Abia ieri, in a sasea zi de la tragedia din Clubul Colectiv, Romania a cerut ajutorul Comisiei Europene pentru mutarea unora dintre pacientii aflati in stare grava in spitalele din Bucuresti, anunta HotNews.
In tot acest intervat, Guvernul a cautat ajutor la nivel bilateral, cu tari membre UE, fara sa apeleze la un mecanism special al UE pentru situatii de urgenta. Cert este ca, la o saptamana de la incendiu, foarte putini pacienti aflati in stare grava sau critica au fost mutati din Romania in spitale din Europa.
Potrivit HotNews, Uniunea Europeana a pus la punct un mecanism prin care atat statele membre, dar si terte state pot cere ajutor/asistenta in cazul unor dezastre, calamitati, situatii de urgenta. Sistemul se numeste EU Civil Protection Mechanism si fiecare tara il poate activa intr-o situatie de urgenta.
Odata activat de catre o tara, un fel de „celula de criza” formata din reprezentanti ai statelor participante la mecanism se activeaza pentru a gasi solutii aflate in cosul comun (de la materiale necesare, la echipe de experti, echipamente specializate, acces in spitale etc). Asistenta e furnizata de statele participante la acest mecanism, iar Comisia Europeana poate cofinanta transportul de materiale si experti, dupa cum a declarat, pentru HotNews.ro, un purtator de cuvant al Comisiei Europene.
Si Romania ar fi putut apela la ajutorul Uniunii Europene inca din urmatorul moment al producerii tragediei tocmai prin intermediul acestui mecanism din care face parte. Numai ca ajutorul a fost cerut abia la sase zile dupa producerea tragediei.
„Comisia Europeana a primit azi (ieri – n.red.) o cerere de ajutor de la Guvernul Roman, mai precis pentru gasirea de solutii la nivelul UE pentru acceptarea a circa 80 de raniti, care nu pot fi tratati in Romania”, a declarat purtatorul de cuvant al Comisiei Europene.
Cum a reactionat Comisia Europeana? „Am cerut rapid membrilor Comitetului pentru Siguranta Sanatatii sa discute cererea autoritatilor romane cu autoritatile competente din tarile lor. Acum cautam impreuna cu colegii din departamentele relevante ale Comisiei Europene solutii pentru decontarea oricarui tratament furnizat in alt stat membru (pentru pacientii romani – n.red.)”, potrivit purtatorului de cuvant citat.
Astfel, Comisia Europeana cauta acum solutii atat pentru gasirea de locuri in spitale straine, dar si solutii pentru a plati tratamentele pentru pacientii romani. Tratamente extrem de scumpe, care pentru statul roman au fost motiv sa se gandeasca de doua ori inainte sa ia decizia trimiterii unor pacienti in strainatate, potrivit unor surse.
Opinia publica se intreaba acum, pe buna dreptate, de ce a asteptat sase zile Romania pana sa apeleze la mecanismul european si ce efect are asupra pacientilor? „Noi am solicitat ajutor bilateral, prin ambasade, i-am intrebat cate paturi pentru mari arsi au”, a declarat ministrul Sanatatii Nicolae Banicioiu.
„Ne-am gandit in prima faza la declansarea mecanismului dar ar fi fost o declansare atipica. Ne-am consultat cu colegii nostri romani care lucreaza acolo, chiar la Bruxelles in interiorul acestui mecanism, si ei ne-au spus asta. De ce atipica, pentru ca paturile de mari arsi sunt disponibilizate greu de fiecare tara pentru ca sunt putine si la apeluri la comun pe mecanism, unde ceri tuturor si astepti sa vezi daca se ofera voluntari, e posibil sa nu reactioneze lumea. Asta s-a intamplat deja in cazul emigrantilor”, a explicat la randul sau Raed Arafat potrivit hotnews.com.
Reamintim ca la aceasta ora in spitalele din Bucuresti mai sunt internate 127 de persoane ranite in incendiul din clubul Colectiv, dintre care 65 in stare critica si grava. Doua aeronave de tip C-27J Spartan ale Fortelor Aeriene Romane vor transporta in aceasta noapte raniti in incendiul de la clubul Colectiv la Rotterdam (Olanda) si Bruxelles (Belgia).
Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook
Planul de cheltuieli provizorii negociat intre republicanii si democratii din Camera Reprezentantilor pentru a evita…
Presedintele rus Vladimir Putin urmeaza sa sustina joi conferinta de presa anuala combinata si sesiunea…
Politistii din cadrul Biroului Rutier Cluj au intervenit in noaptea de miercuri spre joi la…
Un doljean, de 53 de ani, a fost retinut, ieri, pentru incitare la ura sau…
O boala misterioasa, care ii face pacienti sa tremure necontrolat, se raspandeste in Uganda intr-un…
Un incident deosebit de grav a avut loc, zilele trecute, intr-o locuinta din Timisoara. Adus…