am investit in infrastructura. Romania e unul dintre cei mai activi sustinatori ai viabilitatii economice a Ucrainei.

Aliatii adopta masuri de intarire a apararii antiaereiene pe flancul estic. Asta sigur ne priveste pe noi si ne amintim de situatii in care drone au cazut pe teritoriul national

Urmarim sa ne asiguram ca planurile de aparare ale Aliantei pe flancul estic pot fi realizate intocmai. Vrem sa gazduim unitati de comanda.

Sprijinim Ucraina, sprijinim Republica Moldova, donam Patriot – pentru ca putem si pentru ca consideram ca asa este corect. Romania s-a transformat dintr-un stat care s-a rugat sa primeasca ajutor de orice fel intr-un stat care are forta, energia si capacitatile sa exporte securitate in intreaga regiune. Romania a devenit mai sigura, mai puternica si mai implicata, in special in ultimii 10 ani. Pretentia noastra e, ca atunci cand donam sisteme de mare capacitate, gen Patriot, sa fim recompensati rezonabil

In CSAT am discutat acum cateva zile in extenso aceasta chestiune si am dat un mandat ministrului apararii si se negociaza, iar dorinta noastra este sa primim un alt sistem Patriot la schimb, sigur, nu maine, dar intr-un viitor relativ apropiat. Dar cred ca vom obtine si sisteme care vor fi livrate mai repede care sa compenseze donarea acestui sistem Patriot

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: